Przejdź do treści

Zoom na bloga: Ekoquchnia

Zoom na bloga: Ekoquchnia
Zdjęcie: archiwum własne
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny

Autorka bloga Ekoquchnia.pl jest z wykształcenia i zawodu biologiem, obecnie podyplomowo studiuje dietetykę. Miłośniczka przyrody i zdrowego jedzenia, entuzjastka ekologicznego stylu życia, pogromczyni szeroko rozumianej chemii w kuchni i nie tylko.

Twój autorski przepis na potrawę/napój na jesienną depresję:

Mój sposób na jesienny spadek formy to dobry film lub książka, ciepły kocyk i góra ciasteczek. Oczywiście domowych i bardzo zdrowych, takich jak np. te ciasteczka migdałowo-daktylowe, bez cukru i mąki.

Składniki:

– 1 szklanka zmielonych migdałów
– 1 szklanka zmielonych płatków owsianych
– 2 łyżki mąki kukurydzianej
– 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalanego 2 łyżkami ciepłej wody
– ½ szklanki miodu
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– 50 g
zimnego masła
– ¼ szklanki drobno pokrojonych daktyli
– Kilka całych migdałów bez skórki

Wszystkie składniki mieszamy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy i wciskamy pośrodku każdego ciasteczka połówkę migdała bez skórki. Pieczemy około 25 min w temp. 180 st. C (aż ciasteczka lekko się zarumienią).

Ukochany smak Twojego dzieciństwa:

Kiedy byłam mała, w jesienno-zimowe niedziele często mieliśmy ochotę na coś pysznego. Kiedy nie było nic pod ręką, mama robiła nam budyń. Nie taki gotowy z torebki, pełen chemicznych dodatków i szkodliwego cukru, ale domowy, samodzielnie zrobiony, z dodatkiem masła.

Składniki na 1 os.

– 1 szklanka mleka
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka kakao
– 1 żółtko
– 2 łyżki miodu lub 1 łyżka cukru
– 1 łyżka masła
– 2 kostki czekolady
– Garść orzechów laskowych

Połowę mleka wlewamy do miseczki i rozrabiamy z mąką, kakao, cukrem (jeżeli używamy miodu, dodajemy go na końcu) i żółtkiem. Drugą połowę mleka zagotowujemy z łyżką masła na wolnym ogniu. Do gotującego się mleka wlewamy zawartość miseczki i mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Wlewamy do salaterek, posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady i uprażonymi na patelni orzechami laskowymi.

Bez czego nie wyobrażasz sobie funkcjonowania w kuchni?

Niezbędna w mojej kuchni jest zdecydowanie kurkuma, która zawsze należała do moich ulubionych przypraw. Dodawałam ją najczęściej do ryżu – bardzo ładnie zabarwia go na żółto. Odkąd dowiedziałam się, że oprócz wyjątkowego smaku ma ona również niesamowite właściwości lecznicze, zaczęłam ją sypać niemal do wszystkiego. Ta przyprawa o bardzo łagodnym smaku ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i jest silnym antyoksydantem. Pomaga chronić organizm przed chorobami serca i rakiem. No i ten kolor!

Nietypowe połączenie składników, które pokochałaś:

Marchewka z miodem. Połączenie to odkryłam pewnego dnia, kiedy miałam ochotę na coś słodkiego, chrupiącego, ale zarazem zdrowego. Po dłuższym szabrowaniu lodówki i kuchennych szafek postanowiłam wypróbować taki zestaw: miód z surową marchewką pokrojoną w słupki. Smakował zaskakująco dobrze, a do tego spełnił wszystkie powyższe wymagania. Odtąd często chrupię właśnie to. Gorąco polecam zamiast chipsów lub paluszków.

Twój autorski zdrowszy zamiennik dla typowego polskiego talerza: ziemniaki + schabowy + kapusta zasmażana:

Proponuję brokułowe pesto. Uwielbiam kolor zielony i w przyrodzie, i w kuchni. Jesienią i zimą najczęściej używanym przeze mnie zielonym warzywem jest brokuł. Moim ulubionym sposobem na to warzywo jest brokułowe pesto, które można podawać z makaronem.

Składniki:

– 1 brokuł
– Garść orzechów laskowych
– Kilka pędów świeżej bazylii
– Sok z ½ małej cytryny
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki wody
– Sól, pieprz

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze nie dłużej niż 5 min. Orzechy prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera lub malaksera i miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Doprawiamy do smaku, jeśli potrzeba. Podajemy z makaronem, najlepiej razowym. Całość można posypać kiełkami.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Zimowa buddha bowl z jarmużem. Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje

Suszone jabłka – genialna przekąska zamiast chipsów

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Poprawa odporności zimą? Sprawdź, co nas wzmacnia

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

×