Przejdź do treści

Najlepsze blogi kulinarne

Najlepsze blogi kulinarne
Źródło: www.whiteplate.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Blogów kulinarnych zrobiło się w sieci więcej niż serwisów społecznościowych i przeróbek filmu o forfiterze. By zacząć porządki na monitorze i na stole, poprosiliśmy Monikę Brzywczy – kultową redaktorkę nowego magazynu SMAK i tropicielkę gorących zjawisk w modzie, designie i jedzeniu – o jej subiektywny wybór debeściaków.

NAJŁADNIEJSZE ZDJĘCIA

Co zjadła Katie? | www.whatkatieate.blogspot.com

Źródło: www.whatkatieate.blogspot.com

Odpowiedzi na to pytanie szukajcie na słynnym foodowo-fotograficznym blogu prowadzonym przez Irlandkę, obecnie mieszkającą w Sydney Katie Quinn Davies. I niezależnie od tego, czy będą to cytrynowo-imbirowo-rozmarynowe lody, czy może zapiekana w shirazowym cieście gicz jagnięca, jej zdjęcia są tak samo urzekająco klimatyczne. Nie dość, że jedzenie wygląda na nich apetycznie, to jeszcze zostało doskonale wystylizowane. Wszystko – deska, stół, fartuch, sztućce, ba, nawet całe pomieszczenia – dobrane jest idealnie. Zresztą to właśnie zaleta Katie, że jeden przepis to pretekst do całych fotograficznych opowieści, minireportaży. Nic dziwnego, bo pani Davies zawodowo zajmuje się fotografowaniem jedzenia na potrzeby magazynów, publikacji książkowych i reklamy. Regularnie współpracuje też z „ABC Delicious Magazine“, w którym prowadzi swoją autorską rubrykę. No i oczywiście z dumą przyznaje, że jej przepisy i zdjęcia znane z bloga już ukazały się w formie książkowej nakładem prestiżowego Penguin Books.


Perfekcja na białym talerzu | www.whiteplate.blogspot.com

Źródło: www.whiteplate.blogspot.com

To jeden z najpopularniejszych polskich blogów kulinarnych, ma ok. 30 tys. wejść dziennie i ponad 20 tys. fanów na Facebooku! Pod każdą notką dziesiątki lajków i komentarzy, a kiedy szukamy jakiegoś przepisu w Google, właśnie ten blog jest często jednym z pierwszych polskich wyników. Przepisom towarzyszą nie tylko wysmakowane, dopracowane w każdym szczególe zdjęcia potraw, ale także miniopowieści o życiu, ulubionych smakach, restauracjach i miejscach, które odwiedza autorka. Zanim Eliza Mórawska (znana pod pseudonimem Liska) założyła Whiteplate, pracowała w reklamie, ale też udzielała się na forach kulinarnych. Następnie kupiła aparat i zaczęła robić zdjęcia dań, które umieszczała w internecie. Gotowanie i fotografowanie dawało jej odskocznię od absorbujących początków macierzyństwa. Dziś jej córeczka ma osiem lat, Whiteplate sześć. Ale nadal regularnie dzień po dniu dostarcza porcji wysmakowanych zdjęć i przepisów na dania, które od razu ma się ochotę przygotować.

BLOGI SPECJALISTYCZNE

1001 wypieków | www.mojewypieki.blox.pl

Źródło: www.mojewypieki.blox.pl

Moje Wypieki to również jeden z najpopularniejszych blogów kulinarnych w Polsce. Urodzona w Szczecinie, a obecnie mieszkająca w Walii Dorota Świątkowska prowadzi go od siedmiu lat, a jej receptą na sukces jest prezentowanie wyłącznie wypieków lub słodyczy. Od chlebów i bułeczek, przez ciasta i torty, bezy, muffinki, granole, galaretki, lody, po ciasta świąteczne – jest tu aż 1000 przepisów udekorowanych odpowiednio słodkimi zdjęciami. Autorce udało się już wydać książkę na bazie blogowych przepisów. A jej popularność potwierdza niemal setka komentarzy pod każdym wpisem. Co ciekawe, w przeciwieństwie do Liski nie stroni od współpracy z reklamodawcami, na jej stronie więc często pojawiają się konkursy, w których wygrać można atrakcyjne nagrody. Imponująca jest też baza linków do innych ciekawych stron i blogów kulinarnych.

Tylko słoiki | www.foodinjars.com

Źródło: www.foodinjars.com

Za rzędami weków i słoików, które prezentowane są na tym blogu, stoi Amerykanka Marisa McClellan. Nawyk zbierania owoców i zamieniania ich w apetyczne przetwory został jej z dzieciństwa spędzanego w stanie Oregon. Razem z mamą przetwarzały kilogramy jagód, jeżyn czy jabłek i tak już zostało. Słoiki są zresztą, jak sama wyznaje, wszechobecne w jej życiu, służą nie tylko do wekowania czy piklowania, przechowywania produktów spożywczych, długopisów czy ołówków, ale też znajdują zastosowanie jako elementy zastawy stołowej. Można z nich jeść lub pić! Ciekawostką wyróżniającą Food in Jars jest obecność filmików, które w sposób instruktażowy pokazują, jak obchodzić się z wekami. Marisa prowadzi także kursy kulinarne, podczas których można nauczyć się bezpośrednio od niej, jak zrobić dżem rabarbarowo-truskawkowy, gruszkowo-waniliowy lub jak na wiele sposobów przetwarzać pomidory.

INNOWACYJNE PRZEPISY

Przez żołądek do oświecenia | www.purevege.com

Źródło: www.purevege.com

Purevege to blog radykalny. Jego autorka, 47-letnia Lakshmi Wennäkoski-Bielicki, przypomina, że każda łyżka jedzenia ma znaczenie zarówno dla zdrowia, jaki i duchowości. A gotowanie też może być formą praktykowania jogi. Nie wierzycie? Spójrzcie na te zdjęcia… Liście czarnej porzeczki nadziewane jaśminowym ryżem z orzechami i przyprawami to naprawdę misterna robota… A tort dla Matki Ziemi – z polenty i pełnoziarnistej mąki, ze śnieżnobiałą mleczną polewą, ozdobiony jadalnym szczawikiem zajęczym i poetycką odą – to arcydzieło błagające o natychmiastową konsumpcję! Wszystkie opisy są tu bardzo szczegółowe i precyzyjne, bo często bazują na produktach nieoczywistych, ziołach i przyprawach, których nie znajdziemy w każdej kuchni czy sklepie.

Coś z jajami | www.jajawkuchni.pl, www.thefoodinmybeard.com



Źródło: www.thefoodinmybeard.com

Nie da się ukryć, że na tematy kulinarne blogują głównie panie. Na koniec więc może wyłuskajmy męskie ziarenko z damskiego korca. Wśród światowych blogerów uwagę przyciąga Amerykanin Dan, który prowadzi bloga o zabawnej nazwie The Food In My Beard (czyli „Jedzenie w mojej brodzie”). I już po przejrzeniu kilku stron z jego przepisami widać, że gustuje w prostym, męskim, odpowiednio mocno przyprawionym jedzeniu – mięsie, hamburgerach, tacos, pizzy i paście, znalazło się tu miejsce nawet dla popcornu! Estetyka zdecydowanie schodzi na dalszy plan, ale za to Dan prowadzi swojego czytelnika za rękę, dokumentując krok po kroku etapy przygotowywania potrawy. W Polsce można przyjrzeć się Jajom w Kuchni, czyli męskiemu blogowi kulinarnemu. Jego autor pozostaje co prawda incognito, ale sympatia do mięska, grilla, przypraw i jedzeniowego konkretu jest podobna jak u kolegi zza oceanu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Miksujemy: koktajl na poprawę humoru

Na poprawę humoru! Koktajl z surowym kakao

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

4 propozycje "inflacyjnych" obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty

4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×