Przejdź do treści

Czy grozi ci wysoki cholesterol?

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna
Bananowe lody
Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Uważa się, że zbyt wysokie stężenie cholesterolu to najgorzej kontrolowany czynnik ryzyka wśród Polaków. Chyba nie ma osoby, która nie słyszałaby o cholesterolu, cholesterolu LDL i HDL. Mimo to zbyt późno dowiadujemy się o jego za wysokim stężeniu. A to niebezpieczne. Pora uzupełnić swoją wiedzę!

Podwyższone stężenie cholesterolu w zasadzie nie daje objawów. Tymczasem badania pokazały, że ponad 60 proc. Polaków ma hipercholesterolemię, czyli nieprawidłowe stężenie cholesterolu. Według obowiązujących wytycznych gdy stężenie cholesterolu całkowitego wynosi ≥190 mg/dl, a cholesterolu LDL ≥115 mg/dl, możemy rozpoznać hipercholesterolemię.

Każdy powinien znać swoje stężenie cholesterolu i w razie potrzeby – leczyć hipercholesterolemię. Dlaczego? Ponieważ jest to jeden z najważniejszych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych – pierwszej przyczyny zgonów wśród Polaków. Hipercholesterolemia może powodować miażdżycę, czyli proces polegający na zwężaniu tętnic na skutek odkładania się w ich ścianach blaszek miażdżycowych złożonych m.in. właśnie z cholesterolu. To z kolei może prowadzić do bólu w klatce piersiowej, zawału serca. Na szczęście hipercholesterolemia jest modyfikowalnym czynnikiem ryzyka, czyli takim, na który możemy wpłynąć leczeniem i zredukować do prawidłowych wartości. Dzięki temu możemy obniżyć ryzyko zgonu z powodu chorób serca i naczyń. Sprawdź więc, czy nie jesteś w grupie ryzyka i czy nie grozi ci hipercholesterolemia. Wystarczy, że odpowiesz na kilka prostych pytań:

1. Czy twoje BMI (waga w kilogramach/wzrost w metrach2) wynosi powyżej 30?

2. Czy jesz dużo produktów pochodzenia zwierzęcego, pełnotłustego nabiału, ciastek, krakersów, słodyczy?

3. Czy twój obwód talii wynosi powyżej 89 cm w przypadku kobiety lub 102 cm w przypadku mężczyzny?

4. Czy brakuje ci aktywności fizycznej na co dzień?

5. Czy palisz tytoń?

6. Czy masz cukrzycę?

Jeśli na którekolwiek pytanie odpowiedziałeś twierdząco, jesteś w grupie ryzyka podwyższonego cholesterolu. Nie zwlekaj i zrób badanie jego poziomu. W tym celu należy pobrać krew, z której oznacza się cholesterol całkowity, cholesterol LDL, cholesterol HDL i triglicerydy. To badanie nazywa się lipidogramem. Wynik skonsultuj z lekarzem, który ustali, jakie będzie dalsze postępowanie i ewentualne leczenie. Nie odkładaj badania na później!

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju

Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Cebula i czosnek na talerzu

Masz podwyższony poziom cholesterolu? Włącz do diety te produkty

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Tłuszcz i cholesterol naprawdę są takie groźne? Rozprawiamy się z mitami

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Kobieta wybiera dietę miażdżycową

Miażdżyca – jakie są przyczyny, objawy, jak wygląda leczenie i dieta

Oliwa z oliwek / istock

Na czym smażyć? Na oliwie! Dietetycy z „Dietetyki nie na żarty” wyjaśniają dlaczego

Cholesterol w diecie / istock

Po co nam cholesterol? Dietetyczka Zofia Suszka wyjaśnia, czy jest on nam potrzebny do życia

Głóg, krzew

Głóg – sprawdź jego działanie i właściwości

Cholesterol w jajkach / istock

Cholesterol – obalamy mity

Kawa / istockphoto.com

Kawa i cholesterol. Koniec z espresso i „sypaną”?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

jajka

Cholesterol – wróg czy przyjaciel? Jak interpretować wyniki i jakie wartości są właściwe?

Im mniej, tym lepiej – czego zdrowa dieta zawierać nie powinna

istockphoto.com

Co jeść, by obniżyć poziom cholesterolu we krwi? Okazuje się, że nie wiemy wszystkiego

Z cholesterolem walcz dietą

Z cholesterolem walcz dietą

Unsplash

Czego nie wiesz o cholesterolu?

Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!

Unsplash

Podwyższony cholesterol? Włącz do diety te rośliny!

Dieta na cholesterol

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?