Przejdź do treści

Nasiona chia vs. siemię lniane

Nasiona chia vs. siemię lniane
Zdrowe vs. zdrowsze: nasiona chia vs. siemię lniane. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa

Wśród zwolenników zdrowej żywności ostatnio modne są nasiona chia. Zawierają one kwasy omega-3, błonnik i lignany (hormony roślinne). Nie wszyscy wiedzą, że te same bogactwa ma też nasze siemię lniane. Które nasiona są zatem zdrowsze?

Chia to nasiona pochodzącej z Meksyku szałwii hiszpańskiej. Uprawniana w czasach prekolumbijskich Azteków utrzymywała wojowników w dobrej kondycji. Nic dziwnego, bo zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś, który jest uważany powszechnie za jedno z najlepszych ich źródeł. Kwasy te wpływają na system odpornościowy, układ krążenia, rozwój mózgu (także w początkowym okresie życia płodowego) oraz rozwój fizyczny dzieci.

Nasiona chia zawierają błonnik, który pomaga w prawidłowym trawieniu, oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom szkodliwego cholesterolu i trójglicerydów. Ale błonnik jest bezcenny dla zdrowia również dlatego, że zapobiega otyłości ‒ wywołuje uczucie pełności, rozpychając ściany żołądka. I to dzięki niemu mniej jemy.

Nasiona chia cieszą się popularnością ze względu na zawarte w nich lignany. Są to fitoestrogeny ważne dla zdrowia kobiet, zwłaszcza w okresie menopauzy. Regulują kobiecą gospodarkę hormonalną. Ponadto chronią przed osteoporozą, zmniejszają poziom szkodliwego cholesterolu we krwi i zapobiegają chorobom serca. Według niektórych źródeł lignany mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka piersi i prostaty.

Porównajmy teraz zawartość tych dobroczynnych składników chia z nasionami lnu. Siemię lniane zawiera 20 proc. więcej kwasów omega-3 niż nasiona chia. Z kolei chia ma o połowę więcej błonnika. Czy oznacza to, że nasiona chia wygrywają? Niekoniecznie. Nadmiar błonnika może powodować wzdęcia i utrudniać wchłanianie tłuszczu, cukru i składników mineralnych. Błonnik w zbyt dużej ilości może być szkodliwy dla osób z chorobami przewodu pokarmowego.

A co z lignanami? Tutaj wygrywa siemię lniane. Dzięki znacznie większej zawartości tych fitoestrogenów regularne spożywanie siemienia lnianego zwalcza wolne rodniki i ma działanie antynowotworowe. Współdziałanie kwasów omega-3 z lignanami zawartymi w nasionach lnu powoduje, że siemię lniane ma zaskakująco wszechstronne działanie na nasz organizm. Obniża cholesterol i poziom cukru we krwi, wpływa na prawidłową pracę nerek, zapobiega depresji, poprawia wygląd skóry.

Nasiona chia są nieco bardziej kaloryczne niż siemię lniane. I zdecydowanie droższe. Ale na szczęście i chia, i siemię lniane to zdecydowanie zdrowy wybór!

Zobacz też:
Nasiona chia – ziarenka mocy
Fit dodatek do diety – chia

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Fasola biała vs. ciecierzyca. Która jest zdrowsza?

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

deser chia z figą

Nasiona chia. 10 przepisów na koktajle, puddingi i desery

miska z jedzeniem

Dieta wolumeryczna – przeciwieństwo powszechnych wyobrażeń na temat diet. Na czym polega?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

żurawina

Polskie superfoods: nie gorsze, a często tańsze niż ich egotyczne odpowiedniki

Z cholesterolem walcz dietą

Z cholesterolem walcz dietą

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Lnianki – „sezamki” z lnu. Zrób je, zanim najdzie cię ochota na coś słodkiego

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

Chcesz zrzucić kilka kilogramów? Spróbuj koktajli z odpowiednimi składnikami, które podkręcają metabolizm

5 zamienników awokado

Nasiona chia – ziarenka mocy

Nasiona chia – ziarenka mocy

Fit dodatek do diety - Chia

Fit dodatek do diety – Chia

Zrób sobie sok! Poznaj wszystkie tajniki domowego przygotowywania soków

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Kobieta trzyma szpinak

Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?