25.03.2024
Zdrowe odżywianie
Co chwila słyszymy o nowym produkcie – zbawcy, który ma nas oczyścić, przywrócić młodzieńczy blask, i być panaceum na wszystkie zdrowotne bolączki. Prawda jest taka, że nie wystarczy dorzucić do codziennego menu jednego superskładnika. Zdrowe odżywianie to suma wiedzy i codziennych, rozważnych wyborów. I tego, co dodamy, i co odejmiemy. Dotyczy w równym stopniu tak ugruntowanych w naszej kuchni składników jak cukier i sól, co kulinarnych nowinek, jak spiruliny, chlorelle i cała reszta zielonej ekipy. W tym dziale przyglądamy się naszym nawykom, rozprawiamy z mitami, i szukamy złotego środka między jedzeniem dla samego jedzenia – a odżywianiem się dla zdrowia.
Popularne tematy w tej kategorii:
Polecane
Najnowsze
Prof. Ewa Stachowska: „Z wiekiem mikrobiota traci tak zwany rdzeń, ale zwiększa się jej różnorodność – jednak tylko wtedy, gdy starzejemy się zdrowo”
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
„Zjedz zupkę, bo mamusi będzie przykro” – mówisz tak do dziecka? „Nie tędy droga” – ostrzega psycholożka
„Lepsza od rewolucji będzie dieta szyta na miarę”. Klaudia Łakoma i Arkadiusz Matras mówią nam o tym, jak się nie dać insulinooporności
Artykuł sponsorowany
Artykuł sponsorowany
Zalety wegetarianizmu – dlaczego warto ograniczyć mięso?
„Delektuj się pączkiem w trakcie spaceru”. Dietetyczka radzi, jak zdrowo przetrwać tłusty czwartek
Michał Korkosz „Rozkoszny”: „Jedzenie stało się częścią naszej kultury. My, Polacy, też już traktujemy je jako nasze niematerialne dziedzictwo”
Sok z kiszonych buraków ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz
„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?
JEŚĆ CZY BYĆ: Jak ludzie przestali polować, a zaczęli biesiadować – historia zboża
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
Właściwości soli. Czy taki diabeł straszny jak go malują?
JEŚĆ CZY BYĆ: Można było stracić za niego głowę lub otrzymać go w spadku – słodko-gorzkie oblicze cukru
Domowy sorbet, czyli deser w zdrowym wydaniu. Jak go zrobić?
Nigdy nie używaj papieru do pieczenia w ten sposób. Ten błąd jest szkodliwy dla zdrowia
Bób – pożywny dodatek do obiadu. Jakie właściwości w sobie skrywa?
Cukier brązowy to nie zawsze cukier trzcinowy. Jakie są różnice?
Nasiona chia — bogactwo składników odżywczych. Co zawierają w sobie?
Przechowywanie przypraw. Czy ma to znaczenie, gdzie się je trzyma?
Dynia – warzywo idealne na jesień. Co można z niej przyrządzić?
Fitosterole roślinne – pomoc w walce z cholesterolem. Czym one są?
Alarmujące wyniki badań. Dzieci pijące colę mają zwiększoną skłonność do sięgania po alkohol
„Bardzo wielu pacjentów nabywa niedożywienia w szpitalu. Są oddziały, gdzie niedożywienie sięga 80-90 proc.” – alarmuje dr Przemysław Matras z Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego
Czy cukrzyk może pić kawę? Jak wpływa ona na poziom glukozy?
Ciasta bezglutenowe – alternatywa dla słodkich klasycznych wypieków
Domowy izotonik – sposób na nawodnienie organizmu. Jak go wykonać?
Młody jęczmień – panaceum na wszystkie dolegliwości?
Na co pomaga olej z wiesiołka? Ma rozmaite właściwości
Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie
Materiały promocyjne
Materiały promocyjne