Przejdź do treści

Co jeść przed zawodami?

Co jeść przed zawodami?
fot. Katarzyna Milewska
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Nikogo już raczej nie trzeba przekonywać, że dieta jest bardzo ważna dla sportowca – niezależnie od tego, czy jest amatorem, czy zawodowcem. To, co ląduje na talerzu, ma naprawdę ogromny wpływ na wynik sportowy. Na co zatem zwrócić uwagę?

Sport amatorski jest dziś na bardzo wysokim poziomie. Z połączenia kilku dyscyplin powstają na przykład popularne biegi survivalowe czy tak popularny w ostatnich latach CrossFit. Są to sporty wytrzymałościowe lub wytrzymałościowo-siłowe, co oznacza często ciężkie treningi trwające od kilku do nawet 90 minut, ale także możliwość startu w wielu zawodach. Czasem idą za tym wielokrotne starty podczas jednego dnia.

Odpowiednie przygotowanie treningowe jest bardzo ważne, ale gdy dołączymy do tego prawidłową strategię żywieniową, podwoimy szanse na dobry wynik. Aby wszystko przebiegło zgodnie z planem, podczas zawodów należy pracować na „pełnym baku paliwa”. W naszym organizmie takim paliwem jest glikogen mięśniowy zmagazynowany w mięśniach i wątrobie. Jego wysokie stężenie pozwala trenować na maksymalnych obrotach, co zapewnia lepsze efekty treningowe. Jeśli zaś nie dostarczymy mięśniom odpowiedniej ilości paliwa (w postaci węglowodanów), może to zmniejszyć intensywność treningu oraz narazić na przedwczesne zmęczenie.

Pionierski eksperyment dwóch uczonych o nazwiskach Christensen oraz Hansen potwierdza to w 100 procentach. Do ich badania przystąpiły trzy grupy sportowców, u których kolejno zastosowano dietę niskowęglowodnową, wysokowęglowodanową i umiarkowaną, a następnie zmierzono im stężenie glikogenu w mięśniach ud. Badacze stwierdzili, że sportowcy, u których zastosowano dietę wysokowęglowodanową,  zgromadzili dwukrotnie więcej glikogenu niż sportowcy na diecie umiarkowanej i siedmiokrotnie więcej niż osoby na niskich węglach. Po tym badanu poproszono ich o jazdę na ergometrze rowerowym o tej samej intensywności aż do wyczerpania mięśni. Co się okazało? Osoby na diecie wysokowęglowodanowej przejechały 170 minut, osoby na diecie umiarkowanej 115 minut, a osoby na diecie niskowęglowodanowej 60 minut.

Obecnie jest wiele teorii dotyczących pracy na wysokich tłuszczach z eliminacją węglowodanów złożonych. Oczywiście każdy wybiera to, co mu odpowiada, ale są pewnego rodzaju strategie, które sprawdzają się od dekad. Pracują na nich najlepsi sportowcy ze światowymi rekordami – oni nie eliminują ze swojego jadłospisu węglowodanów pod postacią ryżu, makaronu, owoców czy napojów. Słuszność takiego wyboru potwierdzają także liczne badania najlepszych stowarzyszeń dietetyki sportowej z Ameryki, Australi czy Kanady.

Przekonani? Z kolejnego tekstu dowiecie się o strategii „wypłukania” i „ładowania węglowodanów” podczas przygotowań do zawodów wytrzymałościowych.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

miód

5 najlepszych zamienników cukru

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

mięso jako źródło siarki

Siarka – właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie

owoce cytrusowe

Fosfor – właściwości, nadmiar i niedobór, naturalne źródła

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”