Przejdź do treści

Filmy o(d) kuchni

Filmy o(d) kuchni
Źródło: www.w2media.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem
Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Kolekcja filmów z istotnie zarysowanym wątkiem kulinarnym zajmuje w mojej spiżarni kulturalnej istotny kawał biblioteki.

Naturalnie przepadam za kinem o jedzeniu, tym dokumentalnym i tym czysto fabularnym. Okazji do uczt jest wiele: rozmaite film festy, kanały tematyczne i YouTube udostępniają kino kulinarne w szerokim wyborze. Dlatego trzeba wiedzieć, co wybrać, by się nie zakrztusić. Oto moja subiektywna lista: co warto zobaczyć przy jedzeniu.

1. „Tost. Historia chłopięcego głodu” (2010), reż. S.J. Clarkson

Jest wiele powodów, by zobaczyć ten film. Sycące jedzenie, Helena Bonham-Carter i prawdziwa historia Nigela Slatera (nie mylić z Nigellą), brytyjskiego autora kulinarnego, prezentera i ekscentrycznego smakosza. Ładna, krzepiąca opowieść o potędze marzeń, inspirująca do odwagi i wiary we własne siły. Nie jest to największe kino, ale dobre i pełne smaku. No i jest parę dań, które z pewnością zrobi każdy widz po projekcji.

2. „Ratatuj” (2007), reż. Brad Bird

Jestem gorącym orędownikiem tezy, że świadomość kulinarną trzeba rozbudzać od najmłodszych lat. „Ratatuj” to idealny start dla dzieci, by wstępnie zapoznały się ze zjawiskiem gastronomii i zrozumiały, jak wspaniałym narzędziem w kuchni jest wyobraźnia. Teoretycznie jest to film dla szkrabów, ale mam wrażenie, że urzeknie smakoszy w każdym wieku. Przemalowniczy obraz szykownej francuskiej restauracji, pełnej starej szkoły, konwenansów i etykiety. Dużo branżowych dowcipów, bardzo dobry dubbing. Poza tym jeden efekt uboczny: po obejrzeniu odnosi się czasem wrażenie, że kucharz ma w czapce szczura.

Filmy o(d) kuchni

3. „Wtajemniczeni” (2012), reż. Maciej Kowalczuk

Jedyny polski film kulinarny, który w ostatnich latach mnie uwiódł. „Wtajemniczeni” to poetycka wędrówka do jedzenia jako źródła życia, sensu ludzkiej pracy i dążenia do ideału. Suwalszczyzna miała ostatnio wielkie szczęście, bo tam właśnie udali się współcześni druidzi kulinariów, by odbyć półtajne Cook It Raw – zgromadzenie najznakomitszych kucharzy. Ci z gwiazdkami Michelina pięknie zestawiają się z tymi, co mają gwiazdki nad stodołą. Dobre wrażenie zrobił na mnie brak kompleksów twórcy filmu, który z takim samym pietyzmem filmował milionerów, jak i panią, która w przyczepie kempingowej wyrabia ciasto na sękacz za pomocą zmyślnie przerobionej wiertarki. Doskonała krosspromocja światów.

Filmy o(d) kuchni

4. „Jiro śni o sushi” (2011), reż. David Gelb

Jedną z najważniejszych moich dotychczasowych podróży kulinarnych była wizyta w Tokio, gdzie konfrontacja z Japończykami wymagała ode mnie mnóstwa pokory i dystansu. Inność tej rzeczywistości doskonale tłumaczy Jiro, którego życiowa postawa wydaje się wręcz szaleństwem, by po chwili ukazać kunszt doświadczenia, wiedzy i charakteru. Wielbiciele surowej ryby tonąć będą w ślinotokach: oprócz wykładu z życiowej filozofii japońskiej film ocieka wizualną atrakcyjnością. Moment, w którym mistrz smaruje pędzelkiem kawałek toro prężącego się na idealnie uformowanej kulce nigiri, u mnie wywołał jęk szczerej tęsknoty.

Filmy o(d) kuchni

5. „Julie i Julia” (2009), reż. Nora Ephron

Julia Child to oczywiście jedna ze światowych ikon mediów kulinarnych: prekursorka gotowania w telewizji, autorka rad i bon motów, którymi od dziesięcioleci ekscytują się angielskojęzyczne gospodynie domowe. Film ukazuje jej wysmakowane życie i nieco zbędną historyjkę o dziewczynie, która gotuje według przepisów z monumentalnej książki Child. Mimo komplikacji scenariuszowych całość ogląda się z dużą przyjemnością (głównie dzięki jak zawsze genialnej Meryl Streep), a podróż po rzeczywistości gastronomicznej Julii jest apetyczna i szczera. Bon Appetit!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sprawdź, co masz na talerzu. Źle dobrana dieta może być powodem irytacji

Zajawka dnia: Śniadanie nad rzeką

Zajawka dnia: Śniadanie nad rzeką

Jak pachną truskawki?

Jak pachną truskawki? – recenzja książki „Zapach truskawek”

Urban Market: palce lizać

Urban Market: palce lizać

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Gotu kola – pochodzenie i zastosowanie

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny – co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Smalec grzybowy

Przepis na smalec grzybowy. Aromatyczny i prosty do wykonania!

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego uprawa. Wyjaśnia Paulina Górska

Ewa Wojciechowska

Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

„To, co jemy, ma wpływ na dno miednicy – na pochwę, pęcherz, macicę, jelita, więzadła i powięzi” – mówi Pani Fizjotrener

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Dieta bulionowa - Gwyneth Paltrow schudła na niej 11 kg

Uwielbiana przez Gwyneth Paltrow, Salmę Hayek i Halle Berry. Co o diecie bulionowej sądzi naturopatka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety