Przejdź do treści

Na ratunek słodyczożercom

Na ratunek słodyczożercom
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?
Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków
Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie
Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla
Lody wegańskie
Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato
Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

Czekolada jest dobra na wszystko – wiadomo. Uspokaja, utula do snu, pomaga w stanach skrajnego zdenerwowania. Niektórym jest tak potrzebna, że w pewnym momencie nie umieją już bez niej żyć. Ta droga prowadzi do zguby! Pomożemy ci wyjść z nałogu.

Ah te słodycze… Nie każdy potrafi się z nimi pożegnać. Niestety to właśnie one są jednym z głównych winowajców nadprogramowej tkanki tłuszczowej i bardzo utrudniają proces odchudzania. Wybraliśmy ten temat, bo znamy wiele osób, które mówią, że chcą odstawić słodycze, mają najlepsze chęci i świetnie im idzie do momentu, kiedy do głowy wpada ta obezwładniająca myśl – muszę to zjeść albo umrę. No i wówczas sprawa się nieco komplikuje.

Oto kilka wskazówek, jak sobie poradzić ze słodkim nałogiem.

Jak zwykłe wszystko zależy od tego, co jesz (oprócz czekolady). W tym przypadku powinna to być dieta złożona z pełnego, roślinnego pożywienia. Już tłumaczę dlaczego. Takie produkty są długo przeżuwane, dzięki czemu wydobywamy ich naturalny, słodki smak. Mowa tutaj o węglowodanach złożonych: zboża, rośliny strączkowe i warzywa. Im dłużej je przeżuwamy, tym stają się słodsze. Dzięki temu powoli będziemy eliminować apetyt na słodkie. Oczywiście nie jest to złota recepta. Ale każda zmiana, którą wdrażamy systematycznie, będzie owocować.

Kolejną kwestią są „naturalne słodziki”, których często wcale nie bierzemy pod uwagę. Przykład? Fruktoza i brązowy cukier. W początkowej fazie eliminowania słodkości powinniśmy się ich wystrzegać. Zastąp je słodkimi warzywami (buraki, słodkie karczochy, marchewki, dynie, słodkie ziemniaki). Badania dowodzą, że niektóre warzywa, takie jak np. marchewka, powodują szybszy i bardziej długotrwały wzrost poziomu cukru we krwi niż cukier rafinowany, ale ich oddziaływanie na organizm jest zupełnie inne.

SOS! Kiedy masz nagłą potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, sięgnij po coś kwaśnego, gorzkiego albo ostrego.

Są różne powody tego, że mamy ochotę na „słodkie”. Jednym z nich może być zakwaszony organizm. Może to wynikać z braku aktywności fizycznej, jedzenia w pośpiechu lub jedzenia nadmiernej ilości mięsa lub produktów rafinowanych. W takiej sytuacji powinno się ograniczyć mięso, spożywać surowe lub lekko ugotowane warzywa, wprowadzić systematyczne ćwiczenia, a problem powinien zniknąć. Producenci produktów spożywczych przygotowali dla was jednak wiele pułapek, dlatego nauczcie się czytać etykiety na opakowaniach. Powinniście dokładnie wiedzieć, co dany produkt zawiera, ponieważ cukry i inne chemiczne słodziki dodawane są niemal do wszystkiego. Można je znaleźć w płatkach, chlebie, wędlinie, produktach w puszkach, gotowych sosach czy napojach, nawet tych z etykieta „light”.

Pamiętajcie, że jesteście odpowiedzialni sami za siebie. Cukier to jeden z największych wrogów. Jeżeli stawicie mu czoła i nauczycie się samokontroli, pożegnacie się nie tylko z nadprogramowym tłuszczykiem, ale pokonacie także ciągłe zmęczenie, niepokoje czy wahania nastrojów. W zamian za to będziecie mogli cieszyć się stabilnością emocjonalną, poprawi wam się pamięć, rzadziej będziecie witać się z dentystą i z pewnością będziecie zdrowsi.

 

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

miód

5 najlepszych zamienników cukru

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Zaskakujące fakty o czekoladzie

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

18 przepisów dla miłośników awokado

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać