Przejdź do treści

Sól – od niej zestarzejesz się szybciej

Sól - od niej zestarzejesz się szybciej
Sól powoduje szybsze starzenie się komórek. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?
Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków
Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie
Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla
Lody wegańskie
Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato
Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

Od słodyczy wolę słone przekąski. Niestety to może, sprawić, że niedługo ludzie zaczną dawać mi więcej lat, niż mam w rzeczywistości. Sól powoduje szybsze starzenie się komórek. W jaki sposób? Właśnie zbadali to naukowcy.

Niedawno Światowa Organizacja Zdrowia apelowała, aby ograniczyć o połowę spożycie cukru (do maks. 5 łyżeczek dziennie). Jak wiadomo, równie ważne jest pilnowanie ilości soli, którą sobie serwujemy. Jej nadmiar sprzyja rozwojowi nadciśnienia, niewydolności serca, osteoporozy (wypłukuje wapń), niewydolności nerek (powoduje zatrzymanie płynów w organizmie), może także wywołać bóle głowy.

Najnowsze badania pokazały, że sól wpływa na skrócenie telomerów – fragmentów chromosomów, które odpowiadają za ochronę komórek naszego organizmu przed uszkodzeniem. Im krótsze telomery, tym komórki szybciej ulegają starzeniu. Eksperci z Georgia Regents University wykonali badanie genetyczne w grupie 766 nastolatków z nadwagą lub otyłością, którzy zjadali w ciągu dnia sporo słonych produktów. Rezultat był taki, że fragmenty ich chromosomów były krótsze niż osób spożywających mniej soli. Mniejsze spożycie to ok. 5 g (1 łyżeczka) dziennie, zaś nadmiar – 10 g lub więcej. Jak się okazało, te same procesy genetyczne związane są z chorobami charakterystycznymi dla późnego wieku, jak: demencja, nowotwory, cukrzyca typu 2. WHO zaleca, by jeść maksymalnie 1 łyżeczkę soli dziennie.

Sól można znaleźć wszędzie, nawet w słodyczach! Dodaje się ją do batonów i lodów. Polacy zjadają bardzo dużo soli, więcej niż Amerykanie! Nic zatem dziwnego, że tak wielu z nas ma nadciśnienie (ponad 8 mln Polaków). Problemem jest nie tyle to, że dosalamy potrawy, a to, że potrawy dosalają producenci żywności (na potęgę!). Bardzo dużo znajduje się jej w gotowych produktach (pod postacią sodu lub glutaminianu sodu). W popularnych kostkach rosołowych czy mieszankach przypraw do potraw ponad połowę stanowi ten właśnie dodatek.

Jeśli już wybieramy sól, to warto wiedzieć, że zdrowsza jest sól morska – zawiera ok. 35 proc. sodu. Ta, którą zwykle wsypujemy do solniczek, zawiera 40 proc. sodu. Sól morska dodatkowo zawiera: magnez, wapń, potas i inne cenne dla naszego organizmu minerały. Ostatnio sporą popularnością cieszy się również sól himalajska.

Mimo wszystko smak wielu potraw bez soli jest dla większości z nas nie do zaakceptowania. Wyobrażacie sobie rosół czy kotlety mielone bez soli? Jak w takich przypadkach z niej zrezygnować lub chociaż ograniczyć? Najlepiej zastąpić sól innymi przyprawami lub ziołami, jak: czosnek, bazylia, tymianek, oregano, koperek, natka pietruszki, chilli. Smak popularnego ciemnego sosu dodawanego do rosołu to nic innego jak zamiennik bardzo zdrowego lubczyku, tyle że w buteleczce znajdziemy sam glutaminian sodu rozpuszczony w wodzie…

To jak, wypowiadacie z nami wojnę soli?

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Lubisz słone jedzenie? Sprawdź, co może się stać, gdy zjesz za dużo soli

Sześć skutków ubocznych słonego jedzenia. Czas na zmianę przyzwyczajeń

Co się stanie, jeśli za bardzo ograniczymy spożywanie sodu?

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Dodawanie soli do potraw / istock

Polacy spożywają prawie trzykrotnie za dużo soli. Mamy jednak dobrą wiadomość: szybko możemy się od niej odzwyczaić

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

pizza

6 produktów najgorszych dla mózgu

Sól himalajska - skład, właściwości, zastosowanie

Sól himalajska – skład, właściwości, zastosowanie

5 sposobów na oszczędzanie wątroby latem

sklep Lidl

Zdrowe zmiany w dyskontach. Lidl odchudza żywność z soli i cukru, Biedronka rezygnuje z oleju palmowego

Unsplash.com

Wyrzuciłaś z kuchni chleb, sól i syrop glukozowo-fruktozowy? Dietetyczka wyjaśnia, że te rzeczy wcale nie są takie niezdrowe

Sól w diecie. Zdjęcie: istockphoto.com

Sól w diecie. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem i dlaczego powinniśmy ją ograniczyć

5 rodzajów soli rozsypanych na czarnym tle i ułożonych w grube paski obok siebie.

Co zrobić, gdy zjesz za dużo soli?

6 nawyków, które szkodzą twojemu sercu

Dobry talerz - o błędach w żywieniu dzieci

Maluchy kochają słodkie, bo sami je tego uczymy. O błędach w żywieniu dzieci

Lubisz potrawy dobrze przyprawione? Uważaj, nadmiar przypraw może ci zaszkodzić

Kto z nas może sobie pozwolić na mocne … solenie? Radzi dietetyczka Natalia Puciłowska

Słona cena soli

Słona cena soli

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

18 przepisów dla miłośników awokado

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać