3 min.
Dieta, która daje moc

Jaka dieta jest najlepsza/ fot. Katarzyna Milewska
24.05.2022
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
22.05.2022
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
22.05.2022
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
22.05.2022
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
21.05.2022
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!
Wiele osób pyta nas, co jemy. W diecie sportowca niezbędna jest odpowiednia ilość węglowodanów, jednak po pierwsze te ilości powinny być prawidłowo określone, a źródła węglowodanów sprawdzone. Oto nasza metoda.
O systemie żywieniowym nawiązującym do naszych przodków, czyli tak zwanej diecie Paleo, wiele osób już słyszało. Ma ona wielu zwolenników i przeciwników. Jednak sportowcy, zwłaszcza ci, którzy trenują wytrzymałościowo, mogą odczuwać w niej pewne braki. Paleo jest to system żywieniowy, w którym paliwem są dobre tłuszcze (nie mylimy z dietą ketogeniczną). Jednak każdy organizm jest inny. Jeden, aby pracować na pełnych obrotach, potrzebuje tłuszczów, inna osoba bez węglowodanów nie jest w stanie funkcjonować. Dlatego w takim przypadku idealnym rozwiązaniem będą pewne modyfikacje diety Paleo i związane z tym manipulacje węglowodanami takie jak: Carb Targeting (węglowodany podawane w porach treningowych), Carb Back Loading (węglowodany zaczynamy spożywać od popołudnia), Carb Cycling (rotacja węglowodanami na przełomie tygodnia).
Żywienie, które my stosujemy i polecamy, oparte jest na produktach białkowo-tłuszczowych wzbogaconych o bezglutenową formę węglowodanów (ryż, kasza gryczana, bataty, maniok, tapiok). Zaliczamy tutaj także węglowodany proste pod postacią Carbo czy banana.
Ilość tych węglowodanów jest uzależniona od aktywności fizycznej, somatotypu oraz strategii, którą przyjmujemy. Na przykład osoby zajeżdżające się na treningach będą ich potrzebowały więcej – około 2-5g/kg masy ciała (te większe liczby stosujemy podczas rotacji lub ładowania węglowodanami).
Podstawą tego systemu żywieniowego jest eliminacja przetworzonego jedzenia zawierającego tłuszcze trans, cukier oraz produktów antyodżywczych, które negatywnie oddziaływują na nasze zdrowie metaboliczne oraz wywołują alergie (gluten, nabiał, strączki). Można powiedzieć, że jest to działanie prewencyjne, ale przynoszące szybką poprawę zarówno stanu zdrowia, jak i samopoczucia (wystarczy zrobić badania krwi przed wdrożeniem zmian oraz po kilku miesiącach od ich wdrożenia). Jest także idealnym rozwiązaniem dla osób borykających się z cukrzycą, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi. To ogromny plus tej diety, bo właśnie nadmierna ilość węglowodanów prostych (cukier ukrywany pod każdą postacią) oraz tłuszczów trans w diecie jest odpowiedzialna za podwyższony cholesterol oraz otyłość brzuszną.
Co jeść?
Pierwszym krokiem powinno być wykrycie nietolerancji pokarmowych lub problemów metabolicznych. Potem należy dobrać odpowiednie produkty.
Źródła białek:
Mięsa – najlepiej tłuste
Ryby/owoce morza – sporadycznie, ponieważ kumulują metale ciężkie (całkowita eliminacja u osób z alergiami)
Źródło węglowodanów:
Ryż (oprócz dzikiego i brązowego, które zawierają kwas fitynowy), komosa ryżowa, proso, gryka, bataty, ziemniaki, maniok/tapiok, amarantus, owoce/warzywa
Źródło tłuszczy:
Olej kokosowy, oliwa z oliwek, orzechy (nerkowce, brazylijskie, makadamia, migdały), masło (najlepiej o zawartości tłuszczów nasyconych powyżej 92%), tłuste mięsa, żółtko.
W tym wszystkim najważniejsze jest indywidualne podejście. Ta sama baza składników nie będzie dobra dla wszystkich. A każdy system żywienia powinno się zawsze dobierać indywidualnie, w pierwszej kolejności mając na uwadze stan zdrowia.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022