Przejdź do treści

Cukier zastąp innym cukrem, a po 10 dniach…

Cukier zastąp innym cukrem, a po 10 dniach…
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom
Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia
Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli

Cukier sam w sobie czy nadwaga – co szkodzi nam bardziej? Wreszcie znamy odpowiedź na to pytanie. Przeczytajcie – daje do myślenia…

Wydawałoby się, że zrezygnowanie albo chociaż ograniczenie cukru w diecie nie przynosi efektów natychmiast, a po pewnym czasie. Na przykład kiedy zrzucimy dzięki temu parę kilogramów. Nic bardziej mylnego. Dr Robert Lustig, endokrynolog dziecięcy z Benioff Children’s Hospital w San Francisco, wraz z kolegami, przeprowadził na ten temat eksperyment. W diecie dzieci z nadwagą zastąpił produkty z cukrem dodanym – czyli dosładzanie napoje i jedzenie – innymi węglowodanami. Rezultaty były megazaskakujące.

Udało się osiągnąć „znacząco” lepsze parametry zdrowotne już po zaledwie 10 dniach! Naukowcy w ten sposób rozwiązali ostatecznie sporną kwestię – czy to nadwaga, czy właśnie cukier jest szczególnie szkodliwy dla organizmu. Ewidentnie widać na tym przykładzie, że to cukier robi całą złą robotę.

Co ciekawe, dr Lustig nie zmniejszył ilości kalorii spożywanych przez uczestników. Niezdrowe jedzenie zastąpił innym, wartościowym rodzajem węglowodanów. Ta zmiana nie miała również wpływu na wagę. Dziesięć dni później dosłownie w każdym przypadku zauważono istotną poprawę wielu wskaźników mówiących o zdrowiu fizycznym: obniżył się poziom „złego cholesterolu”, trójglicerydów, ciśnienie oraz stężenie cukru i insuliny. To oznacza jedno. Jeśli te nawyki będą kontynuowane, dzieci mają większą szansę dłużej cieszyć się zdrowym sercem, uniknąć zachorowania w przyszłości na cukrzycę czy niektóre nowotwory.

Potwierdziła się jeszcze jedna kwestia. Kaloria kalorii nierówna (czytaj też „Kalorie odstaw na bok”). Złe kalorie to właśnie te pochodzące z cukru dodawanego do wielu produktów spożywczych. O jakich konkretnie produktach jest mowa? Chodzi przede wszystkim o dosładzane napoje, nektary, nawet jogurty, które, jak się okazuje, zawierają niekiedy kilka łyżeczek cukru (więcej na ten temat przeczytacie tutaj). Nie chodzi natomiast o produkty, które naturalnie zawierają cukier, jak owoce czy warzywa. Te nam z pewnością nie zaszkodzą. Celem doświadczenia nie było wyeliminowanie cukrów w diecie, a zastąpienie ich innymi produktami, zdrowszymi. Zamiast ciastek dzieci jadły np. pieczone chipsy ziemniaczane. Jedne i drugie to węglowodany, a jednak mają inny wpływ na organizm.

„Nasza praca pokazuje, że możemy odmienić zdrowie metaboliczne dzieci w około 10 dni bez zmiany planu kalorycznego czy zmiany wagi, a wyłącznie poprzez wyeliminowanie cukru dodanego” – mówi Lustig – „To bardzo ważne z punktu widzenia klinicznego i całego systemu ochrony zdrowia”.

W tym roku specjaliści z WHO opracowali wytyczne dotyczące zasad spożywania cukrów i doszli do wniosku, że każdy z nas powinien ograniczać go do mniej niż 10 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego. Brzmi dość enigmatycznie, dlatego osobiście zamiast kalkulować, przeliczać kalorie, odesłałabym do kierowania się starą, poczciwą piramidą żywienia, np. opracowaną przez Szwajcarskie Towarzystwo Żywieniowe. Na tym przykładzie jasno widać, jak powinna wyglądać nasza codzienna dieta.

Badanie opublikowano w piśmie „Obesity”.

 

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście sama chemia? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz

Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście „sama chemia”? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

„Dałyśmy się zrobić w bambuko. Ale właściwie to nie miałyśmy wyjścia”. Małgorzata Akkus o kulturze diety

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać? / Fot: Unsplash

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać?

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa

Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

Soczewica – wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

miód

5 najlepszych zamienników cukru

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Top 10 produktów chroniących przed rakiem

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami