3 min.
Na ratunek słodyczożercom

Zdjęcie: shutterstock
24.05.2022
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
22.05.2022
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
22.05.2022
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
22.05.2022
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
21.05.2022
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!
Czekolada jest dobra na wszystko – wiadomo. Uspokaja, utula do snu, pomaga w stanach skrajnego zdenerwowania. Niektórym jest tak potrzebna, że w pewnym momencie nie umieją już bez niej żyć. Ta droga prowadzi do zguby! Pomożemy ci wyjść z nałogu.
Ah te słodycze… Nie każdy potrafi się z nimi pożegnać. Niestety to właśnie one są jednym z głównych winowajców nadprogramowej tkanki tłuszczowej i bardzo utrudniają proces odchudzania. Wybraliśmy ten temat, bo znamy wiele osób, które mówią, że chcą odstawić słodycze, mają najlepsze chęci i świetnie im idzie do momentu, kiedy do głowy wpada ta obezwładniająca myśl – muszę to zjeść albo umrę. No i wówczas sprawa się nieco komplikuje.
Oto kilka wskazówek, jak sobie poradzić ze słodkim nałogiem.
Jak zwykłe wszystko zależy od tego, co jesz (oprócz czekolady). W tym przypadku powinna to być dieta złożona z pełnego, roślinnego pożywienia. Już tłumaczę dlaczego. Takie produkty są długo przeżuwane, dzięki czemu wydobywamy ich naturalny, słodki smak. Mowa tutaj o węglowodanach złożonych: zboża, rośliny strączkowe i warzywa. Im dłużej je przeżuwamy, tym stają się słodsze. Dzięki temu powoli będziemy eliminować apetyt na słodkie. Oczywiście nie jest to złota recepta. Ale każda zmiana, którą wdrażamy systematycznie, będzie owocować.
Kolejną kwestią są „naturalne słodziki”, których często wcale nie bierzemy pod uwagę. Przykład? Fruktoza i brązowy cukier. W początkowej fazie eliminowania słodkości powinniśmy się ich wystrzegać. Zastąp je słodkimi warzywami (buraki, słodkie karczochy, marchewki, dynie, słodkie ziemniaki). Badania dowodzą, że niektóre warzywa, takie jak np. marchewka, powodują szybszy i bardziej długotrwały wzrost poziomu cukru we krwi niż cukier rafinowany, ale ich oddziaływanie na organizm jest zupełnie inne.
SOS! Kiedy masz nagłą potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, sięgnij po coś kwaśnego, gorzkiego albo ostrego.
Są różne powody tego, że mamy ochotę na „słodkie”. Jednym z nich może być zakwaszony organizm. Może to wynikać z braku aktywności fizycznej, jedzenia w pośpiechu lub jedzenia nadmiernej ilości mięsa lub produktów rafinowanych. W takiej sytuacji powinno się ograniczyć mięso, spożywać surowe lub lekko ugotowane warzywa, wprowadzić systematyczne ćwiczenia, a problem powinien zniknąć. Producenci produktów spożywczych przygotowali dla was jednak wiele pułapek, dlatego nauczcie się czytać etykiety na opakowaniach. Powinniście dokładnie wiedzieć, co dany produkt zawiera, ponieważ cukry i inne chemiczne słodziki dodawane są niemal do wszystkiego. Można je znaleźć w płatkach, chlebie, wędlinie, produktach w puszkach, gotowych sosach czy napojach, nawet tych z etykieta „light”.
Pamiętajcie, że jesteście odpowiedzialni sami za siebie. Cukier to jeden z największych wrogów. Jeżeli stawicie mu czoła i nauczycie się samokontroli, pożegnacie się nie tylko z nadprogramowym tłuszczykiem, ale pokonacie także ciągłe zmęczenie, niepokoje czy wahania nastrojów. W zamian za to będziecie mogli cieszyć się stabilnością emocjonalną, poprawi wam się pamięć, rzadziej będziecie witać się z dentystą i z pewnością będziecie zdrowsi.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022