Przejdź do treści

Nadwaga na wynos

Nadwaga na wynos
Źródło: www.stocksnap.io | Brian Chan
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?
Kobieta
„Kompulsywne objadanie się jest jak branie na kredyt energii, której nie masz” – alarmuje dietetyczka

Jest pewien rodzaj spacerów, którego powinieneś unikać jak ognia. To spacer do najbliższego baru sprzedającego jedzenie na wynos – przestrzegają naukowcy.

Chodzenie generalnie jest bardzo zdrowym nawykiem. Niejeden artykuł na hellozdrowie.pl dotyczy korzyści zdrowotnych wynikających z wędrówek, szczególnie na łonie natury. Ale są też niezdrowe spacery. Wiele badań prowadzonych ostatnio przez naukowców i lekarzy medycyny środowiskowej zajmuje się związkami łączącymi miejsca, w których mieszkasz lub najczęściej przebywasz, z tym, co konsumujesz. Autorami najnowszego takiego badania są naukowcy z renomowanego Uniwersytetu Cambridge w Wielkiej Brytanii. Wnioski, do jakich doszli, równocześnie zadziwiają i niepokoją.

Pierwszy wniosek jest następujący: osoby, które mieszkają lub pracują w okolicy, w której znajduje się dużo lokali oferujących dania na wynos, częściej do nich chadzają i w rezultacie szybciej tyją. Autorzy badań mają na myśli budki z kebabami i hamburgerami oraz daniami kuchni chińskiej i hinduskiej. Reguła jest prosta: bliskie sąsiedztwo takiego gastronomicznego „outletu” karmiącego słono i tłusto sprzyja korzystaniu z niego. Obowiązuje tu podobna zasada, jak w przypadku sklepów z alkoholem. W okolicy, w której jest ich dużo, spożycie alkoholu rośnie. Z tego właśnie powodu Skandynawowie i nie tylko oni ograniczają liczbę miejsc, gdzie można kupić napoje alkoholowe. Na przykład w Szwecji są one dostępne tylko w specjalnej sieci państwowych sklepów.

Naukowcy z Cambridge również nawołują władze lokalne, aby zaczęły ograniczać liczbę miejsc oferujących – jak to określają – „śmieciowe” jedzenie na wynos. Drugi wniosek z badań jest bowiem taki, że w dużych miastach Europy Zachodniej i USA liczba takich punktów wzrosła błyskawicznie w dwóch ostatnich dekadach. – Jest ich dziś przeciętnie o połowę więcej niż pod koniec lat 90. To jednak nie oddaje skali ich ekspansji, albowiem bary  gastronomiczne koncentrują się przy głównych ulicach dzielnicowych i osiedlowych. W wielu rejonach miast wydają się one wszechobecne – mówi Eva Maguire, główna autorka badań.

Jest też trzeci wniosek płynący z badań: najwięcej takich lokali znajduje się w najbiedniejszych dzielnicach. Zarazem to właśnie w takich strefach szybko przybywa ludzi z nadwagą i powiązanymi z nią schorzeniami. – Nie twierdzę, że jedyną przyczyną tej sytuacji jest notoryczne objadanie się kebabami i hamburgerami, ale z pewnością taka niezdrowa dieta ma znaczący udział w epidemii nadwagi i otyłości – mówi Maguire. Podkreśla ona, że złe nawyki rodzą się i umacniają w młodości. – Jedną z pierwszych rzeczy, jaką należałoby dziś zrobić, to niezwłocznie zakazać sprzedaży śmieciowego jedzenia w pobliżu szkół. Przynajmniej niech będą zamknięte w porze obiadowej oraz wczesnopopołudniowej, gdy uczniowie wracają do domów. W niezdrowym otoczeniu trudniej jest dokonywać zdrowych wyborów – wyjaśnia.

Wyniki jej badań opublikowało czasopismo naukowe „Health&Place”. Niektórzy eksperci, choć generalnie zgadzają się z wnioskami przedstawionymi przez Maguire i jej kolegów, zwracają uwagę, że same zakazy niewiele dadzą, jeśli ludzie nie dostaną jakiejś alternatywnej, zdrowszej oferty, na którą – co ważne – będzie ich stać. Kłopot z lokalami na wynos jest bowiem taki, że choć karmią niezdrowo, to są tanie i szybkie…

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Ciastka

Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Jajka - wielkanoc

Wielkanoc z jajami. Jak je wybierać, by nie dać się zrobić w jajo i ile to już naprawdę za dużo?

Dieta na refluks żołądkowy – zalecenia, czego nie jeść przy refluksie?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?