3 min.
Cukier zastąp innym cukrem, a po 10 dniach…

Zdjęcie: shutterstock
28.05.2022
Mleko pomaga zasnąć: prawda czy mit? Sprawdziłam
28.05.2022
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne
27.05.2022
Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać
27.05.2022
Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów
24.05.2022
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Cukier sam w sobie czy nadwaga – co szkodzi nam bardziej? Wreszcie znamy odpowiedź na to pytanie. Przeczytajcie – daje do myślenia…
Wydawałoby się, że zrezygnowanie albo chociaż ograniczenie cukru w diecie nie przynosi efektów natychmiast, a po pewnym czasie. Na przykład kiedy zrzucimy dzięki temu parę kilogramów. Nic bardziej mylnego. Dr Robert Lustig, endokrynolog dziecięcy z Benioff Children’s Hospital w San Francisco, wraz z kolegami, przeprowadził na ten temat eksperyment. W diecie dzieci z nadwagą zastąpił produkty z cukrem dodanym – czyli dosładzanie napoje i jedzenie – innymi węglowodanami. Rezultaty były megazaskakujące.
Udało się osiągnąć „znacząco” lepsze parametry zdrowotne już po zaledwie 10 dniach! Naukowcy w ten sposób rozwiązali ostatecznie sporną kwestię – czy to nadwaga, czy właśnie cukier jest szczególnie szkodliwy dla organizmu. Ewidentnie widać na tym przykładzie, że to cukier robi całą złą robotę.
Co ciekawe, dr Lustig nie zmniejszył ilości kalorii spożywanych przez uczestników. Niezdrowe jedzenie zastąpił innym, wartościowym rodzajem węglowodanów. Ta zmiana nie miała również wpływu na wagę. Dziesięć dni później dosłownie w każdym przypadku zauważono istotną poprawę wielu wskaźników mówiących o zdrowiu fizycznym: obniżył się poziom „złego cholesterolu”, trójglicerydów, ciśnienie oraz stężenie cukru i insuliny. To oznacza jedno. Jeśli te nawyki będą kontynuowane, dzieci mają większą szansę dłużej cieszyć się zdrowym sercem, uniknąć zachorowania w przyszłości na cukrzycę czy niektóre nowotwory.
Potwierdziła się jeszcze jedna kwestia. Kaloria kalorii nierówna (czytaj też „Kalorie odstaw na bok”). Złe kalorie to właśnie te pochodzące z cukru dodawanego do wielu produktów spożywczych. O jakich konkretnie produktach jest mowa? Chodzi przede wszystkim o dosładzane napoje, nektary, nawet jogurty, które, jak się okazuje, zawierają niekiedy kilka łyżeczek cukru (więcej na ten temat przeczytacie tutaj). Nie chodzi natomiast o produkty, które naturalnie zawierają cukier, jak owoce czy warzywa. Te nam z pewnością nie zaszkodzą. Celem doświadczenia nie było wyeliminowanie cukrów w diecie, a zastąpienie ich innymi produktami, zdrowszymi. Zamiast ciastek dzieci jadły np. pieczone chipsy ziemniaczane. Jedne i drugie to węglowodany, a jednak mają inny wpływ na organizm.
„Nasza praca pokazuje, że możemy odmienić zdrowie metaboliczne dzieci w około 10 dni bez zmiany planu kalorycznego czy zmiany wagi, a wyłącznie poprzez wyeliminowanie cukru dodanego” – mówi Lustig – „To bardzo ważne z punktu widzenia klinicznego i całego systemu ochrony zdrowia”.
W tym roku specjaliści z WHO opracowali wytyczne dotyczące zasad spożywania cukrów i doszli do wniosku, że każdy z nas powinien ograniczać go do mniej niż 10 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego. Brzmi dość enigmatycznie, dlatego osobiście zamiast kalkulować, przeliczać kalorie, odesłałabym do kierowania się starą, poczciwą piramidą żywienia, np. opracowaną przez Szwajcarskie Towarzystwo Żywieniowe. Na tym przykładzie jasno widać, jak powinna wyglądać nasza codzienna dieta.
Badanie opublikowano w piśmie „Obesity”.
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022