Przejdź do treści

W te święta połącz tradycję z nowoczesnością i zamiast makowca przygotuj… tartę makową

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt
Bruschetta z serem halloumi
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów
zima
Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
Jogurt domowy
Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Makowiec na święta musi być, wiadomo. Kto powiedział, że musi być tradycyjny? Zaskocz bliskich i przygotuj tartę makową! Nie tylko oryginalnie będzie się prezentować na świątecznym stole, ale też równie dobrze smakować.

 

Mak: moc zdrowotnych właściwości

Mak to źródło witaminy A, witaminy C, witaminy D i witaminy E. Zawiera wapń, żelazo, miedź, magnez i cynk. Oprócz tego nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik pokarmowy. Ma dobry wpływ na pracę serca, nerek i wątroby. Obniża poziom złego cholesterolu LDL. Reguluje pracę jelit oraz podnosi odporność organizmu. Zapobiega zmianom miażdżycowym oraz wzmacnia kości.  Przyspiesza gojenie się ran. Mak nie tylko jest zdrowy, ale także kaloryczny, dlatego nie powinno jeść się go bez ograniczeń. Dobrze wpływa na nasz wzrok, kondycję włosów, paznokci oraz skóry. Wspomaga układ nerwowy i zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie. Będzie zdrowo i pysznie!

13 kreatywnych przepisów świątecznych

Przepis na tartę makową

Nasza propozycja jest wyjątkowa, bo wegańska i raw. Nie będziemy jej piec, tylko mrozić. Spód będzie kruchy, ale przygotowany tylko ze zdrowych składników. Tarta jest prosta i szybka w przygotowaniu, a rodzina będzie cię prosić o podanie na nią przepisu. To jest hit!

Składniki:

– 250 g maku
– 1 szklanka wody
– 2 szklanki mleka migdałowego
– 3 łyżki oleju kokosowego
– 4 łyżki syropu z agawy albo klonowego
– 5 łyżek rodzynek
– łyżka drobno pokrojonej i sparzonej skórki pomarańczy
– 200 g gorzkiej czekolady
– 400 g mleczka kokosowego
– łyżka ekstraktu z wanilii albo laska wanilii
– szczypta soli
– garść suszonych moreli
– garść ulubionych orzechów
– garść suszonej żurawiny

Składniki na spód:

– półtorej szklanki zmielonych pestek słonecznika
– 3/4 szklanki wiórków kokosowych
– 2 dojrzałe banany
– ok. 4-5 łyżek płynnego oleju kokosowego

 

pierniczki

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania masy makowej. Mak wsyp do garnka, zalej wodą, mlekiem i gotuj na małym ogniu 45 minut. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odcedź je. Mak przelej przez gęste sito i odstaw do wystygnięcia. Mak mielimy w maszynce minimum 3 razy. Do maku dodaj syrop i olej. Ucieraj składniki przez ok. 10 minut. Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszaj. Aby przygotować spód do tarty, wszystkie potrzebne składniki wymieszaj tak, aby masa była plastyczna i lekko lepka.

przepis na tarte makowa

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wyłóż spód foremki do pieczenia tarty o średnicy 31 cm. Włóż foremkę do zamrażarki na czas przygotowywania masy. Do rondelka wlej mleczko kokosowe, wrzuć czekoladę, dodaj sól i ekstrakt z wanilii. Kiedy czekolada się rozpuści, dodaj trochę więcej niż szklankę masy makowej. Całość podgrzej i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta, ale płynna. Masę wylej na schłodzony spód.

przepis na swiateczna tarte bez pieczenia

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dokładnie rozprowadź. Posyp posiekanymi bakaliami. Dodatkowo możesz dodać płatki migdałowe albo odrobinę kandyzowanej skórki z pomarańczy.

przepis na makowa tarte bez pieczenia

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Tartę włóż do zamrażarki na godzinę. Później ciasto przechowuj w lodówce.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią? / Getty Images

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

bieganie

Pierogi kontra biegi

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

5 największych kuchennych mitów

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Weekendowy detoks sokowy

Dieta sokowa – przepisy, wskazania, efekty