Przejdź do treści

Chcesz mieć zdrowe jelita? 7 rzeczy, o których musisz pamiętać

Chcesz mieć zdrowe jelita? Siedem rzeczy o których musisz pamiętać
Chcesz mieć zdrowe jelita? Siedem rzeczy o których musisz pamiętać Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Cieszysz się na nadchodzące dni wolne? Nadrobisz zaległości w książkach, spędzisz czas na świeżym powietrzu, na pewno odpoczniesz, ale czy twoje jelita też będą miały wakacje…?

W zdrowych jelitach zdrowe ciało i duch

Gdy mamy wolne, często odstępujemy od codziennej rutyny, dłużej śpimy, robimy to, na co zazwyczaj nie starcza nam czasu. Na urlopie zmienia się też nasza dieta, regularne odżywanie idzie w odstawkę. A od dobrego stanu jelit zależy nasz ogólny dobrostan. Badania wskazują, że zarówno prawidłowy metabolizm, funkcjonowanie układu immunologicznego oraz praca mózgu są ściśle powiązane z działaniem i stanem jelit.

Co robić, aby jelita były zdrowe?

Jest kilka zasad, o których musimy pamiętać. Warto wdrożyć je w życie i pamiętać o nich nawet wtedy, gdy inne idą „w odstawkę”.

  • Jedz powoli

Uczucie głodu, oryginalność potrawy, pośpiech, posiłek przy telewizorze – to parę czynników, które sprawiają, że jemy szybko, a pokarm w dużych kawałkach trafia do naszego żołądka wraz powietrzem.  Najlepszą radą jest uważność (mindfulness). Jeśli uda ci się skupić na jedzeniu, nie tylko spotęguje to zmysłowe doznania smaków i faktur potraw, ale sprawi, że unikniesz ewentualnych problemów trawiennych, zazwyczaj towarzyszących szybkiemu pałaszowaniu. W uważnym jedzeniu najważniejsze jest żucie, a właściwie przeżuwanie. Według Harvard Health każdy kęs powinniśmy przeżuć od 20 do 40 razy.

  • Pij wodę 

Gasi pragnienie, oczyszcza z toksyn, orzeźwia, a także wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Wszystko dzięki pektynie i jej właściwościom prebiotycznym. Prosty zabieg wyciśnięcia cytryny nie zabierze ci dużo czasu, a może sprawić wiele dobrego.

  • Gorzkie bywa czasem słodkie

Kolejnym wspomożycielem trawienia są warzywa i owoce o gorzkim smaku. Goryczka stymuluje i rozbudza ten proces. Zatem włącz do swojego codziennego jadłospisu takie składniki jak rukola, jarmuż, brokuł, kalafior czy cykoria. Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez smakołyków, z czystym sumieniem sięgnij po 80-procentową, gorzką czekoladkę.

  • Błonnik do zadań specjalnych

Błonnik jest niezbędny dla zdrowia jelit. Dietetyk Michael Conlon z CSRIO, współautor książki „CSRIO Healthy Gut Diet” wyjaśnia: „Przez lata uważaliśmy, że dobroczynność błonnika wynika przede wszystkim z jego działania na pobudzanie perystaltyki. Obecnie wiadomo, że błonnik oferuje dużo więcej korzyści zdrowotnych, chociażby wspiera zdrowe bakterie jelitowe”. Poza tym odgrywa ważną rolę w leczeniu zespołu jelita drażliwego. Źródeł błonnika jest wiele, wystarczy sięgnąć po dwie porcje świeżych owoców lub około dwóch garści warzyw w ciągu dnia, by zastosować się do 30-sto gramowej, zalecanej dziennej dawki.

  • Z probiotykiem za pan brat

Pamiętasz o nich tylko podczas choroby, jako osłonie przy antybiotykoterapii? Zażywanie probiotyków, utrzyma twoją mikroflorę jelitowa w równowadze. Czym są probiotyki? Jak je przyjmować? – więcej w poradniku od Guut. Lepiej zapobiegać niż leczyć, więc sięgaj po nie regularnie.

Lepiej zapobiegać niż leczyć, więc sięgaj po nie regularnie a zapewnią ci ochronę przed namnażaniem się szkodliwych drobnoustrojów. Możesz zdecydować się na suplement – na rynku jest dość szeroki wybór probiotyków w formie kapsułek, kropli, saszetek z proszkiem. Warto jednak pamiętać o ich naturalnych źródłach – kapuście kiszonej, kimchi, miso, kombuchy, jogurcie lub kefirze.

Kiszona kapusta / istockphoto.com
  • Przetworzone produkty na cenzurowanym

Unikaj przetworzonej żywności, wszelkiego rodzaju fastfoody, ciasteczka, gazowane napoje, niezdrowe, wysokokaloryczne i pełne tłuszczów utwardzonych przekąski powinny znaleźć się na czarnej liście. Nierzadko są one przyczyną stanów zapalnych, gromadzenia zbędnych kilogramów i spadku nastroju. Postaw na zdrową, nieprzetworzoną żywność.

  • Pij wodę

Kolejna lista z tą samą radą? Może brzmi jak mantra, ale to czysta prawda. Woda ma zbawienne działanie w różnych aspektach funkcjonowania naszego organizmu. W tym przypadku istotne jest jej wsparcie w utrzymaniu prawidłowej kondycji błony śluzowej jelit oraz równowagi bakterii jelitowych. Według ekspertów optymalną ilością wypijanej wody przez osoby dorosłe jest w przypadku kobiet – 2 litry, mężczyzn zaś 3 litry.

Dużym plusem jest to, że wprowadzenie tych zasad naprawdę nie wymaga to od ciebie wielu poświęceń. W zasadzie, jeśli będziesz konsekwentna, wszystko wyda ci się dziecinnie proste, a jelita będą pracować jak należy, z korzyścią dla całego ciała.

 

Żródła: MamaMia, Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), Harvard Health

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Fot: Unsplash

9 zalet chleba, których nie doceniamy

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Stres, niepokój i lęk vs jelita i probiotyki. Biotechnolożka wyjaśnia, jaki to ma związek

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Jak prawidłowo łączyć suplementy diety, witaminy i minerały? Farmaceutka Zofia Winczewska ma garść rad

Akcja regeneracja, czyli co maluch powinien jeść po chorobie

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?