Przejdź do treści

Przerwa na lunch – nie przegap!

Przerwa na lunch – nie przegap!
To, co robimy podczas przerwy na lunch, rzutuje na dalszą część dnia. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Lunch jesz w biegu, na przysłowiowym kolanie, zawsze na szybko. Jednym okiem jesteś w komputerze, drugim zerkasz, czy jedzenie nie spada na klawiaturę. A może w ogóle porzucasz lunch, bo zawsze masz „coś ważniejszego”? Pora na zmianę. Dzięki przerwie na lunch możesz zyskać więcej, niż podejrzewasz. Przede wszystkim sił. Mamy na to dowody.

W 1896 roku w Nowym Jorku otwarto pierwszą kawiarnię szybkiej obsługi. Zaledwie 6 lat później stanął pierwszy automat, serwujący posiłki według zasady „złap i idź”. I wtedy się zaczęło. Fast food stanął w opozycji do tradycyjnej przerwy na lunch. Czy chodzi tylko o czas? Dr n. med. Michael Woodward przyczyny pospiesznego trybu życia upatruje w obsesji pracy. Ciągła potrzeba poczucia wydajności przyczynia się do lekceważenia posiłków przez pracowników firm. W 2010 roku na zlecenie portalu LinkedIn i Right Management wśród ponad 2 tysięcy respondentów  przeprowadzono ankietę internetową. Wyniki wskazały, że przerwę na lunch robiło sobie 57 proc pracowników w wieku 18-24 lat. To nawet sporo, ale wraz ze wzrostem każdego kolejnego przedziału wiekowego liczba pracowników decydujących się na przerwę obiadową malała. Jestem zbyt zajęty. Mam zbyt wiele do zrobienia. A może pomyślą, że jestem leniwy?– to częste usprawiedliwianie się przed samym sobą. Z takich powodów aż 20 proc. wszystkich respondentów obiad zjadało wprost przy swoich biurkach, a 13 proc. w ogóle pomijało lunch.

Złudnie wydaje nam się, że pomijając lunch, zrobimy coś szybciej. Jednak z każdą godziną nasza wydajność będzie spadać. W pracy nieustannie kontrolujemy swoje myśli, emocje, zachowania, co wyczerpuje psychiczne i fizyczne zasoby organizmu. Aż w końcu wieczorem czujemy się kompletnie padnięci.

To, co robimy podczas przerwy na lunch, rzutuje na dalszą część dnia. Jeśli czasu obiadowego nie wykorzystamy rozsądnie – nie damy organizmowi szansy na regenerację w trakcie długiego dnia pracy. Wtedy zje nas stres i zmęczenie. Jeśli pospieszne jedzenie to stały element dnia, będzie tylko gorzej, bo skutki pośpiechu po prostu się w nas kumulują. No i nici z uwielbianej przez nas produktywności.

Co robić, by mieć energię przez cały dzień?

Na pewno trzeba sobie zrobić przerwę, pamiętając, że przerwa na lunch to nie tylko lunch. To zespół różnych czynności odciążających nerwowe przewody mózgu.

A oto kilka zasad, dzięki którym przerwa na lunch też będzie produktywna:

1. Zasada podstawowa: żeby w ogóle mieć przerwę – nie pracuj w czasie jej trwania.

2. Lunch to posiłek obowiązkowy. Nie pomijaj go, bo zapłacisz za to popołudniowym poirytowaniem, brakiem koncentracji i bólem głowy.

3. Zrób plan. Nie trwoń czasu na lunch tylko dlatego, że akurat jesteś wolny. Czas nie jest źródłem odnawialnym. O tym, co możesz zrobić w trakcie lunchu, pomyśl, zanim nadejdzie jego pora. To ma być przyjemność, nie przykry obowiązek.

4. Przerwa ma być realna, nie wirtualna. Kilkusekundowe przerwy na kolejne hapsy? Stanowczo nie!

5. Zrób sobie digital detox – odklej się od ekranu komputera, tabletu czy telefonu. Pozwól odpocząć oczom.

6. Wstań. Najlepiej, jeśli posiłek zjesz z dala od swojego biurka. Jeśli nie masz takiej możliwości, to zjedz w pracy, a potem koniecznie się przejdź.

7. W trakcie tych 30 minut zrób coś, co ci sprawia przyjemność, ale poza obszarem pracy. Idź na spacer, poczytaj na ławce w parku. Wypij kawę w kawiarni albo po prostu postój kilka minut na świeżym powietrzu. Ważne, by choć na kilka minut zmienić punkt widzenia.

8. Jedz to, co lubisz. Lekko, kolorowo, pełnowartościowo. Celebruj, nie połykaj.

9. Jedz tak, jak lubisz. W towarzystwie pracowników, w samotności, z przyjacielem. Jedna zasada: w czasie lunchu nie rozmawiajcie o pracy!

10. Bez ciebie świat się nie zawali. Jeśli denerwujesz się własną nieobecnością, daj znać komu trzeba, że wychodzisz, określ, kiedy wrócisz i jak się z tobą skontaktować w razie alarmu. Wrócisz, to będziesz. Przecież to raptem chwila.

11. Pożegnaj rutynę – zmieniaj miejsca, lokale, potrawy, drogi, a nawet ławki w parku.

12. Pilnuj czasu – mimo wszystko. Optymalny czas regeneracji to 60 minut, ale każdy ma w sobie indywidualny rytm biologiczny, jak i rytm pracy. 30 minut przerwy – standardowo – będzie czasem idealnym, jeśli dobrze go wykorzystasz.

Taka przerwa na lunch to nie tylko przerwa. To przede wszystkim czas dla ciebie. Kiedy robisz to, co lubisz – kumulujesz paliwo na dalszą część dnia. Pracuje się lepiej, a dodatkowo można zyskać energię na swój prywatny wieczór… To co – dokąd jutro na lunch?

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Jak jeść poza domem? Poznaj 5 prostych zasad

3 przepisy na lunch dla wegan. Zaskakująco proste!

Chrup, chrup pora!

Zaplanuj swój lunch!

Lunch dla mięsożerców

Lunch dla mięsożerców

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Uśmiech po marchewce, grymas po jarmużu. Brytyjscy naukowcy sprawdzili preferencje żywieniowe nienarodzonych dzieci

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Popularny gazowany napój może wywołać choroby sercowo-naczyniowe? Naukowcy ostrzegają

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. "Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego"

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. „Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego”

Kobieta trzyma w rękach filiżankę kawy. Na stole leżą płatki kwiatów i ziarna kawy

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Crostini – jak zrobić? Przepisy na włoskie grzanki 

5 herbat na pochmurne popołudnia, Sprawdź, jak je parzyć, by wykorzystać ich potencjał

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×