Przejdź do treści

Syrop klonowy – konkurencja dla miodu?

Syrop klonowy - konkurencja dla miodu?
Syrop klonowy czy miód? Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa

Jako miłośniczka miodu z rezerwą podchodziłam do słodkiego soku wyciskanego z kanadyjskich i amerykańskich drzew. A jednak syrop klonowy zdecydowanie powinien gościć częściej na naszych talerzach – nie tylko dla smaku. Nawet się nie spodziewacie, jakie ma właściwości!

Miód i syrop klonowy stosuje się czasami zamiennie, choć smakują trochę inaczej. Ten drugi ma za to mniej kalorii i więcej minerałów. Wystarczy zajrzeć do tabel wartości odżywczych. Łyżka stołowa pszczelego wyrobu to 64 kalorie, syropu klonowego 55. Zawiera on też znacznie więcej potasu, magnezu i wapnia, a także żelaza. A najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie Applied and Environmental Microbiology dowiodły, że zwalcza bakterie i wspomaga działanie antybiotyków!

Fenole. To ich zasługa – piszą autorzy z McGill Univeristy w Montrealu i dodają, że ekstrakt z syropu mógłby być dołączany nawet do antybiotyków. Byłyby skuteczniejsze. Szczególnie, że oporność bakterii na leki jest ogromnym problemem i wyzwaniem współczesnej medycyny. W doświadczeniu Kanadyjczyków oddziaływano wyciągiem z północnoamerykańskich drzew na bakterie Escherichia coli czy odpowiedzialną za zakażenia dróg moczowych Proteus mirabilis. Ekstrakt był najbardziej skuteczny w połączeniu z antybiotykiem. A związkiem fenolowym, który okazał się w tym zestawieniu najlepszy, była pirokatechina. Dzięki niej bakterie tworzyły mniejszy biofilm (warstwa bakteryjna), a leki łatwiej wnikały w jego głąb.

Syrop klonowy zmienia nawet działanie genów odpowiedzialnych za lekooporność oraz ruchliwość i przyleganie bakterii, tworzenie biofilmu oraz złośliwość drobnoustrojów. Fenole w nim zawarte blokują „transportery błonowe”, które odpowiadają za usuwanie antybiotyków z organizmu bakterii. Dzięki temu mikroby stają się dużo wrażliwsze na leczenie niż bez zastosowania syropu klonowego. Przekonani?

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Jak obchodzić się z miodem, by jak najdłużej zachował swoje właściwości?

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Apiterapia - co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka Joanna Brejecka-Pamungkas

Apiterapia – co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka

kostki cukru

Alternatywa dla cukru – słodzik, stewia i inne zamienniki cukru

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Skąd się bierze miód?

Jak pszczoły robią miód? Jak powstaje miód sztuczny i pitny

Miód

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!

Miód manuka — właściwości, zastosowanie, spożywanie

Miód manuka – właściwości, zastosowanie, spożywanie

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Pyłek pszczeli - właściwości i zastosowanie

Pyłek pszczeli – właściwości i zastosowanie

Jak wzmocnić odporność? Kurkuma, imbir, cynamon, czosnek, miód dadzą radę?

Rozlany miód na talerzu

„Zamiana cukru na miód niekoniecznie może być dobrym wyborem” ostrzega dietetyczka Dominika Oleś

Mikstura z imbirem, cytryną i miodem / istockphoto.com

Chcesz wzmocnić odporność? Pij miksturę z imbiru, miodu i cytryny!

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Z cholesterolem walcz dietą

Z cholesterolem walcz dietą

Chcesz mieć zdrową skórę? Utrzymuj stabilny poziom cukru. Radzi autorka bloga Natura Pod Lupą

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit

Dziewczyna z bólem gardła

Boli cię gardło? Zobacz, co warto dzisiaj zjeść na obiad

Przepis na domowe sezamki. To prostsze niż myślisz

Chcesz popracować nad swoją odpornością? Tym możesz się wesprzeć!

Miód – jak wybrać prawdziwy?

Miód – jak wybrać prawdziwy?

Świeży miód zamiast antybiotyku

Świeży miód zamiast antybiotyku

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol