Przejdź do treści

Czy spirulina może być jeszcze zdrowsza?

Czy spirulina może być jeszcze zdrowsza?
Ilustracja: Luiza Kwiatkowska | www.behance.net/luilula
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Połączyła ich wspólna pasja i wizja życia w zgodzie ze sobą i harmonii z naturą. Gdy wyjeżdżali na miesięczną podróż do Azji, nie spodziewali się, że zostaną tam prawie rok. Byli w Indiach, Nepalu i Tybecie, a z Indii przywieźli spirulinę!

Monika i Marcin, w skrócie MOMA – tak nazwali swoją stronę internetową i tak żartobliwie o sobie mówią. Oboje są masażystami w hawajskiej tradycji masażu Lomi Lomi Nui, a z Azji, oprócz spiruliny, przywieźli specjalne misy do masażu dźwiękiem. Pasjonują ich naturalne metody leczenia i uzdrawiania, ajurweda oraz medytacja. Oboje zrezygnowali z pracy w korporacjach i obiecujących karier, by zająć się tym, co ich kręci i pasjonuje. Obserwowali, jak w różnych zakątkach świata żyją ludzie, jak się odżywiają i dbają o siebie. I tak w pewnym momencie podróży gdzieś w pobliżu Oceanu Indyjskiego i Zatoki Bengalskiej w południowych Indiach trafili na organiczną farmę Spiruliny Crunchy, którą postanowili sprowadzać do Polski.

Algi (bo spirulina to alga) rosną tu w ekologicznych warunkach, bez użycia pestycydów, herbicydów i innych środków szkodliwych dla zdrowia i środowiska naturalnego. Po wyłowieniu ze specjalnych zbiorników spirulina jest tu przepuszczana przez specjalną maszynę przypominającą gigantyczną maszynkę do wyrobu włoskiego makaronu, a potem suszona na słońcu. I tak powstaje Spirulina Crunchy – produkt w 100% naturalny. Crunchy jest najbardziej wartościową i najbardziej wydajną formą spiruliny bez wypełniaczy i utwardzaczy, wolna od pochodnych GMO, metali ciężkich i substancji szkodliwych dla organizmu. Farma, z której pochodzi jest pod stałą kontrolą laboratoryjną i posiada certyfikat organic. Fakt, że nie robi się z niej tabletek, kapsułek, proszku czy pasty to wielka zaleta spirulinowych chrupek, bo trakcie takich procesów spirulina traci część swoich właściwości. Suszenie spiruliny na słońcu daje jej wyjątkową energię i cudowny smak. Naprawdę jest pyszna. Smakuje jak chipsy z wodorostów. Próbowałam, więc wiem, co mówię. Gdyby nie to, że dzienna zalecana dawka to 5 g (mała łyżeczka), mogłabym z powodzeniem schrupać całą paczkę za jednym posiedzeniem. Jedyna wada to to, że barwi zęby i język na zielono, dlatego lepiej ją popić wodą z cytryną i połknąć (cytryna zwiększy przyswajalność żelaza).

Dlaczego warto wzbogacić dietę o spirulinę? Spirulina to tzw. SUPERFOOD, czyli produkt o niezwykłych wartościach odżywczych, dosłownie wypakowany minerałami, witaminami, enzymami i składnikami odżywczymi w dawkach, którego niewielka ilość wystarcza by nas postawić na nogi. Dość podać za NASA: „Wartość odżywcza 1 kg spiruliny jest równowartością 1000 kg wybranych owoców i warzyw „. Spirulina w naturalny sposób oczyszcza organizm z toksyn i odkwasza go. Jednocześnie odżywia, regeneruje i przyśpiesza powrót do zdrowia. Spirulina zwiększa sprawność układu immunologicznego, wzmacnia serce, redukuje poziom złego cholesterolu. Dodaje sił witalnych, poprawia kondycję psychofizyczną. Jest to zasługa witalizujących składników (m.in. witamin i enzymów) a także tzw. biofotonów czyli cząsteczek, w których alga zgromadziła energię słoneczną, by oddać ją gotową do wykorzystania przez organizm. Spiruliny nie powinno zabraknąć w diecie wegańskiej, gdyż spirulina to w ok. 60% źródło wysokowartościowego, łatwo przyswajalnego białka roślinnego.

Spirulina zawiera komplet 18 aminokwasów, witaminy B12, B1, B2, B3, B6, B9, D, E, K i beta-karotenu, bardzo cenny kwas tłuszczowy – Gamma Linolenowy (Omega-3), minerały i pierwiastki śladowe takie jak: magnez, żelazo, potas, sód, fosfor, wapń, mangan, cynk, selen, a także jest bogatym źródłem zielonego chlorofilu i niebieskiej fikocyjaniny. Normalizuje przemianę jodu w organizmie, przez co przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Naprawdę, nic dodać, nic ująć – tylko zaczynać dzień od SPIRULINY CRUNCHY popijanej szklanką wody z cytryną. Na zdrowie!

Monikę i Marcina znajdziesz tu.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Suszone morele

Jak wybrać dobre suszone morele? „Pomarańczowe morele mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor” – wyjaśnia Sylwia Majcher

Sałatka z komosą ryżową (quinoi)

Komosa ryżowa – jak gotować? Właściwości quinoi

Kakao

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods – koktajl z jagodami goji na wzmocnienie odporności

Sok z aloesu

Sok z aloesu – właściwości, zastosowanie, przepis

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!

Miód

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Korzeń maca – właściwości, działanie, dawkowanie

Surowe ziarna kakao – skład, właściwości i zastosowanie

Spirulina – czym jest i jak działa? Zastosowanie spiruliny

Guarana – właściwości, działanie, rodzaje, gdzie kupić

Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić

Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Cytrusy

Superfoods przy PCOS. Które produkty warto włączyć do swojej diety?

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×