Przejdź do treści

Tłuszcze: zła transformacja

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Nie wszystkie tłuszcze są złe, ale te trans z całą pewnością. Chcesz być zdrowy i jeść świadomie? Ogranicz je w swojej diecie do minimum. Mamy dla ciebie konkretne wskazówki.

Można się spierać o wiele spraw, jeśli chodzi o dietę. Jednak jest temat, co do którego wszyscy dietetycy, specjaliści ds. żywienia i trenerzy się zgodzą – szkodliwość tłuszczów trans. Które są naprawdę niebezpieczne, a z którymi ostatecznie możemy się zaprzyjaźnić?

Tłuszcze trans dzielą się na sztuczne i naturalne. Te pierwsze to utwardzone tłuszcze pochodzenia roślinnego (uwodornione). W trakcie procesu powstawania tłuszcze roślinne są nasycane cząsteczkami wodoru i poddawane wysokiej temperaturze. To ten proces sprawia, że z postaci płynnej zamieniają się w smarowną i zyskują stabilność, co oznacza dłuższy termin przydatności do spożycia i lepszy smak. Nie ma w nich nic dobrego dla twojego zdrowia. Jeśli już tłuszcze trans, to tylko te naturalne, choć trzeba przyznać, że dziś znalezienie ich nie należy wcale do łatwych. Mowa bowiem o naturalnym mleku czy mięsie zwierząt przeżuwających.

Co powinno znaleźć się na czarnej liście?

– margaryny (jeśli musisz je kupować, szukaj takich, w których składzie jest mniej niż 1g tłuszczów trans na 100g produktu).
– słodycze, zwłaszcza wafelki, ciastka, herbatniki, biszkopty, chipsy, krakersy, pączki czy słodkie bułki i sklepowe ciasta. Tu istnieje podwójne niebezpieczeństwo, bo producenci często nie informują o dokładnym składzie.
– fast food’y. To również wszelkiego rodzaju „chińskie dania”, zupki instant, frytki, śmietanki i inne szybkie, gotowe rozwiązania – prawie na pewno zawierają znacznie więcej tłuszczów trans niż dozwolona dla zdrowia ilość. Rozwiązanie? Wybieraj wersję slow i jedz jak najbardziej naturalnie.

W Polsce do tej pory nie ma rozwiązań prawnych, które zmierzałyby do ograniczenia tłuszczów trans. Przechodząc ostatnio po szkolnej stołówce (gimnazjum i podstawówka), zauważyliśmy, że do kupienia były prawie same produkty zawierające tłuszcze trans. Niestety mimo prób nic się w tym temacie nie zmieniło.
Czemu tłuszcze trans szkodzą? Bo rozkładają się w ciele bardzo długo, zalegając w naczyniach, błonach komórkowych i przyczyniają się do powstawania nowotworów, miażdżycy oraz otyłości. Przyśpieszają także starzenie się telomerów, czyli elementów chromosomów, które chronią przed uszkodzeniami DNA podczas podziałów komórkowych. Wybierajmy więc świadomie to, co ląduje na naszych talerzach.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciastka

Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

olej z wiesiołka

„Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości?

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Olej z ryżu / istock

Olej bez ekstrakcji chemicznej. Czy jest lepszy od ekstrahowanego?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Tłuszcze trans zakazane!

Tłuszcze trans – co to, gdzie występują, czy są zdrowe?

Olej kokosowy – jaki wybrać i gdzie kupić najlepszy?

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

„Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych

Tłuszcze nasycone – gdzie występują i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?

Tłuszcze nasycone – gdzie występują i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?

kobieta smażąca jedzenie

Najlepsze i najgorsze oleje. Gdzie się znajdują?

Olej palmowy – jeść czy nie jeść?

Olej palmowy – szkodliwy czy nie? Paulina Górska zebrała najważniejsze fakty

Orangutany / gettyimages

Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!

schabowy

10 ciężkostrawnych potraw, które można uczynić lżejszymi dla naszego żołądka

Im mniej, tym lepiej – czego zdrowa dieta zawierać nie powinna

Unsplash

Węglowodany i tłuszcze są złe? Robisz wszystko, by ich unikać? Specjalistka ds. żywienia obaliła dietetyczne mity

Unsplash

Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają

insulinooporność

5 faktów o insulinooporności, które powinnaś znać

Wiesz jak dbać o serce? Oto lista produktów, których powinnaś unikać

Tłuszcz cię usypia

Dieta odchudzająca – węglowodany vs. tłuszcze

Gotowanie: temperatura najzdrowsza dla serca

W jakiej temperaturze najlepiej przygotowywać posiłki, by przysłużyć się swojemu sercu?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol