Przejdź do treści

Czekolada rękodzielnicza

Czekolada rękodzielnicza
Conjugar es facil (z hipsz. odmiana jest łatwa), a smak słodzonej ksylitolem czekolady z Ekwadoru produkcji Manufaktury Czekolady – dla wymagających! Zdjęcie: Ola Wiechnik
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Już po walentynkach i karnawale, więc teraz czekoladę spożywać będziemy w bardziej umiarkowanych ilościach. Skoro już bardziej się pilnujemy, pilnujmy też jej jakości.

Czekolada czekoladzie nierówna, jak zapewne przekonujecie się w przypadku wielu produktów, których staranne, rękodzielnicze wydania biją na głowę pieczołowitością wykonania, smakiem (w przypadku jedzenia) i odpowiedzialnym podejściem do wszystkich etapów produkcji swoje przemysłowe odpowiedniki. Nie inaczej jest w przypadku czekolady, której wytwarzanie sprzyja nadużyciom. Wszak ziarna kakaowca zbiera się w krajach, które nie zawsze spełniają normy sprawiedliwego handlu czy bezpiecznej i etycznej pracy. Znane są nadużycia, takie jak praca dziecięcych niewolników na farmach kakao, czy poważne obciążenia dla środowiska naturalnego wynikające ze stale wzrastającego zapotrzebowania na słodką przekąskę. Dlatego warto kupować certyfikowaną czekoladę od małych producentów (najlepiej zwracać uwagę na certyfikaty Fair Trade oraz Rainforest Alliance) oraz wspierać rodzime manufaktury, które swoje ziarna wybierają z najwyższą starannością.

W Polsce z największą starannością i najbardziej widocznymi sukcesami działa Manufaktura Czekolady – firma założona przez dwóch maniaków, którym nie wystarczała oferta rynku. Starannie przygotowali swoją działalność, by powoli, ale skutecznie opanowywać kubki smakowe tych, którym zależy na wiedzy, skąd pochodzi kakao użyte do produkcji czekolady i dodatki, które ją ubarwiają. Każda tabliczka produkowana jest ręcznie, z ziaren o sprawdzonym, wybranym pochodzeniu. W najnowszej ofercie znajdziemy nie tylko szlachetną gorzką czekoladę z Ekwadoru, Dominikany, Wenezueli, Kolumbii i Ghany z określoną precyzyjnie zawartością kakao, lecz także interesującą współpracę z producentem pysznych piw regionalnych Ale Browarem (dodatek korzennych przypraw, które współgrają z piwem Smoky Joe i słodu palonego, dodawanego również do ciemnych piw) oraz linię Grand Cru, pozwalającą porównywać w degustacjach walory kakao z trzech świetnych upraw dzięki brakowi jakichkolwiek dodatków z wyłączeniem odrobiny cukru.

Skoro o cukrze mowa, dla nas najciekawsza jest jednak czekolada słodzona ksylitolem, (na zdjęciu głównym, 16,90 zł) będącym bardzo sensowną alternatywą dla produktu przetwórstwa trzciny cukrowej, pod warunkiem, że pochodzi z kontrolowanych fińskich upraw, nie z Chin. Ma znacznie niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier, odkwasza organizm, a w gratisie ma działanie antypróchnicze. Nie znaczy to oczywiście, że odtąd możemy odżywiać się wyłącznie czekoladą z ksylitolem!

Inny pysznym i starannie wyprodukowanym produktem jest czekolada z ghańskiego kakao z kwiatem soli (16,90 zł). Zbierany w tym przypadku w parku narodowym Secovlje Saline na Słowacji kwiat soli, czyli unoszące się na powierzchni specjalnych jezior płatki, to również bardzo szlachetny surowiec o niebanalnych walorach smakowych – chrupki i słony zarazem. W połączeniu z głęboką wytrawnością kakao daje bogaty, złożony smak, słony jakby „na krańcach” tego wrażenia.

czekolada

Efekty degustacji Nczekolady z karmelem i solą, surowych ziaren kakaowca, ghańskiej z kwiatem soli i dominikańskiej z imbirem od Manufaktury Czekolady. Pyszności!

Nieco inaczej jest w podobnym produkcie z innej polskiej czekoladowej manufaktury – Nczekolady – rodzinnej firmy Roberta Narojka, który również eksperymentuje z ziarnami o szlachetnym rodowodzie, głównie pozyskiwanymi od belgijskiego producenta jakościowej czekolady Barry Callebaut. Z szerokiego asortymentu tych rzemieślniczych czekolad wybrałam karmelową z solą morską (13 zł), bo wprost uwielbiam to połączenie. Produkt z serii Chocolate Sensations jest większy, ma trochę gorszy skład (lecytyna sojowa jako emulgator), co takim łasuchom jak ja rekompensuje karmelowa słodycz rozpływająca się w ustach, po której następuje dyskretny słony posmak. Chciałoby się wiedzieć, skąd pochodzi sól morska, ale nie jest to wyszczególnione na opakowaniu. Obieczekolady doskonale komponują się z ciemnym lagerem o karmelowych nutach (degustacja odbyła się pod limitowane piwo Toast z browaru Amber).

Snobistyczni czekoladożercy, możecie już spokojnie kupować czekolady z polskich manufaktur! Mistrzowie czekolady mieli już sporo czasu, żeby poznać swój fach dogłębnie, a znajomość oczekiwań rynku pcha ich w objęcia odpowiedzialnej, sprawiedliwej produkcji. Sprawdzone źródła pochodzenia ziaren i dodatków działają dodatkowo na korzyść Manufaktury Czekolady, która serwuje klientom iście delikatesową czekoladę.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Zaskakujące fakty o czekoladzie

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Bisfenol A (BPA ) – gdzie występuje, jak wpływa na zdrowie

Polewa z gorzkiej czekolady - jak zrobić? Poznaj fit przepis

Polewa z gorzkiej czekolady – jak zrobić? Poznaj fit przepis

Kanapki z awokado - źródło magnezu

Magnez – objawy niedoboru i nadmiaru. Produkty bogate w magnez

Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie

Czekolada a magnez. Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie

Na tropie E-dodatków

Na tropie E-dodatków. Czy my naprawdę to jemy?

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

Kobieta je czekoladę

Czekoladki na Walentynki? Dietetyk radzi, jakie wybrać, jeśli troszczysz się o zdrowie swojego partnera

ziemniaki - kadm w żywności

Kadm w organizmie – jak tam trafia i na czym polega jego szkodliwość?

Orangutany / gettyimages

Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!

Awokado / istock

Często jesz awokado? Nie jest to zbyt ekologiczne. „Do uprawy trzech awokado potrzebne jest zużycie niemal tysiąca litrów wody” – mówi Paulina Górska

Gorąca wegańska czekolada. Świetny sposób na dodanie sobie energii

folia aluminiowa

Folia aluminiowa – pożegnaj się z nią

Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

Sylwia Majcher: statystyczna polska rodzina wyrzuca do kosza co roku jedzenie warte 2500 złotych

ciasto czekoladowe

Przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną

Czekolada poprawia koncentrację, obniża stres i ciśnienie krwi

Czekolada poprawia koncentrację. Ale nie każda

istockphoto.com

Chcesz wspomóc swoją pamięć i koncentrację? Sięgnij po… przekąski!

istockphoto.com

Wiesz co oznacza trójkąt z cyfrą 7 na opakowaniu twoich ulubionych produktów? Mama Chemik wyjaśnia

Facebook / Paulina Górska

„Musi Pani podpisać formularz, w którym deklaruje, że jak Pani zachoruje od kranówki, to nie zostaniemy pozwani”. Jak to jest w końcu z tą kranówką?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol