Przejdź do treści

Tech-food – technologia wkracza do kuchni

Ilustracja: Dominika Czerniak-Chojnacka
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Jedzenie rzadko kojarzy nam się z innowacją. Najświeższe inspiracje, jakie czerpiemy ze świata, najczęściej dotyczą produktów znanych od stuleci w jakimś zakątku świata, które teraz implementuje się w innym, lub technik dotąd zarezerwowanych dla kuchni etnicznych. Ale jedzenie też podlega transformacjom z udziałem najnowszych technologii i nauki!

Dziś trudno nam sobie wyobrazić, że problemy, nad którymi głowy łamią sobie na całym globie najtężsi naukowcy – jak wyhodować mięso w laboratorium, jak uczynić hodowlę bardziej zrównoważoną, albo czym żywić rasę ludzką, gdy zniknie większość znanych nam gatunków – mogą dotyczyć nas albo w najlepszym razie naszych dzieci. Czy jednak kilka lat temu myśleliśmy, że telefony komórkowe faktycznie zrosną się z naszymi dłońmi, systemy lokalizacji google’a oddadzą de facto transport taksówkarski w ręce prywatnych kierowców, a w sklepach internetowych obsługiwać nas będą boty? No właśnie. Dlatego ciekawość technologicznego świata, który może zrewolucjonizować także to, jak jemy, jest jak najbardziej na miejscu. Przyglądamy się technologiom wymyślonym specjalnie dla branży spożywczej, jak i tym, które znajdują nieoczekiwane zastosowanie w świecie kabaczka i żółtego sera.

Burger przyszłości

Od dłuższego już czasu głowimy się, jak przekonać ludzi do jedzenia mniejszych ilości mięsa bez uszczerbku dla ich przyzwyczajeń smakowych. Hodowla zwierząt na masową skalę jest bowiem bardzo kosztowna ekologicznie i ekonomicznie pod kątem wykorzystania ziemskich zasobów. Nic dziwnego, że mięso próbuje się wytwarzać w laboratorium lub też w roli dostarczycieli białka zamiast dużych i relatywnie długowiecznych ssaków czy ptaków obsadzać namnażające się z prędkością światła insekty. Zanim jednak uda się umasowić technologię hodowli tkanek w laboratorium lub przekonać wszystkich do batoników ze świerszczy, ciekawym wyjściem wydaje się dostępna już na rynku alternatywa warzywna – Impossible Foods. Ten nieco „oszukańczy” produkt to burger, który smakuje jak mięso, choć pochodzenie ma w całości roślinne. Ekipa, która go stworzyła, spędziła pięć lat, analizując wszystkie aspekty burgera idealnego – jego smak, zapach, teksturę, właściwości w trakcie gotowania, a nawet dźwięki, jakie wydaje na patelni. Rozkładając te elementy na czynniki pierwsze, doszła do wniosku, że aromat smażonego mięsa na poziomie molekularnym nie bierze się z jednej charakterystycznej cząsteczki gwarantującej smak mięsa, lecz z kombinacji kilkunastu różnych wrażeń. Następnie zespół rozpoczął misję odtwarzania tych cech z użyciem wyłącznie roślinnych składników – ziemniaków, pszenicy, oleju kokosowego – i magicznego dodatku, który przesądza o mięsnym smaku: hemu. To substancja, która w naszym ciele odpowiada między innymi za transport tlenu z krwi do komórek, nadając białku i krwi czerwony kolor. Jej dodatek sprawia, że całkowicie roślinny Niemożliwy Burger pachnie jak mięso, skwierczy tak samo na patelni i cieszy wrażeniem soczystości. A przy tym nie zawiera w sobie ani grama odzwierzęcych substancji czy śladów antybiotyków, którymi nafaszerowalibyśmy prewencyjnie hodowlane krowy, nie przyczynia się w takim stopniu jak hodowla zwierząt do zużycia wody i emisji CO2, a uprawa roślin pod jego produkcję zajmuje znacząco mniej terenu niż pastwisko dla bydła. Co najlepsze, jedzenie wymyślone przez Impossible Foods jest już dostępne komercyjnie. Roślinnego burgera zjemy póki co w kilku miejscach w Nowym Jorku, Kalifornii (ze szczególnym uwzględnieniem San Francisco), a nawet w Oakland i Las Vegas.

Wirtualna cukinia

Ciekawego przykładu użycia technologii wymyślonej z zupełnie innym zastosowaniem dostarcza projekt, o którym podczas berlińskiej konferencji technologicznej Re:publica w ubiegłym roku wspomniała Daniela Marzavan – badaczka pracująca metodą design thinking i wykładająca ją na Uniwersytecie Bauhaus w Weimarze. W ciekawej prezentacji opowiedziała o tym, jak stosując tę metodę w pracy z grupą rolników, hakerów, farmerów i działaczy ekologicznych w Kolumbii doszli do tego, jak ożywić lokalne targowiska w różnych miejscach tego rozwijającego się kraju, co zostało przez ową grupę zdiagnozowane jako potencjalny zaczyn społecznej zmiany. Pomocą w tym niełatwym zadaniu okazała się… cukinia opowiadająca historie, gdy nakierujemy na dane stoisko na targu swój telefon z włączoną aplikacją do rozszerzonej rzeczywistości. Warzywo powstało bowiem przy jej pomocy – AR (Augmented Reality) znamy chociażby z osławionej gry Pokémon Go. Używana w lotnictwie czy medycynie technologia – tu zaimplementowana do zaciekawienia odbiorców i przywrócenia podupadającemu miejscu właściwej mu roli – powoli się upowszechnia, chociaż na pewno nie wszyscy użytkownicy smartfonów są już w jej posiadaniu. Ciekawych dokładnego przebiegu tego „eksperymentu” odsyłamy tutaj.

Sous-vide dla bezdomnych

Najbardziej niesamowitym pomysłem jest jednak ten stojący za wynalazkiem firmy projektanckiej Gray Design nazwanym „Sous la Vie”. Jest to bowiem niezwykle innowacyjne połączenie istniejących technologii w celu zgoła nienaukowym: uzyskania bardziej smakowitego i odżywczego jedzenia. Student Szkoły Sztuk Pięknych i Rzemiosł Artystycznych Besaleel w Jerozolimie wpadł na pomysł, by połączyć pranie z gotowaniem. Jego projekt to swoiste „sous-vide dla ubogich”, czyli bardzo popularna dziś w restauracyjnych kuchniach metoda gotowania próżniowego wprowadzona pod strzechy. W gastronomii wygląda to tak, że zapakowany w pakowarce próżniowej woreczek, np. z rybą lub kawałkiem mięsa, umieszcza się w urządzeniu z wodą i w kontrolowanej temperaturze poddaje długiemu i powolnemu gotowaniu. Wynalazek Grey Design zaś opiera się na stworzeniu torebek z Tyveku, które pozwalają wykorzystać energię już konsumowaną na pranie ubrań do podobnego gotowania jedzenia w dłuższym czasie w niskich temperaturach, właściwych dla naszych pralek. Jedzeniu, jak wiemy, taka obróbka cieplna bardzo sprzyja, pozwalając zachować więcej smaku, zaś próżniowe opakowanie zatrzymuje wszystkie wartości odżywcze wewnątrz produktu. Pomysł na ten projekt wziął się ponoć z obserwacji stylu życia bezdomnych, którzy szczególnie upodobali sobie amerykańskie pralnie automatyczne, bo za niewielką opłatą można się tam oprać i obmyć, a także podładować sprzęty elektroniczne i odpocząć w cieple. Czemu nie miałoby się tam jeszcze pogotować?

Torebki Sous la Vie opatrzone są instrukcją, która informuje, jak długo i w jakim programie powinniśmy „prać”, żeby uzyskać pożądany efekt – np. chrupkie warzywa lub ugotowaną w punkt, subtelnie rozdzielającą się na płatki rybę. Sama torebka nie gwarantuje jeszcze próżni – do niej wkładamy próżniowo zapakowany wsad spożywczy – stanowi jednak dodatkową ochronę przed przedostaniem się soków z jedzenia do ubrań i mydlin do naszego obiadu. Pytania pozostają w tej sytuacji dwa: kto i kiedy upowszechni pakowarki próżniowe do taniego domowego użytku (pierwsze tego typu urządzenia są już dostępne w portfolio dużych firm AGD, np. Miele, ale nie są wciąż jeszcze produktem pierwszej potrzeby) oraz kiedy Gray Design wprowadzi swoje torebki na rynek. Chętnie bym poeksperymentowała!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jedzenie dobre dla mózgu

Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Metryka a wiek metaboliczny. Sprawdź, jak cofnąć wskazówki zegara twojego organizmu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Ewa Wojciechowska

Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Jedzenie przed snem – czy naprawdę powinniśmy go unikać?

Zielenina w środku zimy. Jak ją wprowadzić do diety?

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Zatrzymanie wody w organizmie. Oto przyczyny

5 zdrowych nawyków żywieniowych do zapamiętania

Ciężarna z zakupami

Ile kalorii potrzebuje kobieta w danym trymestrze ciąży oraz w trakcie laktacji? Znamy nowe wytyczne!

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

7 zdrowotnych właściwości imbiru