Przejdź do treści

Trzy kolory chłodnika

Trzy kolory chłodnika
Chłodnik litewski – na różowo. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Tahini – jak zrobić i do czego wykorzystać pastę sezamową?
Kawa bezkofeinowa – czym jest, smak. Kawa w ciąży i podczas laktacji
Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki
Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii
Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania

Gorąco. Czujesz głód, ale nie masz ochoty na smażenie, pieczenie i gotowanie… I nagle eureka – chłodnik! Szybki, sycący i zdrowy ‒ idealny na upalne dni. Różowy, czerwony czy biały? Ty wybierasz!

Różowy chłodnik na bazie botwinki to podstawa wakacyjnej kuchni polskiej. Jego chłodzące właściwości przydają się w upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie dania, a musimy zaspokoić głód. W starych książkach kucharskich chłodnik występuje w kilku odsłonach. Najbardziej popularny jest litewski (czyli klasyk na bazie śmietany i lżejszego nabiału – maślanki, kefiru, jogurtu z jajkiem), ale występują również inne wersje tej różowej zupy: zakwaszana sokiem ogórkowym czy wzbogacona o dodatek ryby albo cielęciny.

Znudzeni różem? Do wyboru jeszcze czerwień lub biel, czyli gazpacho i tarator. Gazpacho, klasyk kuchni hiszpańskiej, prezentujemy w nieco odchudzonej wersji, bo bez dodatku pieczywa. Nasze gazpacho to zmiksowane pomidory najlepszej jakości (im słodsze, tym lepiej!), oliwa, kapka balsamico, czosnek i zabawa chrupiącymi dodatkami. Dla miłośników bieli mamy z kolei bułgarski chłodnik tarator, w którym pierwsze skrzypce grają ogórek i orzechy włoskie.

To który chłodnik wybieracie?

Chłodnik litewski – na różowo

Składniki:

– 300 ml maślanki (kefiru lub zsiadłego mleka)
– 150 ml śmietany 12%
– 1 pęczek botwiny
– 1 ogórek wężowy
– 1 pęczek koperku
– po ½ pęczka natki pietruszki i szczypiorku
– 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
– 5 rzodkiewek
– 2 jajka na twardo
– sól i pieprz do smaku

Umytą botwinę kroimy w cząstki o długości 1 cm i dusimy pod przykryciem w kilku łyżkach wody. Gdy zmięknie, odstawiamy do ostudzenia. Obrane ze skórki ogórki i rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, zaś koperek, szczypiorek i pietruszkę siekamy.

W misce mieszamy śmietanę i maślankę, dodajemy wszystkie warzywa, lekko solimy i pieprzymy. Odstawiamy do lodówki na min. 20 minut do przegryzienia. Podajemy z połówką ugotowanego na twardo jajka.

Tarator – chłodnik na biało

Składniki:

– 400 ml gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej bułgarskiego albo greckiego), zimnego
– ok. 100 ml zimnej wody
– 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
– 1 ogórek wężowy
– 1 pęczek koperku
– 100 g posiekanych orzechów włoskich
– oliwa do polania
– sól i pieprz do smaku

Obranego ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w kostkę. Koperek siekamy. W misce mieszamy jogurt, koperek, czosnek, ogórka. Dolewamy nieco wody – do uzyskania pożądanej konsystencji. Solimy i pieprzymy według uznania.

Przelewamy chłodnik do misek, posypujemy orzechami włoskimi (można je wcześniej uprażyć), polewamy oliwą i podajemy.

Gazpacho – chłodnik na czerwono

Trzy kolory chłodnika

Składniki:

– ok. 700 g najsłodszych pomidorów
– 1 ząbek czosnku
– ½ papryczki chilli
– 5 łyżek oliwy
– 2 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
– 2‒3 ogórki gruntowe
– 1 czerwona papryka
– 1 żółta papryka
– 1 biała lub czerwona cebula
– świeża bazylia do podania

Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i pozbawiamy gniazdek nasiennych. Miksujemy na gładką masę razem z czosnkiem i papryczką chilli. Dodajemy połowę oliwy, ocet, sól i pieprz i wkładamy do lodówki na min. 30 minut, aż masa się schłodzi.

W tym czasie obieramy ze skórki ogórki i kroimy je w kostkę. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy.

Schłodzoną masę pomidorową przekładamy do miseczek, do każdej z nich wsypujemy po łyżce ogórków, papryki i łyżeczkę cebuli. Skrapiamy pozostałą oliwą, ozdabiamy świeżą bazylią i podajemy.

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Zimowa buddha bowl z jarmużem. Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje

Suszone jabłka – genialna przekąska zamiast chipsów

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

×