HelloZdrowie

Cukier waniliowy – czy na pewno jest z wanilii?

Cukier waniliowy – czy na pewno jest z wanilii? Istock.com

Cukier waniliowy jest nieodzownym składnikiem wypieków, ciasteczek, budyniów i wielu innych deserów. Jednak to, co zwykle wrzucamy w sklepie do koszyka, nie jest cukrem waniliowym tylko wanilinowym. Różnica? Całkiem spora.

Cukier waniliowy a winilinowy

Cukier waniliowy zawiera naturalny aromat pochodzący ze strąków wanilii, egzotycznej rośliny z rodziny storczykowatych. Natomiast, cukier wanilinowy to związek chemiczny, który może wywołać podrażnienia skóry i egzemę. Wanilina to tzw. aromat identyczny z naturalnym. Pod tym kryptonimem występuje w jogurtach i gotowych deserach. Syntetycznej waniliny używa się też do produkcji papierosów, dzięki czemu początkujący palacze szybciej się uzależniają, a osoby niepalące łatwiej tolerują dym papierosowy z aromatem wanilii.

Wanilia jest jednym z najpopularniejszych smaków i zapachów na świecie. Waniliowy zapach pobudza, usuwa zmęczenie i senność, działa antydepresyjnie i jest afrodyzjakiem.

Wanilina została dopuszczona do obrotu w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Jest znacznie tańszym zamiennikiem prawdziwej wanilii. Jednak jeśli mamy ochotę na cukier waniliowy, a nie wanilinowy, nie musimy kupować kilkakrotnie droższego cukru z dodatkiem naturalnej wanilii, ale możemy go samodzielnie zrobić w domu w bardzo prosty sposób.

Przepis na domowy cukier waniliowy

Składniki:

0,5 kg cukru

1 laska wanilii

Przygotowanie:

Do słoika lub innego szczelnego pojemnika wsypujemy pół kilograma cukru (biały cukier możemy zastąpić brązowym demerara). Laskę wanilii przecinamy nożem wzdłuż na pół. Wszystkie nasionka, które zostały na nożu, delikatnie zeskrobujemy do słoika. Teraz wystarczy zamknąć słoik i dobrze nim potrząsnąć. Już po tygodniu otrzymamy prawdziwy cukier waniliowy (im dłużej będziemy trzymać wanilię w słoiku z cukrem, tym waniliowy aromat będzie bardziej intensywny).

Zobacz także

Zainteresują cię również:

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Podatek cukrowy od 2021 r. Co to znaczy dla każdego z nas (i dla naszego zdrowia)?

Cukier uzależnia – objawy i sposoby walki z uzależnieniem

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Alternatywa dla cukru – słodzik, stewia i inne zamienniki cukru

Regeneracja wątroby – dieta, ile trwa. Co na wątrobę?

Sztuczne słodziki wpływają na metabolizm bez względu na kalorie? To wyniki najnowszego badania. Mamy wypowiedź dietetyczki

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

„Cukier to zguba i zło” alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?

„Zamiana cukru na miód niekoniecznie może być dobrym wyborem” ostrzega dietetyczka Dominika Oleś

Zamienniki cukru. Które wybierać? Dietetyczka wyjaśnia

5 faktów o insulinooporności, które powinnaś znać

Uwielbiasz słodycze? Przyda ci się krótki poradnik dla słodyczoholików

Zamiana cukrów – sposób na zdrowsze serce

Cukier zastąp innym cukrem, a po 10 dniach…

Napoje – słodkie zło

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy

Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać