Przejdź do treści

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz/ Pexels, fot. Mariana Kurnyk
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie
Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść
Źródło: iStockPhoto
Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska
Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe
Źródło: iStockPhoto
A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Badania wykluczyły celiakię i alergię, a jednak po zjedzeniu produktów zawierających gluten czujesz się po prostu źle. Coraz częściej lekarze diagnozują „nadwrażliwość na gluten”. Co to właściwie jest i jak to rozpoznać?

Nadwrażliwość na gluten to przypadki nietolerancji glutenu, w których na podstawie badań diagnostycznych wykluczono celiakię (negatywny wynik przeciwciał) i alergię (brak podwyższonego poziomu IgE). U tych pacjentów praktycznie nie ma zaniku kosmków jelitowych, a mimo to spożycie produktów zawierających gluten wywołuje niepokojące objawy. Podejrzewasz, że problem dotyczy ciebie? Oto 7 objawów, które mogą o tym świadczyć.

Problemy z żołądkiem i jelitami

To dość oczywisty objaw, a mimo to często lekceważony i niewywołujący skojarzeń z nadwrażliwością na gluten. Problemy te mogą objawiać się bólami brzucha, zaparciami, biegunką czy wzdęciami ‒ zwłaszcza tuż po jedzeniu. 15 proc. osób z nadwrażliwością na gluten zauważa również nieprzyjemne pieczenie w przełyku, które najczęściej odbierają jako zgagę po zbyt obfitym lub zbyt tłustym posiłku, nie łącząc tego ze spożytym glutenem.

Nieprawidłowe wchłanianie witamin

20 proc. osób z nadwrażliwością na gluten ma zdiagnozowaną anemię. To dominujący objaw w tzw. niemej, czyli bezobjawowej nietolerancji. Pacjenci skarżą się wówczas m.in. na schorzenia świadczące o zaburzeniach wchłaniania jelitowego i wynikającej z tego niedokrwistości z niedoboru żelaza, czyli anemii. Początkowo nie wiążą tego jednak z możliwością nietolerancji na gluten, jedynie z nieprawidłowo skomponowaną dietą.

Zmiany na skórze

Pod tym hasłem kryją się zarówno zmiany skórne, takie jak wysypki czy zrogowaciałe łokcie, jak i zmiany błon śluzowych ‒ nawracające afty, zapalenia błon śluzowych jamy ustnej i opryszczkowe zapalenie skóry. Jeśli więc pomimo leczenia cierpisz z powodu nawracających dolegliwości skórnych, spróbuj na jakiś czas wyeliminować z diety produkty zawierające gluten. Być może on jest powodem twoich problemów.

Produkty gluten free

Migreny

35 proc. osób z nadwrażliwością na gluten cierpi na uciążliwe bóle głowy. Po wykluczeniu innych możliwości występowania migren okazuje się, że eliminacja glutenu z diety powoduje ustąpienie bóli głowy.

Bóle kości i stawów

To objaw związany z nieprawidłowym wchłanianiem wapnia. Ale zaburzenia mogą dotyczyć również ruchomości stawów. Zapalenie stawów jest najczęściej symetryczne i obejmuje wiele stawów. Jeśli cierpisz z powodu nawracających bóli i zapaleń stawów barkowych, kolan, bioder, stawów skokowych, nadgarstków i dotychczas nie zdiagnozowano przyczyny tego problemu, zastanów się, czy nie jest to wynikiem nadwrażliwości na gluten.

Nietolerancja laktozy

Enzym, który bierze udział w trawieniu laktozy – laktaza ‒ znajduje się na opuszkach kosmków jelitowych. Gdy kosmki są uszkodzone lub skrócone, jak to ma miejsce w nietolerancji na gluten, wówczas dochodzi do nietolerancji laktozy. Są to zaburzenia, które bardzo często występują wspólnie. Dlatego często w diecie bezglutenowej lekarze zalecają również wprowadzenie diety bezmlecznej.

Muffiny

Przewlekłe zmęczenie

Powinno nas zaniepokoić, jeśli występuje wraz z problemami układu pokarmowego, zwłaszcza biegunkami czy wymiotami. Organizm nie będzie wówczas w stanie absorbować składników odżywczych i wyśle nam sygnał ostrzegawczy w postaci senności, zmęczenia, braku koncentracji.

Dwa dodatkowe symptomy nietolerancji glutenu to objawy neurologiczne, takie jak zawroty głowy lub uczucie braku równowagi, zaburzenia hormonalne ‒ PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego) czy PCOS (zespół policystycznych jajników). Okazuje się również, że osoby, które nie tolerują glutenu, mają niekiedy problemy związane z zaburzeniem rozrodu. Może się to objawiać skłonnością do poronień, obniżonym libido, zaburzeniami potencji. Te problemy diagnozuje się u 20 proc. pacjentów z nietolerancją glutenu.

Problem nietolerancji glutenu nie dotyczy jedynie osób ze zdiagnozowaną alergią czy celiakią. Nie jest to też problem ograniczający się do dzieci, które mają biegunkę i problemy z brakiem przyrostu masy ciała. Osób w różnym wieku, które nie tolerują glutenu, jest dużo więcej. Wrażliwość na gluten jest w rzeczywistości chorobą autoimmunologiczną powodującą stan zapalny w całym organizmie i objawiającą się zaburzeniami różnych organów. Dlatego właśnie warto uważnie się obserwować i działać w porę. Jak? Niestety, w przypadku schorzeń wywołanych przez nadwrażliwość na gluten jedynym sposobem wyleczenia jest 100-procentowa eliminacja glutenu z diety.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Produkty bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Produkty oznakowane jako bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Gryka poprawia apetyt, wzmacnia jelita, zmniejsza ciśnienie krwi. Z czym ją jeść? Sprawdź nasze przepisy!

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Zdrowe przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej: warzywny pasztet, domowe gofry

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Gluten – dlaczego działa na nas jak narkotyk?

Jajka a gluten - istnieje zależność?

Jesteś na diecie bezglutenowej? Sprawdź, czy możesz jeść jajka od kur karmionych ziarnem

Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdzony przepis na chleb bez glutenu

Mąka gryczana – zdrowie bez glutenu. Wartości odżywcze, przepisy

Kasza jaglana – bezglutenowa królowa. Wartości odżywcze, przepisy

Karob vs kakao - właściwości, zastosowanie i przepisy

Karob vs kakao – właściwości, zastosowanie i przepisy

orzeszki

Uczuleni na jedzenie

mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa. Zrobisz z niej pyszne naleśniki, pudding i pierogi

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

święta

Święta na bezglutenie

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Pszeniczny brzuch – masz go?

Istockphoto.com

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten to puszka Pandory

Produkty z pszenicy. „Apeluję o niejedzenie ich” – mówi Agnieszka Pająk

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze