Przejdź do treści

„Ryż” z brokuła po azjatycku

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Brokuły, to jedne z najbardziej wartościowych warzyw na świecie. Są pełne wapnia, potasu, białka, witaminy A i C oraz kwasu foliowego. Wzmacniają nasze stawy i oczy; pomagają w walce z nadciśnieniem i wrzodami. Dziś podejdziemy do nich nieco bardziej kreatywnie, z azjatycką nutą!

Gdy znudzą wam się typowe zielone różyczki serwowane z wody lub parowaru, z pomocą przychodzi kuchnia azjatycka i popularne w niej dania typu stir-fry, czyli krótko smażone potrawy, pełne warzyw, kolorów i witamin. A gdy jeszcze zmiksujemy całą główkę brokuła na sypki „ryż”, to otrzymujemy idealny letni obiad. Bo gdy wysokie temperatury sprawiają, że nie mamy ochoty na długie stanie przy kuchence, a chcemy szybko przygotować wartościowy posiłek, to takie danie sprawdzi się doskonale. Idealnie robi się je w głębokim chińskim woku, ale zwykła duża patelnia też się nada.

Taki posiłek może potem wylądować w lunchboxie, który zabierzemy do pracy, na stole jako przystawka do obiadu lub danie główne. Jeśli chcecie, by było jeszcze bardziej sycące, możecie dodać kolorowy ryż, komosę ryżową lub kaszę.

„Ryż” z brokuła po azjatycku

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (4-8 porcji):

– 1 średnia główka brokuła (500 g)
– 2 szalotki lub 1 średnia cebula (czerwona lub biała)
– 2 ząbki czosnku
– 1 pałka selera naciowego
– 5 cm pora
– 1 cm imbiru
– 1 ostra papryczka
– 1/2 cukinii
– 1 marchew
– 1/2 czerwonej papryki
– 1/2 szklanki wyłuskanego, świeżego zielonego groszku
– 2 duże pieczarki
– 1/4 kapusty pekińskiej lub kapusty pak choy (opcjonalnie)
– 1/2 opakowania kiełków typu „stir-fry” lub kiełków fasoli mung
– 4 łyżki sosu sojowego
– 3 łyżeczki octu ryżowego lub z soku z cytryny/limonki
– 3 łyżeczki syropu ryżowego lub innego (np. daktylowego lub klonowego)
– opcjonalnie 1/2 łyżeczki chińskiej mieszanki przypraw „5 smaków”, dodanej do sosu
– sezam, posiekany szczypiorek (do podania)
– dodatkowo: ryż brązowy lub kolorowy, komosa ryżowa, kasza (do podania, opcjonalnie)
– ​2 łyżki oleju kokosowego lub z orzeszków ziemnych do smażenia

Przygotowanie:

Brokuła dokładnie myjemy i suszymy. Oddzielamy różyczki od łodyg. Różyczki partiami rozdrabniamy w robocie kuchennym/blenderze, łodygi kroimy na 1-2 cm kawałki i podobnie miksujemy na grudkowaty, sypki „ryż”.

Myjemy pozostałe warzywa. Siekamy cebulę i ostrą papryczkę, wyciskamy obrany czosnek oraz imbir. Kroimy resztę warzyw: pora i cukinię na półksiężyce, paprykę i marchew w słupki, pałkę selera i pieczarki na plastry. Mieszamy razem sos sojowy, ocet i syrop, odstawiamy.

Grzejemy olej w woku lub na dużej patelni. Wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. Następnie dorzucamy posiekaną pałkę selera, pora, czosnek, ostrą papryczkę, imbir i podsmażamy kolejne 2 minuty.

Dorzucamy pieczarki, marchew, paprykę, kiełki, zielony groszek, posiekaną kapustę i smażymy ok. 5 minut. Na końcu dosypujemy „ryż” z brokuła, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na gazie przez 3 minuty. Dolewamy mieszankę z sosem sojowym, mieszamy i serwujemy.

Danie najlepiej smakuje świeżo po przygotowaniu. Resztę, która zostanie, przechowujemy w lodówce do 3 dni.

 

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

dynia

Dynia. Poznaj świetny przepis na faszerowaną dynię

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods – koktajl z jagodami goji na wzmocnienie odporności

Śniadaniowe ciastka jaglane

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Zdrowe i dietetyczne, umili jesienne wieczory!

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać