Przejdź do treści

Insekty na talerzu. Gotowi na rewolucję?

Insekty na talerzu. Gotowi na rewolucję?
Batoniki z mąki ze świerszczy. Źródło: www.hopperatx.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Mają dwa razy więcej białka niż mięso, 15 proc. więcej żelaza niż zielone warzywa i już okrzyknięto je pożywieniem przyszłości. Owady! To one mają wkrótce zastąpić nam mięso i inne źródła protein.

Rosnące ceny pożywienia, wzrost liczby ludności i zanieczyszczenie środowiska sprawiają, że coraz częściej boimy się o zapasy jedzenia w przyszłości. Dlatego trwają poszukiwania lepszych zamienników tego, co konsumujemy dzisiaj. Podczas spotkania Institute of Food Technologists (największej organizacji na świecie zajmującej się nauką o żywności) owady okrzyknięto pożywieniem przyszłości! Choć brzmi to jak żart, jest całkiem poważną zapowiedzią. Na amerykańskim rynku już pojawiły się np. batony na bazie mąki ze świerszczy. Ich twórca, Pat Crowley, jest przekonany, że wprowadzenie owadów do codziennej diety rozwiązałoby problem głodu w najbiedniejszych regionach świata i jest też szansą na powstrzymanie klęski głodu, która grozi nam w przyszłości. Na marginesie, jego produkty cieszą się ogromnym powodzeniem. Ale nie trzeba szukać daleko, by odnaleźć poważne działania na rzecz tego rynku. Wystarczy spojrzeć odrobinę na zachód. Holenderski rząd już przeznacza spore środki na wprowadzenie owadów do podstawowej diety! Zainwestował niedawno ponad 1 mln euro w badania naukowe oraz stworzenie przepisów regulujących zakładanie i funkcjonowanie farm owadów. Podobnych inicjatyw jest więcej.

Dlaczego owady?

Hodowla stawonogów wymaga mniejszych zasobów ziemi i wody, wiąże się z mniejszą emisją gazów cieplarnianych niż hodowla zwierząt, uprawa soi, kukurydzy czy ryżu. Obecnie woda nie jest wystarczająco efektywnie wykorzystywana w produkcji jedzenia.

Potrzeba nam tanich zamienników, bo ludności będzie coraz więcej. Według prognoz w 2050 roku ma być nas 9 miliardów, czyli prawie 2 miliardy więcej niż obecnie. A pożywienia nie przybywa…

Pat Crowley, pionierski producent batoników ze świerszczy, przekonuje, że jedzenie owadów jest bardzo zdrowe, gdyż są doskonałym źródłem białka – zawierają 2 razy więcej protein niż wołowina. Ponadto dostarczają 15 proc. więcej żelaza niż zielone warzywa i tyle samo witaminy B12 co łosoś.

Mięso w przyszłości stanowić będzie produkt luksusowy – uważa część ekologów. Dlatego owady mogą być bardziej ekonomiczną i odżywczą alternatywą.

Jest w czym wybierać. Owady to najliczniejsza grupa zwierząt, które mogłyby stanowić pożywienie dla człowieka. Szacuje się, że moglibyśmy w tym celu wykorzystać ok. 1400 gatunków (za: The Scientist, 2013 r.).

Stawonogi już są pożywieniem ludności w wielu krajach na świecie. W Tajlandii zajadają się świerszczami, osy są przysmakiem w Japonii, zaś w Afryce w menu znajdziemy gąsienice i szarańczę. To na co mamy się przygotować? Pająki i mrówki w panierce? Niekoniecznie. Z owadów można wytwarzać proszek stanowiący bazę dla innych produktów, można zrobić z nich kiełbasę albo kotleta, do złudzenia przypominające ich mięsne odpowiedniki! Przekonani choć trochę?

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

„Dałyśmy się zrobić w bambuko. Ale właściwie to nie miałyśmy wyjścia”. Małgorzata Akkus o kulturze diety

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Źródło: iStockPhoto

Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Czy data ważności zniknie z produktów spożywczych? Sylwia Majcher o możliwych zmianach

Korzeń maca – właściwości, działanie, dawkowanie

Surowe ziarna kakao – skład, właściwości i zastosowanie

Spirulina – czym jest i jak działa? Zastosowanie spiruliny

Guarana – właściwości, działanie, rodzaje, gdzie kupić

Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić

Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami