Przejdź do treści

Zaskakująca właściwość soku z buraka

Ilustracja: Izabela Dudzik | www.izadudzik.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Burak jest chyba najzdrowszym z warzyw. Bogaty w kwas foliowy i manganowy. Jego zielone liście zawierają mnóstwo witamin, wapń, żelazo, magnez, potas, miedź. Okazuje się, że na tym nie koniec buraczkowej mocy. Regularne picie soku z buraka nie tylko obniża ciśnienie krwi, ale także utrzymuje mózg w lepszym stanie!

Przez sześć tygodni 26 osób, które skończyły 55 lat i prowadziły, mówiąc delikatnie, umiarkowanie aktywny tryb życia, zgłaszało się co kilka dni na trwającą przez 50 minut sesję ćwiczeń. Niektóre z nich przed każdymi ćwiczeniami wypijały szklankę soku z buraków, a inne nie. We wszystkim chodziło bowiem o to, by sprawdzić, jaki wpływ na ich mózg będzie miał sok.

Było to eksperyment, do którego zespół badaczy z amerykańskiego Wake Forest University został zainspirowany przez liczne doniesienia o zbawiennym wpływie popularnego warzywa na ludzki organizm. Wiadomo, że jego regularne picie obniża ciśnienie. Istniały także przesłanki, by uznać, że wspomaga w pracy mózg i może co najmniej opóźniać pojawienie się demencji i ją łagodzić.

Po sześciu tygodniach regularnych ćwiczeń oraz popijania soku z buraka sprawdzono, jak zachowują się mózgi uczestników badania. Okazało się, że u tych, którym podawano warzywny napój, ich stan znacząco się poprawił. Kiedy naukowcy starali się opisać wynik w skrócie, mówili po prostu, że „odmłodniały”, ponieważ połączenia nerwowe zaczęły przypominać takie, które na ogół obserwuje się u ludzi mających mniej lat niż uczestnicy eksperymentu. Poprawę zauważono między innymi w częściach odpowiadających za funkcje poznawcze, emocje i koordynację ruchu.

Zasługę przypisano temu, że buraki są bogate w azotany oraz azotyny, które w organizmie zmieniają się w tlenek azotu – ten podany w takiej formie ma pomagać w dotlenieniu komórek i wspierać ich pracę. A co za tym idzie – także lepsze funkcjonowanie naszego najważniejszego organu. Warto tylko pamiętać, że nie sprawdzono, czy sok z buraków działa bez ćwiczeń.

Dla pewności trzeba więc nie tylko sok pić, ale też regularnie ćwiczyć.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Burak – legalny dopalacz. Dlaczego osoby aktywne fizycznie powinny wprowadzić go do diety?

Jedzenie dobre dla mózgu

Pasta z buraka w misce

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Dieta dla mózgu. Co jeść, by mieć dobrą pamięć i sprawny umysł?

Twój mózg też chce dobrze zjeść! Czego nie może zabraknąć w diecie dla mózgu?

Lecytyna sojowa (E322) - czym jest i gdzie się ją stosuje?

Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie się ją stosuje?

Weekendowy detoks sokowy

Dieta sokowa – przepisy, wskazania, efekty

Pamięć decyduje o tym, co zjemy

Pamięć decyduje o tym, co zjemy. Tłumaczymy, dlaczego tak się dzieje

Burak

Dlaczego warto jeść buraki? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska z portalu Czytamy Etykiety

Banan jest zły, a soki detoksykujące dobre? Dietetyczka Anna Reguła o „paradoksie owocowym”

pizza

6 produktów najgorszych dla mózgu

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Sok z ziemniaka - jego właściwości i zastosowanie

Sok z ziemniaka – jego właściwości i zastosowanie

Czekolada poprawia koncentrację, obniża stres i ciśnienie krwi

Czekolada poprawia koncentrację. Ale nie każda

Kobieta w kapeluszu i kręconych włosach stoi na targu,patrzy się na nas,, w jednej ręce ma kubek z pomidorami, w drugiej trzyma jednego pomidora zakrywając sobie nim oko

Dieta na lepszą pamięć i koncentrację. Co powinno znaleźć się w naszym menu? Wymieniają dietetycy

Zakwas z buraków ‒ pij na zdrowie!

Ciasto czekoladowe z buraka

Czekoladowe ciasto z burakami. Słodkie, ale bardzo zdrowe

Roladki bakłażanowe

Przepis na fit roladki bakłażanowe

Soki warzywne

Soki warzywne – smaczny i zdrowy napój, który przyrządzisz w kilka chwil

burak

Nie wiesz co zrobić z burakiem? Zrób z niego burgera!

Katarzyna Błażejewska Stuhr / fot. Wojtek Olszanka

„Zmiana w kuchni powinna polegać na wprowadzeniu nowych dań – a nie na zmianie na te light”- mówi dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Kisiel z burakiem i rabarbarem

Kisiel z buraka i rabarbaru. Wypróbuj przepis na bogaty i wartościowy posiłek

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?