3 min.
W te święta połącz tradycję z nowoczesnością i zamiast makowca przygotuj… tartę makową

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
Makowiec na święta musi być, wiadomo. Kto powiedział, że musi być tradycyjny? Zaskocz bliskich i przygotuj tartę makową! Nie tylko oryginalnie będzie się prezentować na świątecznym stole, ale też równie dobrze smakować.
Mak: moc zdrowotnych właściwości
Mak to źródło witaminy A, witaminy C, witaminy D i witaminy E. Zawiera wapń, żelazo, miedź, magnez i cynk. Oprócz tego nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik pokarmowy. Ma dobry wpływ na pracę serca, nerek i wątroby. Obniża poziom złego cholesterolu LDL. Reguluje pracę jelit oraz podnosi odporność organizmu. Zapobiega zmianom miażdżycowym oraz wzmacnia kości. Przyspiesza gojenie się ran. Mak nie tylko jest zdrowy, ale także kaloryczny, dlatego nie powinno jeść się go bez ograniczeń. Dobrze wpływa na nasz wzrok, kondycję włosów, paznokci oraz skóry. Wspomaga układ nerwowy i zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie. Będzie zdrowo i pysznie!
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Przepis na tartę makową
Nasza propozycja jest wyjątkowa, bo wegańska i raw. Nie będziemy jej piec, tylko mrozić. Spód będzie kruchy, ale przygotowany tylko ze zdrowych składników. Tarta jest prosta i szybka w przygotowaniu, a rodzina będzie cię prosić o podanie na nią przepisu. To jest hit!
Składniki:
– 250 g maku
– 1 szklanka wody
– 2 szklanki mleka migdałowego
– 3 łyżki oleju kokosowego
– 4 łyżki syropu z agawy albo klonowego
– 5 łyżek rodzynek
– łyżka drobno pokrojonej i sparzonej skórki pomarańczy
– 200 g gorzkiej czekolady
– 400 g mleczka kokosowego
– łyżka ekstraktu z wanilii albo laska wanilii
– szczypta soli
– garść suszonych moreli
– garść ulubionych orzechów
– garść suszonej żurawiny
Składniki na spód:
– półtorej szklanki zmielonych pestek słonecznika
– 3/4 szklanki wiórków kokosowych
– 2 dojrzałe banany
– ok. 4-5 łyżek płynnego oleju kokosowego
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania masy makowej. Mak wsyp do garnka, zalej wodą, mlekiem i gotuj na małym ogniu 45 minut. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odcedź je. Mak przelej przez gęste sito i odstaw do wystygnięcia. Mak mielimy w maszynce minimum 3 razy. Do maku dodaj syrop i olej. Ucieraj składniki przez ok. 10 minut. Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszaj. Aby przygotować spód do tarty, wszystkie potrzebne składniki wymieszaj tak, aby masa była plastyczna i lekko lepka.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Wyłóż spód foremki do pieczenia tarty o średnicy 31 cm. Włóż foremkę do zamrażarki na czas przygotowywania masy. Do rondelka wlej mleczko kokosowe, wrzuć czekoladę, dodaj sól i ekstrakt z wanilii. Kiedy czekolada się rozpuści, dodaj trochę więcej niż szklankę masy makowej. Całość podgrzej i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta, ale płynna. Masę wylej na schłodzony spód.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Dokładnie rozprowadź. Posyp posiekanymi bakaliami. Dodatkowo możesz dodać płatki migdałowe albo odrobinę kandyzowanej skórki z pomarańczy.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Tartę włóż do zamrażarki na godzinę. Później ciasto przechowuj w lodówce.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Zobacz także
Poleć artykuł koleżankom
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022