Przejdź do treści

Warzywa i owoce – kiedy wybierać eko?

Warzywa i owoce – kiedy wybierać eko?
Te warzywa i owoce warto kupować w wersji eko. Zdjęcie: Dorota Białkowska
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Śmietana w misce. Obok rozrzucone borówki
Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetyczki z „Czytamy etykiety”
Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?
Dynia nie lubi chłodu lodówki
Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo
Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście sama chemia? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz
Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście „sama chemia”? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz
Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Warzywa i owoce – tak przecież zdrowe – też mają swoje czarne charaktery. To najbardziej skażone pestycydami produkty tworzące „parszywą dwunastkę”. Zdecydowanie lepiej kupować je z upraw ekologicznych niż przemysłowych.

Warzywa i owoce na czarną listę trafiają werdyktem amerykańskiej organizacji Environmental Working Group (EWG), która przed wydaniem wyroku testuje aż 28 000 warzyw i owoców.

W 2013 roku na czele czarnej listy uplasowały się jabłka. Na jednym jabłku znajduje się aż 40 różnych pestycydów! Kolejne miejsca zajmują truskawki, winogrona, seler naciowy, brzoskwinie, szpinak, słodka papryka, nektarynki, ogórki, ziemniaki, pomidorki wiśniowe, ostra papryka. Poza listą, ale także z wysoką zawartością chemii, znalazły się sałata i jarmuż, a także cukinia.

EWG równolegle ogłasza także chlubną listę 15 bohaterów pozytywnych, czyli owoców i warzyw najmniej skażonych pestycydami. W tym roku czystością mogą pochwalić się: kukurydza, cebula, ananas, avocado, kapusta, mrożony groszek, papaja, mango, szparagi, bakłażan, kiwi, grejpfrut, melon, słodkie ziemniaki i grzyby.

Jak korzystać z tej listy? Nie chodzi o to, by przestać kupować warzywa i owoce z czarnej listy, tylko o to, by kupować je z głową – w ten sposób można zmniejszyć ilość spożywanej warzywach i owocach chemii nawet o 90%. Przesłanie EWG jest następujące – jedz warzywa i owoce! Korzyść dla zdrowia jest większa niż zagrożenie spowodowane toksynami. Jednak korzystaj z listy, by ograniczyć spożycie szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Jeśli tylko możesz, kupuj „parszywą dwunastkę” warzyw i owoców z upraw ekologicznych. O ekowarzywa i owoce pytaj na lokalnych targach, w sklepach ekologicznych, również tych w sieci, znajdź lokalnych producentów. Wesprzesz w ten sposób tego typu uprawy i wytworzysz na nie popyt. Możesz też zastępować toksyczne owoce i warzywa tymi, których nie ma na liście, lub bardzo dokładnie myć je przed spożyciem w letniej wodzie z dodatkiem octu jabłkowego. Z warzyw liściastych koniecznie usuwaj górne liście. Możesz też obierać „parszywki” ze skórki, ale wtedy tracisz wiele cennych witamin.

Przy okazji warto sobie uświadomić, że pestycydy to z definicji trujące środki chemiczne – zostały stworzone, by zabijać żyjące organizmy, tj. owady i insekty, grzyby i rośliny. Spożycie pestycydów wiązane jest z rozwojem zmian nowotworowych, rozregulowaniem gospodarki hormonalnej, wysypkami skórnymi, infekcjami dróg oddechowych, zaburzeniami w układzie nerwowym. W ubiegłym roku amerykańskie stowarzyszenie pediatrów American Academy of Pediatrics po raz pierwszy zajęło oficjalnie stanowisko w sprawie pestycydów, ostrzegając lekarzy i rodziców, że pestycydy spożywane w diecie są potencjalnie niebezpieczne dla dzieci.

By robić inteligentne i bezpieczne zakupy, najlepiej wydrukować sobie małą ściągawkę z „parszywą dwunastką” i nosić ją w portfelu. Przy okazji zakupów w sklepie ekologicznym bedzie jak znalazł!

 

Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”. Więcej: www.kasiabem.comwww.namastejoga.pl

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego uprawa. Wyjaśnia Paulina Górska

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Źródło: iStockPhoto

Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Czy data ważności zniknie z produktów spożywczych? Sylwia Majcher o możliwych zmianach

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania