4 min.
Chcesz mieć zdrowe jelita? 7 rzeczy, o których musisz pamiętać

Chcesz mieć zdrowe jelita? Siedem rzeczy o których musisz pamiętać Pexels.com
Najnowsze
28.02.2021
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
28.02.2021
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
28.02.2021
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
27.02.2021
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
26.02.2021
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
Cieszysz się na nadchodzące dni wolne? Nadrobisz zaległości w książkach, spędzisz czas na świeżym powietrzu, na pewno odpoczniesz, ale czy twoje jelita też będą miały wakacje…?
W zdrowych jelitach zdrowe ciało i duch
Gdy mamy wolne, często odstępujemy od codziennej rutyny, dłużej śpimy, robimy to, na co zazwyczaj nie starcza nam czasu. Na urlopie zmienia się też nasza dieta, regularne odżywanie idzie w odstawkę. A od dobrego stanu jelit zależy nasz ogólny dobrostan. Badania wskazują, że zarówno prawidłowy metabolizm, funkcjonowanie układu immunologicznego oraz praca mózgu są ściśle powiązane z działaniem i stanem jelit.
Co robić, aby jelita były zdrowe?
Jest kilka zasad, o których musimy pamiętać. Warto wdrożyć je w życie i pamiętać o nich nawet wtedy, gdy inne idą „w odstawkę”.
- Jedz powoli
Uczucie głodu, oryginalność potrawy, pośpiech, posiłek przy telewizorze – to parę czynników, które sprawiają, że jemy szybko, a pokarm w dużych kawałkach trafia do naszego żołądka wraz powietrzem. Najlepszą radą jest uważność (mindfulness). Jeśli uda ci się skupić na jedzeniu, nie tylko spotęguje to zmysłowe doznania smaków i faktur potraw, ale sprawi, że unikniesz ewentualnych problemów trawiennych, zazwyczaj towarzyszących szybkiemu pałaszowaniu. W uważnym jedzeniu najważniejsze jest żucie, a właściwie przeżuwanie. Według Harvard Health każdy kęs powinniśmy przeżuć od 20 do 40 razy.
- Pij wodę
Gasi pragnienie, oczyszcza z toksyn, orzeźwia, a także wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Wszystko dzięki pektynie i jej właściwościom prebiotycznym. Prosty zabieg wyciśnięcia cytryny nie zabierze ci dużo czasu, a może sprawić wiele dobrego.
- Gorzkie bywa czasem słodkie
Kolejnym wspomożycielem trawienia są warzywa i owoce o gorzkim smaku. Goryczka stymuluje i rozbudza ten proces. Zatem włącz do swojego codziennego jadłospisu takie składniki jak rukola, jarmuż, brokuł, kalafior czy cykoria. Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez smakołyków, z czystym sumieniem sięgnij po 80-procentową, gorzką czekoladkę.
- Błonnik do zadań specjalnych
Błonnik jest niezbędny dla zdrowia jelit. Dietetyk Michael Conlon z CSRIO, współautor książki „CSRIO Healthy Gut Diet” wyjaśnia: „Przez lata uważaliśmy, że dobroczynność błonnika wynika przede wszystkim z jego działania na pobudzanie perystaltyki. Obecnie wiadomo, że błonnik oferuje dużo więcej korzyści zdrowotnych, chociażby wspiera zdrowe bakterie jelitowe”. Poza tym odgrywa ważną rolę w leczeniu zespołu jelita drażliwego. Źródeł błonnika jest wiele, wystarczy sięgnąć po dwie porcje świeżych owoców lub około dwóch garści warzyw w ciągu dnia, by zastosować się do 30-sto gramowej, zalecanej dziennej dawki.
- Z probiotykiem za pan brat
Pamiętasz o nich tylko podczas choroby, jako osłonie przy antybiotykoterapii? Zażywanie probiotyków, utrzyma twoją mikroflorę jelitowa w równowadze. Czym są probiotyki? Jak je przyjmować? – więcej w poradniku od Guut. Lepiej zapobiegać niż leczyć, więc sięgaj po nie regularnie.
Lepiej zapobiegać niż leczyć, więc sięgaj po nie regularnie a zapewnią ci ochronę przed namnażaniem się szkodliwych drobnoustrojów. Możesz zdecydować się na suplement – na rynku jest dość szeroki wybór probiotyków w formie kapsułek, kropli, saszetek z proszkiem. Warto jednak pamiętać o ich naturalnych źródłach – kapuście kiszonej, kimchi, miso, kombuchy, jogurcie lub kefirze.
- Przetworzone produkty na cenzurowanym
Unikaj przetworzonej żywności, wszelkiego rodzaju fastfoody, ciasteczka, gazowane napoje, niezdrowe, wysokokaloryczne i pełne tłuszczów utwardzonych przekąski powinny znaleźć się na czarnej liście. Nierzadko są one przyczyną stanów zapalnych, gromadzenia zbędnych kilogramów i spadku nastroju. Postaw na zdrową, nieprzetworzoną żywność.
- Pij wodę
Kolejna lista z tą samą radą? Może brzmi jak mantra, ale to czysta prawda. Woda ma zbawienne działanie w różnych aspektach funkcjonowania naszego organizmu. W tym przypadku istotne jest jej wsparcie w utrzymaniu prawidłowej kondycji błony śluzowej jelit oraz równowagi bakterii jelitowych. Według ekspertów optymalną ilością wypijanej wody przez osoby dorosłe jest w przypadku kobiet – 2 litry, mężczyzn zaś 3 litry.
Dużym plusem jest to, że wprowadzenie tych zasad naprawdę nie wymaga to od ciebie wielu poświęceń. W zasadzie, jeśli będziesz konsekwentna, wszystko wyda ci się dziecinnie proste, a jelita będą pracować jak należy, z korzyścią dla całego ciała.
Żródła: MamaMia, Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), Harvard Health
Podziel się artykułem z koleżankami
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020