Przejdź do treści

Owocowa paranoja

Ilustracja: Julia Szostak
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Sezon owocowy w pełni! Borówki, maliny, morele, śliwki, arbuzy… Jest w czym wybierać i trudno się oprzeć owocowemu szaleństwu. Jednak co macie zrobić, gdy w internecie, telewizji, gazetach i na kawie ze znajomymi przeczytaliście i usłyszeliście, że owoce to sam cukier, że na diecie owoce trzeba wykluczyć, bo z odchudzania nici? Owocowa paranoja trwa!

Ile razy słyszałam podczas porady dietetycznej pytania o owoce w trakcie diety redukcyjnej. Pani Natalio, czy mogę jeść owoce, chcąc pozbyć się zbędnych kilogramów? Czy to prawda, że zajadanie się owocami po godzinie 12 to samo zło? A ta fruktoza to jest przecież trująca? Boimy się owoców, bo mają cukier, „dużo” cukru. Czy naprawdę powinniśmy wykluczyć owoce z diety, a strach przed przytyciem po zjedzeniu banana do kolacji powinien nam spędzać sen z powiek? Nie martwcie się, ja należę do obrońców tych kolorowych i słodziutkich pyszności i wytłumaczę wam, dlaczego nie musicie się katować i z czystym sumieniem możecie sięgnąć po owocową przekąskę.

Ach, ten cukier… Jego zła sława powoduje, że często uważamy bardzo zdrowe i cenne produkty w naszej diecie za szkodliwe i wymagające wykluczenia z codziennego jadłospisu. Na jedzenie należy patrzeć holistycznie. Bo cukier w owocach jest, to niezaprzeczalny fakt. Jednak popatrzcie na owoce z innej perspektywy, bardziej całościowo, a nie przez pryzmat jednego, oderwanego od otoczenia składnika.

Dlaczego owoce powinny zostać w waszej diecie?

Owoce to niska gęstość energetyczna. Co to oznacza? W dużej ilości (objętości) produktu znajdziecie mało energii. Weźmy pod lupę straszącego po nocach odchudzających się ludzi banana. W porównaniu z innymi owocami zawiera sporo cukru, ale i tak na tle przetworzonej żywności, nawet takiej podszywającej się pod zdrową, wygląda całkiem nieźle. Sami zobaczcie. Średni banan to 120 g i ok. 120 kcal (30 g węglowodanów). Dwa ciasteczka wielozbożowe reklamowane jako zdrowe śniadanie to 24 g i 110 kcal (16 g cukru). Co oznacza, że w 120 g ciasteczek znajdziemy ok. 550 kalorii, a co najlepsze, aż 80 g węglowodanów, czyli prawie trzykrotnie więcej niż w pysznym, świeżym, pełnym witamin bananie. Kalorie kaloriami, ale nie jest to najważniejsze. W owocach po pierwsze, nie ma niechcianych, przypadkowych składników jak w żywności przetworzonej. W arbuzie nie znajdziecie dodanych tłuszczów nasyconych, w jagodach sztucznych barwników, a w jabłkach dodatku czystego cukru. Za to w pakiecie dostaniecie inne niezwykle cenne składniki. W owocach mamy niezłą dawkę błonnika. To on powoduje, że cukier z owoców jest wchłaniany wolniej. Dzięki błonnikowi jesteście bardziej i na dłużej syci. Niby każdy wie, ale za każdym razem muszę podkreślać, zaznaczać i powtarzać ‒ owoce to bogactwo witamin, minerałów i wykazujących zbawienne działanie dla zdrowia fitozwiązków! To związki pochodzenia roślinnego, jak np. antocyjany czy flawonoidy, czyli czerwonofioletowe barwniki występujące w jagodach, borówkach, aronii. Takie naturalne barwniki wykazują silne działanie antyoksydacyjne, co pozwala zwalczać wolne rodniki odpowiedzialne między innymi za zbyt szybkie starzenie się naszego organizmu, a także za powstanie wielu groźnych chorób, w tym nowotworów. To nie koniec kolorowej wyliczanki. W arbuzie i czerwonym grejpfrucie znajdziemy likopen (ten sam co w pomidorach), a w morelach czy nektarynce ‒ beta-karoten.

Zasada nr 1 ‒ postaw na ZDROWY rozsądek.

Po pierwsze, to, że owoce można jeść tylko do południa, to mit niemający żadnego oparcia w literaturze. Zapamiętać i nie męczyć się wyrzutami sumienia po zjedzeniu garści malin po godzinie osiemnastej. Ważna jest ilość! Kto z was nie zna sytuacji, gdy zasiada z miską czereśni przed telewizorem czy książką przed sobą i po chwili, macając ślepo miskę z owocami, zastaje w niej pustkę? Przez kilka minut zjedliście cały kilogram słodziutkich owoców. No, to już, niestety, mała przesada. Nie warto popadać w skrajności. Ani pełen zakaz spożywania owoców, ani objadanie się, aż brzuch zacznie boleć, nie są dobrym rozwiązaniem. Uważajcie też na suszone owoce, praktycznie pozbawione wody. Najlepiej wyobrazić to sobie na przykładzie. Bierzecie garść suszonych śliwek. No, może będzie ich sześć‒siedem sztuk. I teraz wyobraźcie sobie te siedem śliwek w postaci świeżych owoców. Uzbierała się niezła miseczka. Nie mówiąc już o tym, że często producenci żywności niestety dosypują cukier do suszonych owoców. Owoce jedzone w rozsądnej ilości i niewpływające na przekroczenie waszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego są jak najbardziej dobre dla zdrowia.

Kiedy dobrze zjeść owocowo?

Po treningu! To jest świetny moment na słodką przekąskę w postaci np. koktajlu. Niezależnie od pory dnia czy nocy. Jest tam cukier, który odbuduje szybko zapasy energii potrzebnej na kolejne ćwiczenia. Owoce to 70 proc. i więcej wody, więc wspomogą powysiłkowe nawodnienie. Mój ukochany banan dostarczy np. potasu, który tracicie z potem podczas treningu, a arbuz czy wiśnie zadbają o porcję przeciwutleniaczy i związki wspomagające regenerację potreningową (Ula Somow; Posiłek po treningu. Dlaczego warto i jak prawidłowo go komponować w zależności od wykonywanej aktywności fizycznej i celów treningowych? „Dietetyka sportowa” 4/2016). Noście owoc zawsze ze sobą w torebce, plecaku, samochodzie w razie awaryjnego głodu gdzieś na mieście. W pracy zamiast kolejnego batonika z automatu sięgnijcie po soczystą brzoskwinię, a do szkoły na drugie śniadanie w ramach dostarczenia paliwa dla mózgu dajcie dzieciakom pudełeczko borówek.

A co z tą fruktozą z owoców?

Fruktoza to niezaprzeczalnie cukier prosty, jednak jest metabolizowany nieco inaczej niż glukoza, stąd obawy przed jego obecnością w owocach. W owocach cukier występuje w rożnych postaciach: glukozy, fruktozy czy sacharozy (fruktoza+glukoza). Uważa się, że fruktoza jest winna szybszemu powstawaniu tkanki tłuszczowej, jednak takie konsekwencje są bardziej prawdopodobne, gdy jemy nadmiarową ilość wyizolowanej fruktozy dodanej np. do napojów bąbelkowych czy w postaci syropu z agawy, a nie tę zawartą w owocach. Owoce to cenne bogactwo prozdrowotnych gratisów, które spowalniają wchłanianie cukru z owocu, dzięki czemu nie ma on tak negatywnego wpływu na wasz organizm.

Pamiętajcie, im żywność jest mniej przetworzona, a bardziej naturalna, tym lepiej. Tej jedzeniowej filozofii się trzymajcie!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego uprawa. Wyjaśnia Paulina Górska

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Damian Parol / Archiwum prywatne

„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

5 zdrowych nawyków żywieniowych do zapamiętania

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami