Przejdź do treści

Zoom na bloga: Domowe wypieki

Zoom na bloga: Domowe wypieki
Zdjęcie: archiwum własne
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!
Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy
Sadzone jajka na patelni
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Bloga Domowe-wypieki.blogspot.com od dwóch lat prowadzą Justyna i Dorota. Oprócz tego, że są siostrami, łączy je jeszcze jedna rzecz –zamiłowanie do domowej kuchni, a konkretnie do wypieków. W przyszłości chciałyby otworzyć własną kawiarnię i serwować w niej to, co kochają: efekty swojej piekarniczej pasji.

Wasz autorski przepis na potrawę/napój na jesienną depresję:

Nic tak nie poprawi samopoczucia jak filiżanka gorącej herbaty z goździkami i cynamonem oraz kawałek naszego autorskiego ciasta – tarty jabłkowej z bezą czekoladową i orzechami laskowymi.

 


Składniki na spód:

– 200 g mąki pszennej
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki cukru pudru
– 120 g masła
– 1 żółtko

Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 24 cm) wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200 st. C przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Wyjąć spód i nałożyć nadzienie.

Nadzienie:

– 100 g czekolady deserowej
– 0,5 l słoiczek marmolady jabłkowej (u nas domowej roboty)
– łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić, by przestygła. Wyłożyć na spód tarty, a na to jabłka (delikatnie, aby czekolada i jabłka się nie wymieszały!). Jabłka posypać cynamonem i włożyć ponownie do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C na 30 minut. 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć bezę czekoladową.

Beza czekoladowa:

– 4 białka
– pół szklanki cukru
– 16 g cukru waniliowego (paczka)
– szczypta soli
– 2 łyżeczki kakao
– 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
– 50 g orzechów laskowych (pokrojonych i uprażonych)
– łyżeczka soku z cytryny

Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Następnie dosypywać stopniowo cukry i ubijać, aż piana będzie gładka i sztywna. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Kakao, skrobię i orzechy wymieszać w osobnej miseczce. Wsypać mieszaninę do ubitej piany i wymieszać (bardzo delikatnie!). Wyłożyć na jabłka i kontynuować pieczenie.

Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, aby beza nie opadła i powoli stygła – na mniej więcej 30 minut. Wyłożyć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!

Ukochany smak Waszego dzieciństwa:

Każdej z nas wspomnienia dziecięcych lat przywołuje inny wypiek.

Justyna: rum, czekolada i herbatniki

Moim ukochanym smakiem z dzieciństwa jest ciasto rumowe. Zawsze kiedy odwiedzałam babcię, w salonie czekały na mnie kawałki ciasta czekoladowego z kremem budyniowym i herbatnikami nasączonymi rumem i oblanymi obficie polewą czekoladową – oczywiście domowej roboty. Mimo upływu lat nadal mam do niego słabość i wielki sentyment.

Dorota: czekolada, kakao, przyprawy korzenne.

Ukochany smak dzieciństwa to dla mnie murzynek naszej mamy. Jest to swego rodzaju babka kakaowa, obficie oblana polewą czekoladową, pieczona w podłużnej keksówce. Czasami mama wzbogacała jej smak, dodając rodzynki, orzechy i przyprawy korzenne. To pewnie dlatego do dziś jestem fanką wszelkiego rodzaju pierników, a cynamon jest moim wiernym towarzyszem w kuchni.  Jako dziecko miałam specjalny sposób jedzenia kakaowej babki – najpierw zlizywałam niezastygłą jeszcze polewę czekoladową, następnie zjadałam skórkę, a na samym końcu miękki środek.

Bez czego nie wyobrażacie sobie funkcjonowania w kuchni?

Mikser kuchenny to dla nas nie tylko sprzęt, ale też przyjaciel, bez którego nie wyobrażamy sobie dalszego funkcjonowania „domowej cukierni”. Kilka tygodni temu miałyśmy okazję na własnej skórze przekonać się, jak ważne jest to urządzenie. Przygotowywałyśmy wraz z siostrą niespodziankę urodzinową. Pech chciał, że w czasie ucierania masy maślanej mikser przestał pracować, a za kilka godzin urodziny… Ostatecznie masę ucierałyśmy ręcznie w specjalnej kamiennej misce, zmieniając się co kilka minut, ponieważ ręce odmawiały nam posłuszeństwa. Krem wyszedł fantastyczny, delikatny, kremowy, ale i tak wolimy pozostać przy zastosowaniu miksera, niż angażować cztery osoby do ucierania kremu…

Nietypowe połączenie składników, które pokochałyście:

Jednym z naszych ulubionych dań jest kurczak z ananasem i sosem curry z dodatkiem ryżu. Połączenie słodkiego, soczystego ananasa z mlekiem kokosowym, przyprawą curry i cukrem jest idealne.

Potrawa, do której raczej się nie przekonacie:

Obie zgodnie twierdzimy, że flaki to danie, do którego nigdy się nie przekonamy. Jest to potrawa mięsna w postaci gęstej zupy, której głównym składnikiem, jak sama nazwa wskazuje, są flaczki wołowe. Choć nasza mama gotuje je wspaniale, a tata i brat są zagorzałymi fanami tej potrawy, nas nigdy nie udało się do niej przekonać. Może dlatego, że widok cioci czyszczącej surowe flaki za czasów dzieciństwa do dziś mamy przed oczami.

Miejsce/lokal gastronomiczny, do którego każe Wam wracać wasze podniebienie:

Justyna: Włochy, bo tam przekonałam się, że proste danie składające się z makaronu, sosu pomidorowego i parmezanu może być wspaniałe. No i lody są tam najlepsze na świecie.

Dorota: Karczma na Kocierzu – położona w górach, z pięknym widokiem na Beskid Mały. W menu tradycyjna polska kuchnia, a wszystkie dania przyrządzone są z niezwykłą starannością. Jestem zakochana w ich sałatce z buraczków czerwonych serwowanych tam do różnych potraw mięsnych. Starałam się odtworzyć jej smak w domu, ale nigdy nie będzie taka jak tam – idealna.

Wasz autorski zdrowszy zamiennik dla typowego polskiego talerza: ziemniaki + schabowy + kapusta zasmażana:

Zamiast mięsa wieprzowego można wykorzystać filet z kurczaka. Dzień wcześniej należy doprawić go wyłącznie wyciśniętym przez praskę czosnkiem i zalać dwiema łyżkami sosu sojowego. Odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień smażyć go z obu stron na niewielkiej ilości oliwy. Zamiast ciężkiej, zasmażanej kapusty możecie przyrządzić surówkę z kapusty kiszonej. Obrać marchewkę, pietruszkę, jabłko, seler i zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Wymieszać z kapustą kiszoną, doprawić solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek. Zamiast kalorycznych ziemniaków lepiej sprawdzi się kasza – najlepiej gryczana – albo ryż ugotowany na sypko.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol