Przejdź do treści

Nadwaga na wynos

Nadwaga na wynos
Źródło: www.stocksnap.io | Brian Chan
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa

Jest pewien rodzaj spacerów, którego powinieneś unikać jak ognia. To spacer do najbliższego baru sprzedającego jedzenie na wynos – przestrzegają naukowcy.

Chodzenie generalnie jest bardzo zdrowym nawykiem. Niejeden artykuł na hellozdrowie.pl dotyczy korzyści zdrowotnych wynikających z wędrówek, szczególnie na łonie natury. Ale są też niezdrowe spacery. Wiele badań prowadzonych ostatnio przez naukowców i lekarzy medycyny środowiskowej zajmuje się związkami łączącymi miejsca, w których mieszkasz lub najczęściej przebywasz, z tym, co konsumujesz. Autorami najnowszego takiego badania są naukowcy z renomowanego Uniwersytetu Cambridge w Wielkiej Brytanii. Wnioski, do jakich doszli, równocześnie zadziwiają i niepokoją.

Pierwszy wniosek jest następujący: osoby, które mieszkają lub pracują w okolicy, w której znajduje się dużo lokali oferujących dania na wynos, częściej do nich chadzają i w rezultacie szybciej tyją. Autorzy badań mają na myśli budki z kebabami i hamburgerami oraz daniami kuchni chińskiej i hinduskiej. Reguła jest prosta: bliskie sąsiedztwo takiego gastronomicznego „outletu” karmiącego słono i tłusto sprzyja korzystaniu z niego. Obowiązuje tu podobna zasada, jak w przypadku sklepów z alkoholem. W okolicy, w której jest ich dużo, spożycie alkoholu rośnie. Z tego właśnie powodu Skandynawowie i nie tylko oni ograniczają liczbę miejsc, gdzie można kupić napoje alkoholowe. Na przykład w Szwecji są one dostępne tylko w specjalnej sieci państwowych sklepów.

Naukowcy z Cambridge również nawołują władze lokalne, aby zaczęły ograniczać liczbę miejsc oferujących – jak to określają – „śmieciowe” jedzenie na wynos. Drugi wniosek z badań jest bowiem taki, że w dużych miastach Europy Zachodniej i USA liczba takich punktów wzrosła błyskawicznie w dwóch ostatnich dekadach. – Jest ich dziś przeciętnie o połowę więcej niż pod koniec lat 90. To jednak nie oddaje skali ich ekspansji, albowiem bary  gastronomiczne koncentrują się przy głównych ulicach dzielnicowych i osiedlowych. W wielu rejonach miast wydają się one wszechobecne – mówi Eva Maguire, główna autorka badań.

Jest też trzeci wniosek płynący z badań: najwięcej takich lokali znajduje się w najbiedniejszych dzielnicach. Zarazem to właśnie w takich strefach szybko przybywa ludzi z nadwagą i powiązanymi z nią schorzeniami. – Nie twierdzę, że jedyną przyczyną tej sytuacji jest notoryczne objadanie się kebabami i hamburgerami, ale z pewnością taka niezdrowa dieta ma znaczący udział w epidemii nadwagi i otyłości – mówi Maguire. Podkreśla ona, że złe nawyki rodzą się i umacniają w młodości. – Jedną z pierwszych rzeczy, jaką należałoby dziś zrobić, to niezwłocznie zakazać sprzedaży śmieciowego jedzenia w pobliżu szkół. Przynajmniej niech będą zamknięte w porze obiadowej oraz wczesnopopołudniowej, gdy uczniowie wracają do domów. W niezdrowym otoczeniu trudniej jest dokonywać zdrowych wyborów – wyjaśnia.

Wyniki jej badań opublikowało czasopismo naukowe „Health&Place”. Niektórzy eksperci, choć generalnie zgadzają się z wnioskami przedstawionymi przez Maguire i jej kolegów, zwracają uwagę, że same zakazy niewiele dadzą, jeśli ludzie nie dostaną jakiejś alternatywnej, zdrowszej oferty, na którą – co ważne – będzie ich stać. Kłopot z lokalami na wynos jest bowiem taki, że choć karmią niezdrowo, to są tanie i szybkie…

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?

Kobieta trzyma szpinak

Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju

Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

zielona herbata na podkręcenie metabolizmu

Chcesz podkręcić metabolizm? Te napoje przyspieszają przemianę materii

Diety cud a hormon tarczycy. Dlaczego powinnaś uważać z dużą redukcją kalorii?

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Jedzenie, które obniża libido. Tych produktów lepiej unikaj

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Guacummus – pasta z guacamole i hummusu. Jak ją zrobić?

Sezon na szparagi właśnie się zaczął. To warto o nich wiedzieć

Sezon na szparagi właśnie się zaczął. To warto o nich wiedzieć

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol