Przejdź do treści

Miód – jak wybrać prawdziwy?

Miód – jak wybrać prawdziwy?
Każdy miód ulega krystalizacji, czyli przestaje być lejący. Ilustracja: Julia Szostak
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Pszczoły wymierają, jednak na półkach sklepowych bez trudu odnajdziemy słoiki z miodem. Czy aby na pewno jest to czysty miód wyprodukowany przez pracowite pszczoły? Tylko taki bowiem charakteryzuje się wszystkimi leczniczymi właściwościami.

W grobowcu Tutanchamona znaleziono opieczętowane kadzie z miodem (miód ten ponoć nie zepsuł się przez te – bagatela – trzy tysiące lat). Egipcjanie znali przeciwbakteryjne właściwości miodu i używali go m.in. do mumifikowania zwłok. Biedny faraon przewróciłby się w grobowcu, gdyby poznał współczesny wynalazek pod nazwą „miód sztuczny”. Robiąc zakupy, nie wkładajcie go do koszyka, chyba że chcecie kupić wodę z cukrem, barwnikami i aromatami, poddaną obróbce termicznej z dodatkiem kwasów. Gdy już dotrzemy do miodów naturalnych, sprawdźmy, skąd przyjechały. „Made in China” odnosi się nie tylko do naszych ubrań, telefonów czy torebek. Jeżeli na słoiku z miodem znajdziemy napis: „Mieszanka miodów pochodzących spoza Unii Europejskiej”, to możemy być prawie pewni, że mamy do czynienia z chińskim miodem, czyli mieszanką różnych miodów i syropu z rozgrzanego cukru.

Najpewniejsze są oczywiście miody polskie, choć i tu warto być czujnym i zwracać uwagę np. na konsystencję. Każdy miód ulega krystalizacji, czyli przestaje być lejący. Jest to naturalny proces, który nie wpływa negatywnie na jakość. Błędem jest myślenie, że dobry miód to taki, który się leje. Bazują na tym nieuczciwi producenci, którzy podgrzewają skrystalizowany miód, aby znów miał lejącą konsystencję. W tym procesie traci on wszystkie swoje cudowne właściwości. Warto o tym pamiętać, dodając go do herbaty. Poczekajmy, aż napar trochę przestygnie – miód dodany do gorącej herbaty nie będzie już naturalnym antybiotykiem, lecz jedynie słodkim dodatkiem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Jak obchodzić się z miodem, by jak najdłużej zachował swoje właściwości?

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Apiterapia - co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka Joanna Brejecka-Pamungkas

Apiterapia – co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka

kostki cukru

Alternatywa dla cukru – słodzik, stewia i inne zamienniki cukru

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Ocet balsamiczny - cena, właściwości i zastosowanie

Ocet balsamiczny – cena, właściwości i zastosowanie

Skąd się bierze miód?

Jak pszczoły robią miód? Jak powstaje miód sztuczny i pitny

Miód

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!

Butelka mleka na białym tle.

Mleko świeże czy UHT? Jak kupować mleko?

Zdrowo dla odmiany - Ania Makowska / x-news

Anna Makowska, czyli Doktor Ania: śmieszy mnie napis „bez konserwantów” na serku, który nigdy wcześniej ich nie zawierał

malina

Jak kupować sok malinowy?

Miód manuka — właściwości, zastosowanie, spożywanie

Miód manuka – właściwości, zastosowanie, spożywanie

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Pyłek pszczeli - właściwości i zastosowanie

Pyłek pszczeli – właściwości i zastosowanie

Jak wzmocnić odporność? Kurkuma, imbir, cynamon, czosnek, miód dadzą radę?

Rozlany miód na talerzu

„Zamiana cukru na miód niekoniecznie może być dobrym wyborem” ostrzega dietetyczka Dominika Oleś

Mikstura z imbirem, cytryną i miodem / istockphoto.com

Chcesz wzmocnić odporność? Pij miksturę z imbiru, miodu i cytryny!

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

istockphoto.com

Olej palmowy? „Nieetyczny, zły i trzeba go unikać” – piszą eksperci z „Czytamy Etykiety”

Z cholesterolem walcz dietą

Z cholesterolem walcz dietą

Chcesz mieć zdrową skórę? Utrzymuj stabilny poziom cukru. Radzi autorka bloga Natura Pod Lupą

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol