2 min.
Głodówka – skutek odwrotny od zamierzonego?

Zdjęcie: shutterstock
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Głodówka po to, by schudnąć, to słaby plan. Naukowcy odkryli, że jeśli odmawiamy sobie jedzenia z myślą o płaskim brzuchu, w rezultacie możemy osiągnąć efekt dokładnie odwrotny.
Gdy znajoma – skuszona perspektywą utraty kilku kilogramów – przeszła na głodówkę, pierwszą moją myślą było jak najszybsze odwiedzenie jej od tego pomysłu. Wprawdzie Pitagoras i Sokrates stosowali głodówki dla poprawy stanu zdrowia, ale dzisiaj, mając naukową wiedzę na temat skutków niejedzenia, wiemy, że długotrwała głodówka może być wręcz szkodliwa. Prowadzi na przykład do wchłaniania większej ilości toksycznych związków w jelitach, zaburza trawienie. Jednym z jej groźnych powikłań może być również kwasica nerkowa. A co, jeśli głodówka trwa krótko? Okazuje się, że stosowana w celach odchudzających nie dość, że nie powoduje ubytku masy, to jeszcze działa odwrotnie – dowiodła publikacja w naukowym piśmie The Journal of Nutritional Biochemistry.
Badanie na myszach może nie jest idealnym odwzorowaniem tego, co dzieje się w organizmie człowieka, ale jednak co nieco mówi nam o fizjologii ssaków. W eksperymencie gryzonie, którym racjonowano żywienie, zjadały całe przydzielone im na dany dzień pożywienie w krótkim czasie, a następnie nie jadły nic do czasu kolejnego posiłku. W ten sposób badacze mogli określić, jak głodówka wpływa na ich metabolizm oraz wagę. Tę grupę myszy porównywano z grupą karmioną „na żądanie”. Porcje były równoważne. W rezultacie u głodujących gryzoni wykryto większą ilość tkanki tłuszczowej, a także silniejszą aktywność genów odpowiedzialnych za stan zapalny. Dodatkowo, mimo mniejszej ilości przyjmowanych pokarmów, zauważono w tej grupie zwiększenie ilości wewnątrzbrzusznej tkanki tłuszczowej, zmniejszenie wrażliwości na insulinę oraz silniejszą aktywność genów odpowiedzialnych za magazynowanie tłuszczu. Mówiąc prościej, krótkoterminowa głodówka powodowała odwrotny od zamierzonego skutek. Zamiast chudnąć, zwierzęta tyły.
Znajoma straciła kilogramy. Ale nie dlatego, że głodowała, a dlatego, że zrezygnowała ze słodyczy. I jak dowodzą badania, jest to zdecydowanie lepszy sposób na pozbycie się boczków. A głodówki odchudzą nam co najwyżej… lodówkę.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022