4 min.
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz/ Pexels, fot. Mariana Kurnyk
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Badania wykluczyły celiakię i alergię, a jednak po zjedzeniu produktów zawierających gluten czujesz się po prostu źle. Coraz częściej lekarze diagnozują „nadwrażliwość na gluten”. Co to właściwie jest i jak to rozpoznać?
Nadwrażliwość na gluten to przypadki nietolerancji glutenu, w których na podstawie badań diagnostycznych wykluczono celiakię (negatywny wynik przeciwciał) i alergię (brak podwyższonego poziomu IgE). U tych pacjentów praktycznie nie ma zaniku kosmków jelitowych, a mimo to spożycie produktów zawierających gluten wywołuje niepokojące objawy. Podejrzewasz, że problem dotyczy ciebie? Oto 7 objawów, które mogą o tym świadczyć.
Spis treści
Problemy z żołądkiem i jelitami
To dość oczywisty objaw, a mimo to często lekceważony i niewywołujący skojarzeń z nadwrażliwością na gluten. Problemy te mogą objawiać się bólami brzucha, zaparciami, biegunką czy wzdęciami ‒ zwłaszcza tuż po jedzeniu. 15 proc. osób z nadwrażliwością na gluten zauważa również nieprzyjemne pieczenie w przełyku, które najczęściej odbierają jako zgagę po zbyt obfitym lub zbyt tłustym posiłku, nie łącząc tego ze spożytym glutenem.
Nieprawidłowe wchłanianie witamin
20 proc. osób z nadwrażliwością na gluten ma zdiagnozowaną anemię. To dominujący objaw w tzw. niemej, czyli bezobjawowej nietolerancji. Pacjenci skarżą się wówczas m.in. na schorzenia świadczące o zaburzeniach wchłaniania jelitowego i wynikającej z tego niedokrwistości z niedoboru żelaza, czyli anemii. Początkowo nie wiążą tego jednak z możliwością nietolerancji na gluten, jedynie z nieprawidłowo skomponowaną dietą.
Zmiany na skórze
Pod tym hasłem kryją się zarówno zmiany skórne, takie jak wysypki czy zrogowaciałe łokcie, jak i zmiany błon śluzowych ‒ nawracające afty, zapalenia błon śluzowych jamy ustnej i opryszczkowe zapalenie skóry. Jeśli więc pomimo leczenia cierpisz z powodu nawracających dolegliwości skórnych, spróbuj na jakiś czas wyeliminować z diety produkty zawierające gluten. Być może on jest powodem twoich problemów.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Migreny
35 proc. osób z nadwrażliwością na gluten cierpi na uciążliwe bóle głowy. Po wykluczeniu innych możliwości występowania migren okazuje się, że eliminacja glutenu z diety powoduje ustąpienie bóli głowy.
Bóle kości i stawów
To objaw związany z nieprawidłowym wchłanianiem wapnia. Ale zaburzenia mogą dotyczyć również ruchomości stawów. Zapalenie stawów jest najczęściej symetryczne i obejmuje wiele stawów. Jeśli cierpisz z powodu nawracających bóli i zapaleń stawów barkowych, kolan, bioder, stawów skokowych, nadgarstków i dotychczas nie zdiagnozowano przyczyny tego problemu, zastanów się, czy nie jest to wynikiem nadwrażliwości na gluten.
Nietolerancja laktozy
Enzym, który bierze udział w trawieniu laktozy – laktaza ‒ znajduje się na opuszkach kosmków jelitowych. Gdy kosmki są uszkodzone lub skrócone, jak to ma miejsce w nietolerancji na gluten, wówczas dochodzi do nietolerancji laktozy. Są to zaburzenia, które bardzo często występują wspólnie. Dlatego często w diecie bezglutenowej lekarze zalecają również wprowadzenie diety bezmlecznej.
Przewlekłe zmęczenie
Powinno nas zaniepokoić, jeśli występuje wraz z problemami układu pokarmowego, zwłaszcza biegunkami czy wymiotami. Organizm nie będzie wówczas w stanie absorbować składników odżywczych i wyśle nam sygnał ostrzegawczy w postaci senności, zmęczenia, braku koncentracji.
Dwa dodatkowe symptomy nietolerancji glutenu to objawy neurologiczne, takie jak zawroty głowy lub uczucie braku równowagi, zaburzenia hormonalne ‒ PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego) czy PCOS (zespół policystycznych jajników). Okazuje się również, że osoby, które nie tolerują glutenu, mają niekiedy problemy związane z zaburzeniem rozrodu. Może się to objawiać skłonnością do poronień, obniżonym libido, zaburzeniami potencji. Te problemy diagnozuje się u 20 proc. pacjentów z nietolerancją glutenu.
Problem nietolerancji glutenu nie dotyczy jedynie osób ze zdiagnozowaną alergią czy celiakią. Nie jest to też problem ograniczający się do dzieci, które mają biegunkę i problemy z brakiem przyrostu masy ciała. Osób w różnym wieku, które nie tolerują glutenu, jest dużo więcej. Wrażliwość na gluten jest w rzeczywistości chorobą autoimmunologiczną powodującą stan zapalny w całym organizmie i objawiającą się zaburzeniami różnych organów. Dlatego właśnie warto uważnie się obserwować i działać w porę. Jak? Niestety, w przypadku schorzeń wywołanych przez nadwrażliwość na gluten jedynym sposobem wyleczenia jest 100-procentowa eliminacja glutenu z diety.
Poleć artykuł koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022