Przejdź do treści

Jej wysokość kaloria

Co warto wiedzieć o kaloriach?
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
miód
5 najlepszych zamienników cukru
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

Słowo „kaloria” używane jest w zasadzie wszędzie. Zwłaszcza w kontekście odchudzania. Co właściwie oznacza ten termin, w jaki sposób wiąże się ze zdrowiem oraz wagą i co dokładnie powinniście o niej wiedzieć?

Kaloria jest jednostką energii służącą do wyrażania wartości energetycznej pokarmu. Zapotrzebowanie kaloryczne zależy od szeregu czynników, do których należą między innymi: masa ciała, wiek, płeć, wzrost, aktywność fizyczna oraz stany takie jak ciąża. U kobiet zapotrzebowanie to wynosi od 1600 do 2400 kcal dziennie i jest mniejsze niż u mężczyzn, u których zakres ten waha się między 2000 a 3000 kcal dziennie. Oczywiście są to jedynie wartości orientacyjne, mogą być one mniejsze lub większe w zależności od wyżej wymienionych czynników.

Co to dla nas oznacza? Że niekoniecznie musimy liczyć kalorie z uporem maniaka – wielu ekspertów żywieniowych radzi po prostu słuchać swojego organizmu, który informuje o głodzie czy poczuciu sytości. Za to sens ma zbilansowanie swojej diety tak, aby zawierała pełnowartościowe produkty o dużej zawartości białka, dobroczynnych tłuszczów i błonnika. Spożywając sycące pokarmy, w naturalny sposób zmniejszycie ilość dostarczanych kalorii w postaci niezdrowych przekąsek.

Jednakże ważniejszy od kaloryczności produktów spożywczych jest ich skład jakościowy – produkty o takiej samej kaloryczności mogą mieć zupełnie inny udział substancji odżywczych. Możecie jeść niewiele kalorii w ciągu dnia, ale w mało wartościowych produktach, i nie chudnąć, a jeść więcej kalorii w postaci dobrze zbilansowanej diety i tracić na wadze. Dlatego wybierajcie produkty bogate w białko, błonnik, witaminy i minerały oraz antyoksydanty.

Utrata wagi sprowadza się do czegoś więcej niż napływ/spalanie kalorii. Jednak jedno jest pewne – żeby schudnąć, musicie spalać ich więcej, niż przyjmujecie. Należy uważać także, żeby ilość kalorii nie była zbyt mała – wprowadzenie organizmu w stan głodówki spowolni metabolizm. Większość diet o bardzo zaniżonej kaloryczności (typu oczyszczanie czy detoks) prowadzi głównie do utraty wody, a także sprzyja powstawaniu efektu jo-jo.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Tuczące napoje gazowane i energetyczne – mit czy fakt?

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

Kolacja - jeść, czy nie?/iStock

Co z tą kolacją? Jeść, czy nie jeść? A jeśli jeść, to o której?

Treningowe mity dotyczące odchudzania

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Dieta przed urlopem, czyli jak stworzyć wymarzone beach body

Można schudnąć bez diety? Tak, jeśli zastosujesz się do tych wskazówek

Napoje gazowane mogą uzależniać. Jakie są objawy?

Tendencja do tycia? Dietetyczka wyjaśnia, co tak naprawdę za tym stoi

8 niskokalorycznych potraw, które powinnaś wprowadzić do swojego jadłospisu

Spalaj mądrzej i szybciej

Spalanie kalorii – rower, spacer, bieganie. Co jeść?

Dlaczego najtrudniej jest zrzucić kilka ostatnich kilogramów? Naukowcy mają odpowiedź

Orzechy są zdrowe, ale je też możesz przedawkować. Co ci grozi?

Chcesz schudnąć? Te produkty musisz definitywnie odstawić

Zmieniłaś dietę, bo chcesz schudnąć? Te objawy mogą świadczyć o tym, że coś poszło nie tak

Czy ser może być zdrowy? Wszystko zależy od tego, jaki (i jak) jesz

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Tych produktów lepiej unikaj. Na bank sprawią, że przytyjesz

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol