Przejdź do treści

Zoom na bloga: Proste potrawy

Zoom na bloga: Proste potrawy
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Urszula prowadzi bloga Prostepotrawy.blogspot.com. O sobie pisze tak: „Jestem kobietą, która od zawsze interesowała się gotowaniem. Będąc jeszcze dzieckiem, pomagałam mamie w kuchni przyrządzać proste jedzenie dla naszej rodziny. Zaczynałam od tradycyjnych, nieskomplikowanych ciast i deserów. Takich na miarę możliwości i talentów dziecka. Z czasem przychodziły nowe zadania i eksperymenty kulinarne. Spodobało mi się to, że moje potrawy zaczęły zjednywać sobie coraz więcej wielbicieli. Dziś, po wielu latach eksperymentowania i pitraszenia jestem przekonana do gotowania tego, co sprawdzone, smaczne, tradycyjne i proste. Choć czasem szukam nowych smaków, które doskonalę i modyfikuję według własnych upodobań kulinarnych”.

Twój autorski przepis na potrawę/napój na jesienną depresję:

Mój przepis na potrawę antydepresyjną to napój czekoladowy: w 500 ml ciepłego mleka (może być kokosowe) rozpuszczamy 1/3 tabliczki dobrej czekolady, dodajemy żółtko roztrzepane w 100 ml słodkiej śmietanki. Można dodać szczyptę cynamonu. Całość podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy w jedną stronę, napój podajemy lekko spieniony. Czekolada to bogactwo magnezu, który m.in. przywraca równowagę psychiczną , działa przeciwstresowo i relaksująco, a żółtko dostarcza wielu witamin, mikroelementów, biopierwiastków i soli mineralnych. Dla mnie to skuteczny sposób na jesienną melancholię.

Ukochany smak Twojego dzieciństwa:

Ukochany smak mojego dzieciństwa kojarzy mi się z barszczem czerwonym. Moja mama gotowała go, jak pamiętam, tylko na wywarze warzywnym. Mówiło się wtedy, że taka zupa gotowana była na „kiju”, tzn. nie na mięsie. Do garnuszka z wrzącą wodą mama wrzucała jedynie takie przyprawy jak ziarenka pieprzu, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz właśnie warzywa. Prawie zapomniałam o składniku najważniejszym –czerwonych buraczkach… Dodawane były do wywaru, gdy warzywa już lekko się podgotowały. Mama kroiła je w dość cienkie plastry i gotowane były do miękkości. Wywar nabierał pięknego koloru i wspaniałego smaku, który podkreślany był octem jabłkowym lub sokiem z cytryny. Barszcz jedliśmy najczęściej z ziemniakami, które mama gotowała w „mundurkach”, bo takie były do tej zupy najsmaczniejsze. Ten smak mam w pamięci do dziś.

Bez czego nie wyobrażasz sobie funkcjonowania w kuchni?

Potrawy, które gotuję w swojej kuchni, są bardzo proste i niewyszukane. Takie, które przygotowuję dość szybko i prosto. Stąd i nazwa mojego bloga. Do ugotowania np. obiadu dla mojej rodziny nie potrzebuję zbyt skomplikowanego sprzętu. Za to nie mogę obyć się bez warzyw i przypraw. W sezonie, póki są świeże, używam właśnie takich. A gdy już ich braknie lub są zbyt oryginalne, by je kupić świeże, stosuję po prostu zioła suszone. Moimi podstawowymi przyprawami są: pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, zioła prowansalskie, tymianek, oregano, bazylia. Uważam, że dodawane do moich potraw czynią je smaczniejszymi, bogatszymi w witaminy oraz są łatwiej przyswajalne. Nie wspomnę już o tym, że gdy patrzy się na kolorowe, aromatyczne danie, to obiad zaczynamy już „jeść oczami”.

Nietypowe połączenie składników, które pokochałaś:

Marchewkowy twaróg-surówka – przepis na niego znalazłam u Tombaka w książce „Droga do zdrowia”. Do dwóch startych marchewek dodaję około 10 dag twarogu, jedną łyżkę oleju słonecznikowego i jeden ząbek zmiażdżonego czosnku. Wszystko mieszam i posypuję zmielonymi orzechami oraz natką lub szczypiorkiem. Dla mnie pycha.

Potrawa, do której raczej się nie przekonasz:

Potrawa, jakiej nigdy nie polubię i nie przekonam się do jej jedzenia, to móżdżek (wieprzowy lub cielęcy). Raz w życiu jadłam tę potrawę i więcej nie dam się skusić. Z tego, co wiem, należy móżdżek zwierzęcy zblanszować we wrzącej wodzie, a potem przesmażyć go z cebulką. Ewentualnie dodać jaja i razem usmażyć. Może gdybym nie wiedziała wtedy, co jem, nie zraziłabym się do tego specjału, a tak więcej nie próbowałam przekonać się do tej potrawy. Pewnie zadziałała wyobraźnia.

Miejsce/lokal gastronomiczny, do którego każe Ci wracać Twoje podniebienie:

Jedynym czasem, kiedy korzystam z jedzenia przyrządzonego przez inne osoby, są wakacje, czas urlopu. Niestety, jakoś rzadko trafiam na lokale, w których rzeczywiście jest smaczne jedzenie. Nie jestem wybredna, ale mam wyczulony węch na potrawy, które nie są świeże. Zrażam się do takiego miejsca i nigdy tam nie wracam. Ale gdy jestem w nowej okolicy, w której wypoczywam, zawsze szukam miejsca najlepszego z możliwych. W tym roku się udało: w Mikoszewie w malutkim pubie jedliśmy pyszną zupę rybną. Tam mogłabym wrócić.

Twój autorski zdrowszy zamiennik dla typowego polskiego talerza: ziemniaki + schabowy + kapusta zasmażana:

Moim zamiennikiem jest też niezbyt skomplikowane danie mięsne z karczku. Wystarczą bardzo podstawowe składniki: karczek, cebula, czosnek, duża papryka oraz około dwóch szklanek wytrawnego czerwonego wina. Mięso kroimy na plastry, posypujemy mielonym kminkiem, pieprzem oraz ostrą papryką. Obsmażamy plastry mięsa z obydwu stron, najlepiej na smalcu, potem dodajemy grubo pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, obsmażamy ponownie i dolewamy szklankę wina. Dodajemy pokrojoną w grube piórka paprykę (może być też ostra chili lub czuszka – wtedy w całości). Gotujemy około 30 min do miękkości mięsa, podlewamy winem, by potrawa się nie przypaliła. Gdy mięso będzie prawie miękkie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą mieloną papryką oraz mielonym kminkiem. Do tego surówka z czarnej rzepy z jabłkiem – przepis na jej przyrządzenie podaję na moim blogu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×