Przejdź do treści

Sałatkowy dream team: pomidory i soja

Sałatkowy dream team: pomidory i soja
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania
Sezam
Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu
Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Pomidory same w sobie są zdrowe i nie jeść ich kilogramami w środku sezonu byłoby grzechem. A jeśli połączymy je z soją w pysznej sałatce, dodamy im mocy!

Pomidory oprócz soczystego smaku mają mnóstwo wartości odżywczych, zasługują na miejsce w czołówce najzdrowszych warzyw! Wzmacniają odporność, zawierają dużo antyoksydantów, w tym witaminę C, która chroni naszą skórę przed starzeniem się. Zawierają sporo potasu, dlatego regulują pracę układu nerwowego. Mają działanie moczopędne, dlatego poleca się je jeść w przypadku infekcji dróg moczowych. Są też niskokaloryczne. A to nie wszystko! Pomidory zawierają likopen, który jest przeciwutleniaczem. Zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów, w tym raka prostaty i szyjki macicy. Likopen usuwa z organizmu wolne rodniki, które są odpowiedzialne m.in. za rozwój chorób nowotworowych. Głównym źródłem likopenu są właśnie pomidory i przetwory pomidorowe.

Soja dostarcza pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i wielu składników mineralnych. Soja ze względu na swoje właściwości powinna znaleźć się nie tylko w diecie dla wegetarian. Obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby serca, a dzięki zawartości izoflawonów zmniejsza ryzyko nowotworów. Naukowcy uwodnili, że spożywanie pomidorów z produktami zawierającymi soję gwarantuje jeszcze mocniejsze działanie przeciwnowotworowe. Dlatego właśnie połączymy pomidory i tofu!

Do sałatki dodajemy kaszę bulgur, która syci, ale nie obciąża żołądka. Kasza ta jest bogata w substancje wspomagające pracę serca, obniża poziom cukru we krwi oraz koi nerwy.

Papaja również znajdzie się w naszej propozycji sałatkowej. Owoc ten zawiera mnóstwo witamin i substancji korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Dobrze wpływa na układ trawienny, wzmacnia odporność, chroni przed infekcjami i zapobiega powstawaniu stanów zapalnych.

Proponujemy przygotować sos na bazie tahini, bo świetnie smakuje z tofu i pomidorami. Poza tym jest jednym z najbogatszych źródeł wapnia i magnezu.

Do sałatki dodamy jeszcze musztardowiec i kolendrę, które wzbogacą jej smak.

Sałatka z pomidorami i tofu

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com 

Składniki:

– garść pomidorków koktajlowych (albo jeden średniej wielkości pomidor)
– 1/2 opakowania tofu
– 1/2 garści kaszy bulgur
– garść musztardowca
– 1/3 papai
– sól, pieprz do smaku
– łyżka sosu sojowego
– olej ryżowy
– parę listków świeżej kolendry
– 3/4 łyżeczki sezamu
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– szczypta pieprzu cayenne
– łyżka soku z cytryny
– łyżka pasty tahini
– 1/2 ząbka czosnku
– lodowata woda

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Umyj musztardowiec i pokrój papaję. Tofu pokrój w kostkę i włóż do miski, dodaj kurkumę i pieprz cayenne, zalej dwiema łyżkami oleju i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Podsmaż chwilę i dolej sos sojowy. Tofu poczernieje i może wyglądać, jakby się przypalało, ale to przez kolor sosu sojowego, smaż więc jeszcze przez chwilę, aż skórka zrobi się chrupiąca. Na koniec dodaj sezam. Zdejmij tofu z patelni. W małej miseczce umieść pastę tahini, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie składniki i dolej tyle wody, aby sos stał się lejący, ale nie rzadki. W misce umieść pokrojoną papaję, tofu, pomidorki, kaszę, obsyp kolendrą i polej sosem z tahini. Jedz od razu.

 

Konsultacja dietetyczna: Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol