Przejdź do treści

Dieta, która daje moc

Dieta, która daje moc
Jaka dieta jest najlepsza/ fot. Katarzyna Milewska
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Wiele osób pyta nas, co jemy. W diecie sportowca niezbędna jest odpowiednia ilość węglowodanów, jednak po pierwsze te ilości powinny być prawidłowo określone, a źródła węglowodanów sprawdzone. Oto nasza metoda.

O systemie żywieniowym nawiązującym do naszych przodków, czyli tak zwanej diecie Paleo, wiele osób już słyszało. Ma ona wielu zwolenników i przeciwników. Jednak sportowcy, zwłaszcza ci, którzy trenują wytrzymałościowo, mogą odczuwać w niej pewne braki. Paleo jest to system żywieniowy, w którym paliwem są dobre tłuszcze (nie mylimy z dietą ketogeniczną). Jednak każdy organizm jest inny. Jeden, aby pracować na pełnych obrotach, potrzebuje tłuszczów, inna osoba bez węglowodanów nie jest w stanie funkcjonować. Dlatego w takim przypadku idealnym rozwiązaniem będą pewne modyfikacje diety Paleo i związane z tym manipulacje węglowodanami takie jak: Carb Targeting (węglowodany podawane w porach  treningowych), Carb Back Loading (węglowodany zaczynamy spożywać od popołudnia), Carb Cycling (rotacja węglowodanami na przełomie tygodnia).

Żywienie, które my stosujemy i polecamy, oparte jest na produktach białkowo-tłuszczowych wzbogaconych o bezglutenową formę węglowodanów (ryż, kasza gryczana, bataty, maniok, tapiok). Zaliczamy tutaj także węglowodany proste pod postacią Carbo czy banana.

Ilość tych węglowodanów jest uzależniona od aktywności fizycznej, somatotypu oraz strategii, którą przyjmujemy. Na przykład osoby zajeżdżające się na treningach będą ich potrzebowały więcej – około 2-5g/kg masy ciała (te większe liczby stosujemy podczas rotacji lub ładowania węglowodanami).

Podstawą tego systemu żywieniowego jest eliminacja przetworzonego jedzenia zawierającego tłuszcze trans, cukier oraz produktów antyodżywczych, które negatywnie oddziaływują na nasze zdrowie metaboliczne oraz wywołują alergie (gluten, nabiał, strączki). Można powiedzieć, że jest to działanie prewencyjne, ale przynoszące szybką poprawę zarówno stanu zdrowia, jak i samopoczucia (wystarczy zrobić badania krwi przed wdrożeniem zmian oraz po kilku miesiącach od ich wdrożenia). Jest także idealnym rozwiązaniem dla osób borykających się z cukrzycą, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi. To ogromny plus tej diety, bo właśnie nadmierna ilość węglowodanów prostych (cukier ukrywany pod każdą postacią) oraz tłuszczów trans w diecie jest odpowiedzialna za podwyższony cholesterol oraz otyłość brzuszną.

Co jeść?

Pierwszym krokiem powinno być wykrycie nietolerancji pokarmowych lub problemów metabolicznych. Potem należy dobrać odpowiednie produkty.

Źródła białek:

Mięsa – najlepiej tłuste
Ryby/owoce morza – sporadycznie, ponieważ kumulują metale ciężkie (całkowita eliminacja u osób z alergiami)

Źródło węglowodanów:

Ryż (oprócz dzikiego i brązowego, które zawierają kwas fitynowy), komosa ryżowa, proso, gryka, bataty, ziemniaki, maniok/tapiok, amarantus, owoce/warzywa

Źródło tłuszczy:

Olej kokosowy, oliwa z oliwek, orzechy (nerkowce, brazylijskie, makadamia, migdały), masło (najlepiej o zawartości tłuszczów nasyconych powyżej 92%), tłuste mięsa, żółtko.

W tym wszystkim najważniejsze jest indywidualne podejście. Ta sama baza składników nie będzie dobra dla wszystkich. A każdy system żywienia powinno się zawsze dobierać indywidualnie, w pierwszej kolejności mając na uwadze stan zdrowia.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Olej i patelnia

„Kanały skrywają wiele tajemnic. Jedną z nich są góry tłuszczu” – alarmuje biotechnolog Dawid Polak

Jod - właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła /fot. iStock

Jod – właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła

Nowa "dieta cud", która podbija Hollywood - dieta bulionowa. Dietetyczka wyjaśnia, czy słusznie zyskała sławę

Nowa „dieta cud”, która podbija Hollywood – dieta bulionowa. Dietetyczka wyjaśnia, czy słusznie zyskała sławę

Kobieta je lody

7 dietetycznych mitów. O których definitywnie możesz zapomnieć?

Czy można pić kawę podczas…? Internistka odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Dieta owsiankowa. Jest skuteczna, ale czy bezpieczna?

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Zdrowa sałatka

Masz zimową chandrę? Jej przyczyną może być dieta. Ekspertka radzi, co jeść, aby poprawić sobie nastrój

kobieta ćwiczy

„Nie traktuj odchudzania jako jedynego słusznego wyboru w drodze do zmiany nawyków. Popatrz na swoje ciało jak na maszynę, która potrzebuje paliwa” – apeluje Marta Stoberska

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

kanapka z łososiem i avocado

7 najgorszych rzeczy dla twojej wątroby

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Mycie ziemniaków

Nie truj się jedzeniem! Co powinno cię zaniepokoić w jego wyglądzie?

Masło ghee

Masło ghee – właściwości, zastosowanie i przepis

Pstrąg z piekarnika

Pstrąg w kuchni? Jak najbardziej! Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć go do diety

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

„Dałyśmy się zrobić w bambuko. Ale właściwie to nie miałyśmy wyjścia”. Małgorzata Akkus o kulturze diety

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

×