Przejdź do treści

Zoom na bloga: Bake&Taste

Zoom na bloga: Bake&Taste
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Kasia Ceran, absolwentka europeistyki i kulturoznawstwa, prowadzi bloga Bake&Taste (bakeandtaste.blogspot.com), na którym dominują słodkości, choć i smakowite obiady się trafią. Interesuje się fotografią, gastronomią, kinematografią, nowymi mediami oraz marketingiem. Jest miłośniczką sportów wszelakich – szczególnie upodobała sobie bieganie i snowboard.

Ukochany smak Twojego dzieciństwa.

Moim ukochanym smakiem dzieciństwa jest smak świeżej, drożdżowej, obficie posypanej kruszonką chałki posmarowanej masłem. Być może to kwestia samego smaku, a może wspomnień z nim związanych: Dziadek przywożący z rynku ogromną, aromatyczną chałkę i Babcia smarująca grubaśne kromki sporą ilością masła… ten widok do dziś tkwi w mojej pamięci. Oczywiście do chałki nie mogło zabraknąć kubka gorącego mleka, do którego zawsze wsypywałam nieprzyzwoite ilości kakao, przez co efekt finalny przypominał przesłodki ulepek.

Bez czego nie wyobrażasz sobie funkcjonowania w kuchni?

W kuchni nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez blendera. O ile łatwo mogę mieszać i ucierać bez pomocy miksera, o tyle bez szybkiego i wygodnego narzędzia do rozdrabniania produktów nie mogłabym się obejść w mojej kuchni. Blendera używam zarówno do robienia soków i koktajli ze świeżych owoców, jak i przygotowując masło orzechowe, pasty kanapkowe, pesto czy zupy kremy. Blender przychodzi mi również z pomocą w sytuacjach awaryjnych, typu grudki w budyniu, kremie maślanym czy masie sernikowej – chwila miksowania i potrawa uratowana.

Nietypowe połączenie składników, które pokochałaś.

Od pierwszego kęsa pokochałam zestawienie czekolady oraz niebieskiego sera pleśniowego. Tej niezwykłej dla mnie kombinacji miałam okazję spróbować w jednym z najlepszych deserów na świecie – suflecie czekoladowym. Słodka kremowa czekolada wypełniająca suflet idealnie współgrała z intensywnym, dość słonym smakiem sera pleśniowego. Ponieważ kawałek sera był zatopiony wewnątrz ciasta czekoladowego, po zapieczeniu stworzył obłędną, rozpływającą się w ustach mieszankę smaków pozornie tak odległych, a jednak wspaniale się komponujących.

Potrawa, do której raczej się nie przekonasz.

Potrawą, do której wielokrotnie próbowałam się przekonać, ale wszelkie próby zakończyły się niepowodzeniem, jest zupa owocowa. Być może dlatego, że owoce najchętniej jem w formie jak najmniej przetworzonej – zerwane prosto z drzewa czy krzaczka. Lubię twardość jabłek, soczystość gruszek, delikatność malin, kwaskowość wiśni czy naturalną słodycz truskawek. O ile przetworzenie owoców w przeróżnych ciastach w ogóle mi nie przeszkadza, o tyle zupy owocowe stanowią dla mnie zbyt dużą ingerencję w ich naturalne właściwości – od smaku po samą strukturę. Zupę owocową pozostawiam więc jej miłośnikom.

Miejsce/lokal gastronomiczny, do którego każe Ci wracać Twoje podniebienie.

Moim ulubionym lokalem gastronomicznym, do którego moje podniebienie nakazuje mi regularnie wracać, jest restauracja Manekin. Jest to ogólnopolska sieć restauracji, których oferta zdominowana jest przez szeroką gamę najróżniejszych naleśników. Każdy znajdzie coś dla siebie w menu, na które składa się dziesiątka naleśników zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Niepowtarzalne smaki i wysokiej jakości składniki to jednak niejedyny powód, dla którego chce się wracać do Manekina – ciekawy wystrój wnętrz tworzy niepowtarzalny klimat lokalu. Dla przykładu wnętrze łódzkiego Manekina nawiązuje do tramwaju jako charakterystycznego dla tego miasta pojazdu – meble kojarzą się z wnętrzem tramwaju, bar zbudowany jest na kształt wagonu, a w podłogę wbudowano torowisko.

Twój autorski zdrowszy zamiennik dla typowego polskiego talerza: ziemniaki + schabowy + kapusta zasmażana.

Proponuję jego lżejszy i mniej kaloryczny odpowiednik: pieczone ziemniaki à la frytki + schabowy (bądź pierś z kurczaka) w panierce z mielonych migdałów, płatków owsianych, jajka i szczypty chili, smażony na łyżce oleju rzepakowego na patelni teflonowej + surówka z kapusty kiszonej, jabłka, cebuli i marchewki (z odrobiną oleju rzepakowego, doprawiona solą i pieprzem). Wersja zdrowsza i – moim zdaniem – smaczniejsza.

Twój autorski przepis na potrawę/napój, który pomoże zwalczyć jesienną depresję.

Koktajl bananowo-ananasowy z awokado. Taki koktajl to idealne rozwiązanie, gdy nie mamy czasu ani ochoty na przygotowanie pracochłonnego posiłku. Może być traktowany jako urozmaicenie codziennej diety, ale też z powodzeniem sprawdzi się jako propozycja na drugie śniadanie czy podwieczorek. Jako bogaty w witaminy i minerały, błonnik oraz kwas foliowy, z pewnością wpłynie na poprawę samopoczucia. To również smaczny sposób na wzmocnienie odporności oraz poprawę wyglądu skóry.

Składniki: 1 banan,1 awokado, 1/3 ananasa, 1/3 szklanki mleka

Przygotowanie: Owoce obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Umieścić w naczyniu od blendera, wlać mleko i zmiksować całość do uzyskania jednolitej konsystencji.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie