Przejdź do treści

Zoom na bloga: Ekoquchnia

Zoom na bloga: Ekoquchnia
Zdjęcie: archiwum własne
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Autorka bloga Ekoquchnia.pl jest z wykształcenia i zawodu biologiem, obecnie podyplomowo studiuje dietetykę. Miłośniczka przyrody i zdrowego jedzenia, entuzjastka ekologicznego stylu życia, pogromczyni szeroko rozumianej chemii w kuchni i nie tylko.

Twój autorski przepis na potrawę/napój na jesienną depresję:

Mój sposób na jesienny spadek formy to dobry film lub książka, ciepły kocyk i góra ciasteczek. Oczywiście domowych i bardzo zdrowych, takich jak np. te ciasteczka migdałowo-daktylowe, bez cukru i mąki.

Składniki:

– 1 szklanka zmielonych migdałów
– 1 szklanka zmielonych płatków owsianych
– 2 łyżki mąki kukurydzianej
– 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalanego 2 łyżkami ciepłej wody
– ½ szklanki miodu
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– 50 g
zimnego masła
– ¼ szklanki drobno pokrojonych daktyli
– Kilka całych migdałów bez skórki

Wszystkie składniki mieszamy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy i wciskamy pośrodku każdego ciasteczka połówkę migdała bez skórki. Pieczemy około 25 min w temp. 180 st. C (aż ciasteczka lekko się zarumienią).

Ukochany smak Twojego dzieciństwa:

Kiedy byłam mała, w jesienno-zimowe niedziele często mieliśmy ochotę na coś pysznego. Kiedy nie było nic pod ręką, mama robiła nam budyń. Nie taki gotowy z torebki, pełen chemicznych dodatków i szkodliwego cukru, ale domowy, samodzielnie zrobiony, z dodatkiem masła.

Składniki na 1 os.

– 1 szklanka mleka
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka kakao
– 1 żółtko
– 2 łyżki miodu lub 1 łyżka cukru
– 1 łyżka masła
– 2 kostki czekolady
– Garść orzechów laskowych

Połowę mleka wlewamy do miseczki i rozrabiamy z mąką, kakao, cukrem (jeżeli używamy miodu, dodajemy go na końcu) i żółtkiem. Drugą połowę mleka zagotowujemy z łyżką masła na wolnym ogniu. Do gotującego się mleka wlewamy zawartość miseczki i mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Wlewamy do salaterek, posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady i uprażonymi na patelni orzechami laskowymi.

Bez czego nie wyobrażasz sobie funkcjonowania w kuchni?

Niezbędna w mojej kuchni jest zdecydowanie kurkuma, która zawsze należała do moich ulubionych przypraw. Dodawałam ją najczęściej do ryżu – bardzo ładnie zabarwia go na żółto. Odkąd dowiedziałam się, że oprócz wyjątkowego smaku ma ona również niesamowite właściwości lecznicze, zaczęłam ją sypać niemal do wszystkiego. Ta przyprawa o bardzo łagodnym smaku ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i jest silnym antyoksydantem. Pomaga chronić organizm przed chorobami serca i rakiem. No i ten kolor!

Nietypowe połączenie składników, które pokochałaś:

Marchewka z miodem. Połączenie to odkryłam pewnego dnia, kiedy miałam ochotę na coś słodkiego, chrupiącego, ale zarazem zdrowego. Po dłuższym szabrowaniu lodówki i kuchennych szafek postanowiłam wypróbować taki zestaw: miód z surową marchewką pokrojoną w słupki. Smakował zaskakująco dobrze, a do tego spełnił wszystkie powyższe wymagania. Odtąd często chrupię właśnie to. Gorąco polecam zamiast chipsów lub paluszków.

Twój autorski zdrowszy zamiennik dla typowego polskiego talerza: ziemniaki + schabowy + kapusta zasmażana:

Proponuję brokułowe pesto. Uwielbiam kolor zielony i w przyrodzie, i w kuchni. Jesienią i zimą najczęściej używanym przeze mnie zielonym warzywem jest brokuł. Moim ulubionym sposobem na to warzywo jest brokułowe pesto, które można podawać z makaronem.

Składniki:

– 1 brokuł
– Garść orzechów laskowych
– Kilka pędów świeżej bazylii
– Sok z ½ małej cytryny
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki wody
– Sól, pieprz

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze nie dłużej niż 5 min. Orzechy prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera lub malaksera i miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Doprawiamy do smaku, jeśli potrzeba. Podajemy z makaronem, najlepiej razowym. Całość można posypać kiełkami.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Po przebytej infekcji czujesz się osłabiona? Dowiedz się, jak zadbać o dietę po chorobie

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

płatki śniadaniowe

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

szklanka wody

Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

herbata

Jak jeść, żeby nie marznąć jesienią i zimą? Zdradzamy kilka prostych trików

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

×