2 min.
Glutaminian sodu jest passé!

Glutaminian sodu, oprócz dolegliwości żołądkowych, wywołuje skurcze oskrzeli, astmę i bóle głowy. Ilustracja: Julia Szostak
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
Gotując rosół, wrzucamy do niego kostkę rosołową, a do większości potraw dodajemy uniwersalną przyprawę „do smaku”. Jednym słowem dorzucamy… glutaminian sodu. Czy taki wzmacniacz w ogóle jest potrzebny?
Popularna chińska zupa z torebki gotowa w minutę pachnie jak pyszny rosół. Dopiero wzdęcia, odbijanie i podrażnienie przełyku przypominają nam o tym, że niewiele ma ona wspólnego z domową kuchnią. Nie tylko błyskawiczne dania, ale też wiele uniwersalnych przypraw w proszku, a także parówki, konserwy rybne czy sos sojowy zawdzięczają swój wyrazisty smak soli sodowej kwasu glutaminowego. To inaczej glutaminian sodu, symbol E621 na liście składników produktów spożywczych, znany wzmacniacz smaku i zapachu.
Glutaminian sodu, oprócz dolegliwości żołądkowych, wywołuje skurcze oskrzeli, astmę i bóle głowy. Szczególnie powinny go unikać dzieci i kobiety w ciąży. Na szczęście coraz więcej konsumentów wybiera produkty i przyprawy, w których glutaminian sodu nie figuruje na liście składników. Coraz częściej producenci podkreślają na opakowaniach, że ich produkty nie zawierają tego składnika.
Aby wzmocnić smak potraw, wcale nie musimy sięgać po glutaminian sodu czy inne chemiczne dodatki. Świeże czy nawet suszone zioła doskonale wzbogacą smak i aromat potraw. Popularne kostki rosołowe możemy zastąpić zdrową alternatywą. Wystarczy ugotować rosół z kawałków kurczaka i włoszczyzny, a następnie zamrozić wywar w foremkach na kostki do lodu. W takich samych foremkach możemy też zamrozić posiekane świeże zioła zalane oliwą z oliwek. Jedna lub dwie takie kostki wzbogacą smak i zapach wielu potraw. Do tego smacznie i zdrowo. Glutaminian sodu jest passé!
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022