Przejdź do treści

Świeży miód zamiast antybiotyku

Świeży miód zamiast antybiotyku
Miód nie może działać jak antybiotyk. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Trzynaście rodzajów bakterii mlekowych – taki zdrowy pakiet odkryli naukowcy w żołądkach pszczół. Możemy tę wiedzę wykorzystać do walki z plagą oporności na antybiotyki. Okazuje się, że pszczeli wojownicy zlikwidują nawet wyjątkowo zjadliwą bakterię MRSA.

Jeśli jeszcze nie przekonaliście się do miodu, mam dla was nowy argument „za”. W badaniach, które ukazały się w International Wound Journal odkryto, że miód może być skuteczną alternatywą dla antybiotyków. W czasach, gdy towarzyszy nam ogromna oporność na antybiotyki, to świetna wiadomość. Jednak tylko świeży miód umożliwia ochronę przed wieloma chorobotwórczymi bakteriami, jak np. MRSA – bardzo opornymi na leczenie, wywołującymi zakażenia szpitalne. To zasługa aż 13 rodzajów żywych bakterii mlekowych zamieszkujących żołądki pszczół. Zdrowe mikroorganizmy znajdują się również w plastrach świeżego miodu. Niestety, później giną i na próżno szukać ich w miodach ze sklepowych półek.

Ale to nie oznacza, że dojrzały miód nie może działać jak antybiotyk. Ma w sobie rewelacyjną kombinację broni. Po pierwsze zawiera nadtlenek wodoru, dzięki któremu miód ma działanie antybakteryjne. Po drugie cechuje go wysoka osmolarność, czyli odprowadza nadmiar wody i osusza, czyści i hamuje rozprzestrzenianie się bakterii. Po trzecie, miód to zastrzyk przeciwutleniaczy – najwięcej zawiera ich miód spadziowy (badania instytutu iMiDRA w Madrycie) . Badacze z Salve Regina University w Newport sugerują, że jedzenie miodu może zmniejszać zjadliwość bakterii powodującą oporność na leki. A na co dzień możemy go stosować profilaktycznie, chociażby jako zamiennik niezdrowego cukru. Jednak pamiętajmy, że jeśli chcemy dostać świeży miód prosto z pasieki, to już ostatni dzwonek. We wrześniu pszczelarze pozyskują końcowe miody, następne dopiero w marcu.

 

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Jak obchodzić się z miodem, by jak najdłużej zachował swoje właściwości?

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Pierwszy urlop bez problemów żołądkowych, czyli moje wakacje z GUUT. Przetestowałam, bo każda z nas ma dobro w sobie!

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Imbir i cytryna na talerzu

Czy kobieta w ciąży i w trakcie laktacji może jeść imbir? Specjaliści z profilu „Mama ma plan” odpowiadają

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

pelargonia afrykańska

Pelargonia afrykańska – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol