Przejdź do treści

Mięsna panika. Czy powinniśmy przejść na wegetarianizm?

Mięsna panika. Czy powinniśmy przejść na wegetarianizm?
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Nowy raport WHO na temat rakotwórczych właściwości mięsa wywołał lekką panikę. Czy naprawdę powinniśmy się bać?

O tym, że jedzenie czerwonego mięsa w nadmiarze może przyczyniać się do rozwoju raka, słyszymy od lat. Jednak ostatnio temat odżył. Wszystkie media podchwyciły raport Światowej Organizacji Zdrowia. A w nim znów o mięsie, znów o czerwonym, i  znów o raku. Czy pojawiło się na ten temat coś nowego? Czy to może tylko, nomen omen, odgrzewany kotlet.

W 2014 roku Międzynarodowej Agencji Badania Raka (ang. IARC), jednej z agend WHO, zlecono przegląd dostępnych badań pod kątem rakotwórczości mięsa. Grupa 22 ekspertów z 10 krajów przeanalizowała 800 różnych badań epidemiologicznych dotyczących nowotworów u ludzi. Niestety raport pełen jest stwierdzeń nieoczywistych i wskazujących na potrzebę dalszych badań lub braku danych.

Coś oczywiście z niego wyłuskać można. Zasadnicza sprawa, czy eksperci zalecają nam wszystkim przejście na dietę wegetariańską? Nie. Wskazują, że mięso ma też niewątpliwe korzyści dla zdrowia. Dochodzą jednak do wniosku, że należy jego spożycie ograniczać. Naukowcy dostrzegają związek nadmiaru ilości mięsa w diecie z podwyższoną zachorowalnością głównie na raka jelita grubego, trzustki i prostaty. W takim razie jaką ilość mięsa możemy jeść codzinnie nie martwiąc się o swoje zdrowie? – konkretnej informacji nie znajdziemy. Dowiadujemy się natomiast, że każde dodatkowe 50 gramów przetworzonego mięsa codziennie podwyższa ryzyko raka jelita o średnio 18 proc. Każde zwiększenie dziennego spożycia z kolei czerwonego mięsa o 100 gramów, powoduje wyższe ryzyko rozwoju raka jelita o 17 proc.

Kabanosy, szynka, hamburger, a może smażony boczek – które mięsa działają rakotwórczo i w jakim stopniu? IARC ostrzega właściwie przed każdym rodzajem. Pojawiają się przede wszystkim dwa określenia: mięso czerwone oraz przetworzone. Konkretnie? Według raportu mięso czerwone to mięso należące do wszystkich ssaków (czyli m.in. wołowe, wieprzowe, jagnięcina, cielęcina, dziczyzna, a nawet kozina). Mięsem przetworzonym określono każde mięso poddane obróbkom, jak np. soleniu, wędzeniu czy fermentacji – w tej grupie znalazły się kiełbasy, wędliny, hamburgery, parówki. Również drobiowe. Co z mięsem surowym – czy powoduje raka? Na ten temat brakuje danych…

Kolejna sprawa, która nie została dobrze odczytana przez media, dotyczy szkodliwości. Mięso czerwone zakwalifikowano do „grupy 2A”, mięso przetworzone uplasowało się wyżej: w „grupie 1”, w tej samej co papierosy. Stąd pojawiły się głosy, że kiełbasy i wędliny są równie groźne jak palenie. Nie o to chodzi! – odpowiadają członkowie IARC. Można powiedzieć, że poszczególne grupy oznaczają wartość dowodową badań naukowych – im wyżej w klasyfikacji, tym badania potwierdzające możliwe właściwości rakotwórcze są bardziej przekonujące. Co oznacza tylko tyle, że mamy więcej dowodów na to, że mięso przetworzone może sprzyjać rozwojowi nowotworu, niż danych dotyczących mięsa czerwonego. W takim razie z jaką skalą problemu mamy do czynienia? Według światowych statystyk dieta bogata w czerwone mięso może odpowiadać rocznie za 50 tys. zgonów z powodu raka, zaś w mięso przetworzone – za 34 tys. takich przypadków. Dla porównania: z powodu raka wynikającego z palenia papierosów umiera około 1 milion osób, 600 tys. w związku ze spożywaniem alkoholu, a 200 tys. z powodu kancerogennych właściwości zanieczyszczeń powietrza! Te liczby wskazują na to, że są większe problemy, z którymi powinniśmy walczyć.

W moim odczuciu, z całym szacunkiem do grona ekspertów IARC, raport nie odkrył nic przełomowego. Należałoby się zastanowić, czy to mięso, a może raczej poddawanie go działaniu wysokiej temperatury i produkowanie w ten sposób groźnych związków rakotwórczych jest bardziej szkodliwe dla człowieka. A co z konserwantami dodawanymi do wędlin? Lista wątpliwości jest długa…

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mięso z probówki. Fragment książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” Sylwii Majcher

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Restauracja ONA

Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!

Co się kryje w wędlinach? Przeglądamy ich skład i radzimy, gdzie najlepiej je kupować

Lubisz czerwone mięso? Te sygnały świadczą o tym, że jesz go za dużo

Endometrioza a dieta mięsna / unsplash

Masz endometriozę? Ogranicz spożywanie mięsa. Działa prozapalnie!

Masz zapasy mielonej wołowiny? Sprawdź, czy możesz ją zjeść

Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie?

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Nie namawiają do przejścia od razu na dietę roślinną, ale do wprowadzenia drobnych zmian

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Namawiają do zmian

Grill i piwo – zdrowy duet?

Grill i piwo – zdrowy duet?

Kobieta kupuje mięso w sklepie

Sklep Aldi wycofuje ze sprzedaży mięso na pulpety. Powodem jest znalezienie pałeczek salmonelli

mięso

Dieta karniwora – jakie daje efekty? Co mówi o niej ekspert?

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

Dietetyczka kontra student na zakupach. Co zazwyczaj ląduje w koszyku, a nie powinno?

Pułapki diety wegetariańskiej

Pułapki diety wegetariańskiej

Zdrowa żywność, bio i eko – czy masz świadomość, jak wygląda produkcja? Opowiada pracownica Inspekcji Weterynaryjnej

parówki

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

soja

Soja i mięso w diecie zwiększają ryzyko raka? Odpowiada lekarka Magdalena Jutrzenka

grilowane warzywa

Co powiesz na jazdę próbną z zieloną dietą? Kasia Bem poleca jadłospis na wegetariański dzień

mięso

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia

Zamiast mielonego

Kotlety mielone w wersji wege – mamy trzy doskonałe propozycje

Kobieta wyjmuje mleko z lodówki

Groźne bakterie, które mogą grasować w twojej lodówce. Sprawdź, jak się przed nimi ustrzec

drewniana taca z wędlinami i kiełbasami

Jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko raka piersi

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć