2 min.
Niedożywienie – zaskoczy cię jego nowe oblicze!
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Jedna na trzy osoby na świecie jest niedożywiona. Nie, nie, wcale nie mówimy o biednych, głodujących afrykańskich dzieciach. Wiele niedożywionych osób nie może narzekać na pusty brzuch. Przeciwnie. Problem coraz bardziej dotyczy osób z nadwagą i otyłością! Poznajcie wyniki najnowszego raportu.
Niedożywienie kojarzy nam się oczywiście z biedą, głodem, ubogimi regionami świata. W rzeczywistości jednak niedożywienie coraz częściej dotyka mieszkańców krajów rozwiniętych, wcale nie zabiedzonych, chudych czy głodnych. Do zaskakujących (a może i łatwych do przewidzenia?) wniosków dochodzą autorzy najnowszego dokumentu Global Nutrition Report 2016 (wydanego przez International Food Policy Research Institute).
Jedna na trzy osoby na świecie jest niedożywiona – wynika z raportu. Jednak, jak twierdzą autorzy, niedożywienie nabiera nowego znaczenia. Manifestuje się nie tylko przez niski wzrost i wagę, ale również przez nadwagę i otyłość, niedobór pierwiastków i witamin (np. żelaza, kwasu foliowego, witaminy A, cynku, jodu) oraz choroby takie jak cukrzyca, choroby serca i niektóre nowotwory. Okazuje się, że 44 proc. państw boryka się jednocześnie z nasilonym problemem otyłości i niedożywienia. To mówi samo za siebie.
Brak zróżnicowanej diety, unikanie warzyw i owoców, jedzenie mocno przetworzonych produktów, nadmiar cukru to tylko niektóre elementy układanki, które mogą skutkować niedożywieniem. Jak dowodzi raport, niedożywieniu towarzyszy często wysokie stężenie glukozy, sodu i cholesterolu we krwi. Trudno wierzyć, że złe nawyki żywieniowe nie mają tu większego znaczenia.
Warto poznać taki aspekt niedożywienia, pamiętając o własnej diecie i o tym, jakie konsekwencje niosą codzienne wybory. Z pewnością zrównoważona dieta, bogata w owoce i warzywa, to dobry krok do poprawy tego stanu. Oprócz tego raport stawia inne cele, między innymi: obniżenie przypadków anemii wśród kobiet w wieku reprodukcyjnym o 50 proc., promowanie karmienia piersią, zapobieganie niskiej masie urodzeniowej noworodków, zahamowanie nadwagi u dzieci.
Przy okazji przypominamy, że powinniśmy regularnie się badać, sprawdzać poziom ważnych pierwiastków oraz to, czy nie mamy przypadkiem anemii. A przede wszystkim zadbajmy o siebie kompleksowo, np. z naszymi krokami do zdrowia przygotowanymi przez ekspertki.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022