Przejdź do treści

Zielenina w środku zimy. Jak ją wprowadzić do diety?

Zielenina w środku zimy. Jak ją wprowadzić do diety? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Restauracja ONA
Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!
Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Nie jest łatwo zachęcić dzieci do jedzenia świeżych warzyw, zwłaszcza zimą – gdy akceptowane przez większość maluchów pomidory i ogórki są bez smaku. Gdzie szukać naturalnych witamin? Najlepiej wyhodować je na własnym parapecie – w roli głównej kiełki.

(Nie)zielono mi!

Na porannej kanapce nuda, w lunchboxie nie lepiej, a przed nami jeszcze kilka zimnych miesięcy, gdzie o apetyczny kolor, zachęcający smak i oszałamiający zapach warzyw bardzo trudno. Szczęśliwi, których latorośle bez mrugnięcia okiem wcinają kiszonki, bo to samo zdrowie, ale i wielbiciele kiszonego ogórka z pewnością mieliby czasem ochotę na coś radośnie świeżego.

Zima to doskonały czas na domową uprawę… kiełków. Zaskakujące? Wcale nie trzeba czekać do wiosny i wcale nie musi być to wysiewana na kawałku ligniny wielkanocna rzeżucha.

Skąd się biorą kiełki?

Dla niektórych maluchów może to być wielkie odkrycie. Oto mikroskopijne ziarenka w kilka dni zmieniają się w zielony przysmak. Tak – przysmak, bo jeśli posiejecie kiełki razem z dziećmi, efekt własnej uprawy będą degustować zdecydowanie chętniej niż anonimową zieleninę z warzywniaka. Kiełki nie potrzebują wielu zabiegów i po 3-4 dniach są gotowe do jedzenia.

Do uprawy wystarczy kawałek wilgotnej ligniny, ale dobrym rozwiązaniem jest też profesjonalna kiełkownica. Ta ma zazwyczaj kilka poziomów, dzięki czemu jednocześnie można posiać kilka rodzajów kiełków, a potem delektować się subtelnymi różnicami smaku i wybrać swoje ulubione. Przezroczysta kiełkownica ma jeszcze jeden ogromny plus: wszystko, co dotąd działo się poza zasięgiem wzroku, pod ziemią, odbywa się na oczach zafascynowanego małego obserwatora. A kiełki naprawdę rosną z minuty na minutę.

Za to podziękujesz kiełkom

Zalet kiełki mają całe mnóstwo. To bomba witamin i mikroelementów w naturalnej postaci, których zimą tak bardzo potrzeba, żeby wzmocnić odporność, poprawić sobie samopoczucie i ukoić tęsknotę za smakami późnej wiosny.

Można ozdobić nimi kanapki, posypać sałatkę albo naleśniki z wytrawnym farszem. Można podskubywać prosto z kiełkownicy i bawić się w królika. A najważniejsze, że dzieci chcą je wcinać. Nawet jeśli myślicie, że wasze maluchy takich cudów nie tkną, sprawa diametralnie zmienia się, gdy kiełki są osobiście wybrane (brokuł, rzodkiewka, lucerna, a może jeszcze coś innego?), własnoręcznie podlewane i pod czujnym okiem domorosłego ogrodnika rosną w pojemniku na parapecie (na efekt długo czekać nie trzeba, więc o nudzie mowy nie ma). Takie witaminy chce się jeść!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Akcja regeneracja, czyli co maluch powinien jeść po chorobie

Roczne dzieck śmieje się

Próchnica wczesnego dzieciństwa – jakie są przyczyny jej powstania i jak ją leczyć? Wyjaśnia stomatolog

Dziecko je posiłek przy stole i pije wodę ze szklanki

Co czuje dziecko, kiedy jest zmuszane do jedzenia? Wyjaśnia dietetyczka

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Czy można jeść surowe brokuły? Może warto przekonać się do ich smaku?

Nawyki żywieniowe dziecka - jak je zmienić?

Nawyki żywieniowe dzieci – dobre i złe. Zmiana nawyków na zdrowe

5 warzyw, które muszą znaleźć się w twojej diecie. Polecają dietetycy

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Ogórkowe love. 3 letnie przepisy

Domowe żelki – przepis. Jak zrobić zdrowe żelki z soku?

Rabarbar na surowo- jak jeść. Właściwości zdrowotne rabarbaru i uprawa

Rabarbar na surowo – jak jeść? Uprawa rabarbaru

Ogórki małosolne - przepis

Ogórki małosolne – przepis. Jak je zrobić? Jak je kisić, żeby były twarde?

Bób. 7 powodów, dla których warto go jeść

Sok z selera cieszy się coraz większa popularnością. Warto przekonać się do jego smaku?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado