Przejdź do treści

Dieta, która daje moc

Dieta, która daje moc
Jaka dieta jest najlepsza/ fot. Katarzyna Milewska
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Wiele osób pyta nas, co jemy. W diecie sportowca niezbędna jest odpowiednia ilość węglowodanów, jednak po pierwsze te ilości powinny być prawidłowo określone, a źródła węglowodanów sprawdzone. Oto nasza metoda.

O systemie żywieniowym nawiązującym do naszych przodków, czyli tak zwanej diecie Paleo, wiele osób już słyszało. Ma ona wielu zwolenników i przeciwników. Jednak sportowcy, zwłaszcza ci, którzy trenują wytrzymałościowo, mogą odczuwać w niej pewne braki. Paleo jest to system żywieniowy, w którym paliwem są dobre tłuszcze (nie mylimy z dietą ketogeniczną). Jednak każdy organizm jest inny. Jeden, aby pracować na pełnych obrotach, potrzebuje tłuszczów, inna osoba bez węglowodanów nie jest w stanie funkcjonować. Dlatego w takim przypadku idealnym rozwiązaniem będą pewne modyfikacje diety Paleo i związane z tym manipulacje węglowodanami takie jak: Carb Targeting (węglowodany podawane w porach  treningowych), Carb Back Loading (węglowodany zaczynamy spożywać od popołudnia), Carb Cycling (rotacja węglowodanami na przełomie tygodnia).

Żywienie, które my stosujemy i polecamy, oparte jest na produktach białkowo-tłuszczowych wzbogaconych o bezglutenową formę węglowodanów (ryż, kasza gryczana, bataty, maniok, tapiok). Zaliczamy tutaj także węglowodany proste pod postacią Carbo czy banana.

Ilość tych węglowodanów jest uzależniona od aktywności fizycznej, somatotypu oraz strategii, którą przyjmujemy. Na przykład osoby zajeżdżające się na treningach będą ich potrzebowały więcej – około 2-5g/kg masy ciała (te większe liczby stosujemy podczas rotacji lub ładowania węglowodanami).

Podstawą tego systemu żywieniowego jest eliminacja przetworzonego jedzenia zawierającego tłuszcze trans, cukier oraz produktów antyodżywczych, które negatywnie oddziaływują na nasze zdrowie metaboliczne oraz wywołują alergie (gluten, nabiał, strączki). Można powiedzieć, że jest to działanie prewencyjne, ale przynoszące szybką poprawę zarówno stanu zdrowia, jak i samopoczucia (wystarczy zrobić badania krwi przed wdrożeniem zmian oraz po kilku miesiącach od ich wdrożenia). Jest także idealnym rozwiązaniem dla osób borykających się z cukrzycą, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi. To ogromny plus tej diety, bo właśnie nadmierna ilość węglowodanów prostych (cukier ukrywany pod każdą postacią) oraz tłuszczów trans w diecie jest odpowiedzialna za podwyższony cholesterol oraz otyłość brzuszną.

Co jeść?

Pierwszym krokiem powinno być wykrycie nietolerancji pokarmowych lub problemów metabolicznych. Potem należy dobrać odpowiednie produkty.

Źródła białek:

Mięsa – najlepiej tłuste
Ryby/owoce morza – sporadycznie, ponieważ kumulują metale ciężkie (całkowita eliminacja u osób z alergiami)

Źródło węglowodanów:

Ryż (oprócz dzikiego i brązowego, które zawierają kwas fitynowy), komosa ryżowa, proso, gryka, bataty, ziemniaki, maniok/tapiok, amarantus, owoce/warzywa

Źródło tłuszczy:

Olej kokosowy, oliwa z oliwek, orzechy (nerkowce, brazylijskie, makadamia, migdały), masło (najlepiej o zawartości tłuszczów nasyconych powyżej 92%), tłuste mięsa, żółtko.

W tym wszystkim najważniejsze jest indywidualne podejście. Ta sama baza składników nie będzie dobra dla wszystkich. A każdy system żywienia powinno się zawsze dobierać indywidualnie, w pierwszej kolejności mając na uwadze stan zdrowia.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Ciastka

Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

miód

5 najlepszych zamienników cukru

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

olej z wiesiołka

„Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol