Przejdź do treści

W te święta połącz tradycję z nowoczesnością i zamiast makowca przygotuj… tartę makową

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Makowiec na święta musi być, wiadomo. Kto powiedział, że musi być tradycyjny? Zaskocz bliskich i przygotuj tartę makową! Nie tylko oryginalnie będzie się prezentować na świątecznym stole, ale też równie dobrze smakować.

 

Mak: moc zdrowotnych właściwości

Mak to źródło witaminy A, witaminy C, witaminy D i witaminy E. Zawiera wapń, żelazo, miedź, magnez i cynk. Oprócz tego nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik pokarmowy. Ma dobry wpływ na pracę serca, nerek i wątroby. Obniża poziom złego cholesterolu LDL. Reguluje pracę jelit oraz podnosi odporność organizmu. Zapobiega zmianom miażdżycowym oraz wzmacnia kości.  Przyspiesza gojenie się ran. Mak nie tylko jest zdrowy, ale także kaloryczny, dlatego nie powinno jeść się go bez ograniczeń. Dobrze wpływa na nasz wzrok, kondycję włosów, paznokci oraz skóry. Wspomaga układ nerwowy i zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie. Będzie zdrowo i pysznie!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

13 kreatywnych przepisów świątecznych

Przepis na tartę makową

Nasza propozycja jest wyjątkowa, bo wegańska i raw. Nie będziemy jej piec, tylko mrozić. Spód będzie kruchy, ale przygotowany tylko ze zdrowych składników. Tarta jest prosta i szybka w przygotowaniu, a rodzina będzie cię prosić o podanie na nią przepisu. To jest hit!

Składniki:

– 250 g maku
– 1 szklanka wody
– 2 szklanki mleka migdałowego
– 3 łyżki oleju kokosowego
– 4 łyżki syropu z agawy albo klonowego
– 5 łyżek rodzynek
– łyżka drobno pokrojonej i sparzonej skórki pomarańczy
– 200 g gorzkiej czekolady
– 400 g mleczka kokosowego
– łyżka ekstraktu z wanilii albo laska wanilii
– szczypta soli
– garść suszonych moreli
– garść ulubionych orzechów
– garść suszonej żurawiny

Składniki na spód:

– półtorej szklanki zmielonych pestek słonecznika
– 3/4 szklanki wiórków kokosowych
– 2 dojrzałe banany
– ok. 4-5 łyżek płynnego oleju kokosowego

 

pierniczki

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania masy makowej. Mak wsyp do garnka, zalej wodą, mlekiem i gotuj na małym ogniu 45 minut. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odcedź je. Mak przelej przez gęste sito i odstaw do wystygnięcia. Mak mielimy w maszynce minimum 3 razy. Do maku dodaj syrop i olej. Ucieraj składniki przez ok. 10 minut. Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszaj. Aby przygotować spód do tarty, wszystkie potrzebne składniki wymieszaj tak, aby masa była plastyczna i lekko lepka.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wyłóż spód foremki do pieczenia tarty o średnicy 31 cm. Włóż foremkę do zamrażarki na czas przygotowywania masy. Do rondelka wlej mleczko kokosowe, wrzuć czekoladę, dodaj sól i ekstrakt z wanilii. Kiedy czekolada się rozpuści, dodaj trochę więcej niż szklankę masy makowej. Całość podgrzej i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta, ale płynna. Masę wylej na schłodzony spód.

przepis na swiateczna tarte bez pieczenia

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dokładnie rozprowadź. Posyp posiekanymi bakaliami. Dodatkowo możesz dodać płatki migdałowe albo odrobinę kandyzowanej skórki z pomarańczy.

przepis na makowa tarte bez pieczenia

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Tartę włóż do zamrażarki na godzinę. Później ciasto przechowuj w lodówce.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×