Przejdź do treści

Jej wysokość kaloria

Co warto wiedzieć o kaloriach?
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą

Słowo „kaloria” używane jest w zasadzie wszędzie. Zwłaszcza w kontekście odchudzania. Co właściwie oznacza ten termin, w jaki sposób wiąże się ze zdrowiem oraz wagą i co dokładnie powinniście o niej wiedzieć?

Kaloria jest jednostką energii służącą do wyrażania wartości energetycznej pokarmu. Zapotrzebowanie kaloryczne zależy od szeregu czynników, do których należą między innymi: masa ciała, wiek, płeć, wzrost, aktywność fizyczna oraz stany takie jak ciąża. U kobiet zapotrzebowanie to wynosi od 1600 do 2400 kcal dziennie i jest mniejsze niż u mężczyzn, u których zakres ten waha się między 2000 a 3000 kcal dziennie. Oczywiście są to jedynie wartości orientacyjne, mogą być one mniejsze lub większe w zależności od wyżej wymienionych czynników.

Co to dla nas oznacza? Że niekoniecznie musimy liczyć kalorie z uporem maniaka – wielu ekspertów żywieniowych radzi po prostu słuchać swojego organizmu, który informuje o głodzie czy poczuciu sytości. Za to sens ma zbilansowanie swojej diety tak, aby zawierała pełnowartościowe produkty o dużej zawartości białka, dobroczynnych tłuszczów i błonnika. Spożywając sycące pokarmy, w naturalny sposób zmniejszycie ilość dostarczanych kalorii w postaci niezdrowych przekąsek.

Jednakże ważniejszy od kaloryczności produktów spożywczych jest ich skład jakościowy – produkty o takiej samej kaloryczności mogą mieć zupełnie inny udział substancji odżywczych. Możecie jeść niewiele kalorii w ciągu dnia, ale w mało wartościowych produktach, i nie chudnąć, a jeść więcej kalorii w postaci dobrze zbilansowanej diety i tracić na wadze. Dlatego wybierajcie produkty bogate w białko, błonnik, witaminy i minerały oraz antyoksydanty.

Utrata wagi sprowadza się do czegoś więcej niż napływ/spalanie kalorii. Jednak jedno jest pewne – żeby schudnąć, musicie spalać ich więcej, niż przyjmujecie. Należy uważać także, żeby ilość kalorii nie była zbyt mała – wprowadzenie organizmu w stan głodówki spowolni metabolizm. Większość diet o bardzo zaniżonej kaloryczności (typu oczyszczanie czy detoks) prowadzi głównie do utraty wody, a także sprzyja powstawaniu efektu jo-jo.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Tuczące napoje gazowane i energetyczne – mit czy fakt?

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

Kolacja - jeść, czy nie?/iStock

Co z tą kolacją? Jeść, czy nie jeść? A jeśli jeść, to o której?

Treningowe mity dotyczące odchudzania

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Dieta przed urlopem, czyli jak stworzyć wymarzone beach body

Można schudnąć bez diety? Tak, jeśli zastosujesz się do tych wskazówek

Napoje gazowane mogą uzależniać. Jakie są objawy?

Tendencja do tycia? Dietetyczka wyjaśnia, co tak naprawdę za tym stoi

8 niskokalorycznych potraw, które powinnaś wprowadzić do swojego jadłospisu

Spalaj mądrzej i szybciej

Spalanie kalorii – rower, spacer, bieganie. Co jeść?

Dlaczego najtrudniej jest zrzucić kilka ostatnich kilogramów? Naukowcy mają odpowiedź

Orzechy są zdrowe, ale je też możesz przedawkować. Co ci grozi?

Chcesz schudnąć? Te produkty musisz definitywnie odstawić

Zmieniłaś dietę, bo chcesz schudnąć? Te objawy mogą świadczyć o tym, że coś poszło nie tak

Czy ser może być zdrowy? Wszystko zależy od tego, jaki (i jak) jesz

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?