Przejdź do treści

Najlepsze blogi kulinarne

Najlepsze blogi kulinarne
Źródło: www.whiteplate.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Palisz papierosy? Oto, co powinnaś jeść
Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt
Bruschetta z serem halloumi
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów
zima
Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych

Blogów kulinarnych zrobiło się w sieci więcej niż serwisów społecznościowych i przeróbek filmu o forfiterze. By zacząć porządki na monitorze i na stole, poprosiliśmy Monikę Brzywczy – kultową redaktorkę nowego magazynu SMAK i tropicielkę gorących zjawisk w modzie, designie i jedzeniu – o jej subiektywny wybór debeściaków.

NAJŁADNIEJSZE ZDJĘCIA

Co zjadła Katie? | www.whatkatieate.blogspot.com

Źródło: www.whatkatieate.blogspot.com

Odpowiedzi na to pytanie szukajcie na słynnym foodowo-fotograficznym blogu prowadzonym przez Irlandkę, obecnie mieszkającą w Sydney Katie Quinn Davies. I niezależnie od tego, czy będą to cytrynowo-imbirowo-rozmarynowe lody, czy może zapiekana w shirazowym cieście gicz jagnięca, jej zdjęcia są tak samo urzekająco klimatyczne. Nie dość, że jedzenie wygląda na nich apetycznie, to jeszcze zostało doskonale wystylizowane. Wszystko – deska, stół, fartuch, sztućce, ba, nawet całe pomieszczenia – dobrane jest idealnie. Zresztą to właśnie zaleta Katie, że jeden przepis to pretekst do całych fotograficznych opowieści, minireportaży. Nic dziwnego, bo pani Davies zawodowo zajmuje się fotografowaniem jedzenia na potrzeby magazynów, publikacji książkowych i reklamy. Regularnie współpracuje też z „ABC Delicious Magazine“, w którym prowadzi swoją autorską rubrykę. No i oczywiście z dumą przyznaje, że jej przepisy i zdjęcia znane z bloga już ukazały się w formie książkowej nakładem prestiżowego Penguin Books.


Perfekcja na białym talerzu | www.whiteplate.blogspot.com

Źródło: www.whiteplate.blogspot.com

To jeden z najpopularniejszych polskich blogów kulinarnych, ma ok. 30 tys. wejść dziennie i ponad 20 tys. fanów na Facebooku! Pod każdą notką dziesiątki lajków i komentarzy, a kiedy szukamy jakiegoś przepisu w Google, właśnie ten blog jest często jednym z pierwszych polskich wyników. Przepisom towarzyszą nie tylko wysmakowane, dopracowane w każdym szczególe zdjęcia potraw, ale także miniopowieści o życiu, ulubionych smakach, restauracjach i miejscach, które odwiedza autorka. Zanim Eliza Mórawska (znana pod pseudonimem Liska) założyła Whiteplate, pracowała w reklamie, ale też udzielała się na forach kulinarnych. Następnie kupiła aparat i zaczęła robić zdjęcia dań, które umieszczała w internecie. Gotowanie i fotografowanie dawało jej odskocznię od absorbujących początków macierzyństwa. Dziś jej córeczka ma osiem lat, Whiteplate sześć. Ale nadal regularnie dzień po dniu dostarcza porcji wysmakowanych zdjęć i przepisów na dania, które od razu ma się ochotę przygotować.

BLOGI SPECJALISTYCZNE

1001 wypieków | www.mojewypieki.blox.pl

Źródło: www.mojewypieki.blox.pl

Moje Wypieki to również jeden z najpopularniejszych blogów kulinarnych w Polsce. Urodzona w Szczecinie, a obecnie mieszkająca w Walii Dorota Świątkowska prowadzi go od siedmiu lat, a jej receptą na sukces jest prezentowanie wyłącznie wypieków lub słodyczy. Od chlebów i bułeczek, przez ciasta i torty, bezy, muffinki, granole, galaretki, lody, po ciasta świąteczne – jest tu aż 1000 przepisów udekorowanych odpowiednio słodkimi zdjęciami. Autorce udało się już wydać książkę na bazie blogowych przepisów. A jej popularność potwierdza niemal setka komentarzy pod każdym wpisem. Co ciekawe, w przeciwieństwie do Liski nie stroni od współpracy z reklamodawcami, na jej stronie więc często pojawiają się konkursy, w których wygrać można atrakcyjne nagrody. Imponująca jest też baza linków do innych ciekawych stron i blogów kulinarnych.

Tylko słoiki | www.foodinjars.com

Źródło: www.foodinjars.com

Za rzędami weków i słoików, które prezentowane są na tym blogu, stoi Amerykanka Marisa McClellan. Nawyk zbierania owoców i zamieniania ich w apetyczne przetwory został jej z dzieciństwa spędzanego w stanie Oregon. Razem z mamą przetwarzały kilogramy jagód, jeżyn czy jabłek i tak już zostało. Słoiki są zresztą, jak sama wyznaje, wszechobecne w jej życiu, służą nie tylko do wekowania czy piklowania, przechowywania produktów spożywczych, długopisów czy ołówków, ale też znajdują zastosowanie jako elementy zastawy stołowej. Można z nich jeść lub pić! Ciekawostką wyróżniającą Food in Jars jest obecność filmików, które w sposób instruktażowy pokazują, jak obchodzić się z wekami. Marisa prowadzi także kursy kulinarne, podczas których można nauczyć się bezpośrednio od niej, jak zrobić dżem rabarbarowo-truskawkowy, gruszkowo-waniliowy lub jak na wiele sposobów przetwarzać pomidory.

INNOWACYJNE PRZEPISY

Przez żołądek do oświecenia | www.purevege.com

Źródło: www.purevege.com

Purevege to blog radykalny. Jego autorka, 47-letnia Lakshmi Wennäkoski-Bielicki, przypomina, że każda łyżka jedzenia ma znaczenie zarówno dla zdrowia, jaki i duchowości. A gotowanie też może być formą praktykowania jogi. Nie wierzycie? Spójrzcie na te zdjęcia… Liście czarnej porzeczki nadziewane jaśminowym ryżem z orzechami i przyprawami to naprawdę misterna robota… A tort dla Matki Ziemi – z polenty i pełnoziarnistej mąki, ze śnieżnobiałą mleczną polewą, ozdobiony jadalnym szczawikiem zajęczym i poetycką odą – to arcydzieło błagające o natychmiastową konsumpcję! Wszystkie opisy są tu bardzo szczegółowe i precyzyjne, bo często bazują na produktach nieoczywistych, ziołach i przyprawach, których nie znajdziemy w każdej kuchni czy sklepie.

Coś z jajami | www.jajawkuchni.pl, www.thefoodinmybeard.com



Źródło: www.thefoodinmybeard.com

Nie da się ukryć, że na tematy kulinarne blogują głównie panie. Na koniec więc może wyłuskajmy męskie ziarenko z damskiego korca. Wśród światowych blogerów uwagę przyciąga Amerykanin Dan, który prowadzi bloga o zabawnej nazwie The Food In My Beard (czyli „Jedzenie w mojej brodzie”). I już po przejrzeniu kilku stron z jego przepisami widać, że gustuje w prostym, męskim, odpowiednio mocno przyprawionym jedzeniu – mięsie, hamburgerach, tacos, pizzy i paście, znalazło się tu miejsce nawet dla popcornu! Estetyka zdecydowanie schodzi na dalszy plan, ale za to Dan prowadzi swojego czytelnika za rękę, dokumentując krok po kroku etapy przygotowywania potrawy. W Polsce można przyjrzeć się Jajom w Kuchni, czyli męskiemu blogowi kulinarnemu. Jego autor pozostaje co prawda incognito, ale sympatia do mięska, grilla, przypraw i jedzeniowego konkretu jest podobna jak u kolegi zza oceanu.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Zielenina w środku zimy. Jak ją wprowadzić do diety?

18 przepisów na królewskie śniadanie. Dla każdego coś dobrego!

śniadanie

„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Kolacja - jeść, czy nie?/iStock

Co z tą kolacją? Jeść, czy nie jeść? A jeśli jeść, to o której?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

5 największych kuchennych mitów

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Weekendowy detoks sokowy

Dieta sokowa – przepisy, wskazania, efekty