Przejdź do treści

5 zasad bezpiecznego grillowania

5 zasad bezpiecznego grillowania
Na grillu unikaj mięs i ryb w gotowej marynacie. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Kto się oprze grillowanym pysznościom, gdy sezon w pełni? Nikt, oczywiście. Ale można grillować i grillować… Oto kilka najważniejszych zasad bezpiecznego grillowania. Bo może być i pysznie, i zdrowo.

Po pierwsze: wybierz najlepsze produkty

Wybieraj dobrej jakości, świeże mięsa i ryby. Marynatę najbezpieczniej przyrządzić samodzielnie (możesz zrobić ją z piwa!). Unikaj mięs i ryb w gotowej marynacie, w której składzie często prócz oleju i przypraw znajdziesz mnóstwo kontrowersyjnych dodatków E ‒ https://www.hellozdrowie.pl/lifestyle/na-tropie-e-dodatkow. Ponadto takie mięso czy ryby przed zamarynowaniem przez producenta już mogą być nie najlepszej jakości. Zestawy w marketach z radosną etykietką „gotowe na grilla” zostawiamy na półce.

I pamiętaj, że grill nie jest związany nierozerwalnym węzłem małżeńskim z kiełbasą. To akurat najmniej szczęśliwy wybór. Lepiej postaw na rybę. Ale z mrożonych ryb – wybierz świeżą. Możesz wybrać całe tuszki, które po zgrillowaniu będą kusić chrupiącą skórką. Pamiętaj o warzywach, a nawet owocach, z udziałem których możesz przygotować pyszne szaszłyki.

Po drugie: zadbaj o czystość grilla

Zalegający na grillowych kratkach tłuszcz w wyniku kolejnego grillowania ulega zwęgleniu i stanowi źródło toksycznych związków, które przechodzą do grillowanych potraw. Dlatego koniecznie przed każdym użyciem i po grillowaniu umyj dokładnie grilla, tak by pozbyć się tłuszczu oraz czarnych naleciałości na kratkach.

Po trzecie: nie grilluj na otwartym ogniu

Pamiętaj o tackach przeznaczonych do tego celu. Kapiący z mięsa czy ryb tłuszcz przyczynia się do powstawania groźnych dla zdrowia tzw. wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). Mimo wdzięcznej nazwy nie służą zdrowiu, lecz przyczyniają się m.in. do powstawania nowotworów. Specjalne aluminiowe tacki do barbecue sprawiają, że tłuszcz nie wycieka na ogień, co ogranicza powstawanie tych niebezpiecznych związków.

Po czwarte: zadbaj o dodatki

A szczególnie o sałatki ze świeżych warzyw. Nie tylko dlatego, że warzywa w ogóle są zdrowe i powinny stanowić składnik każdego posiłku. Jak się okazuje, zawarte w świeżych warzywach antyoksydanty walczą ze skutkami działania innych niebezpiecznych związków: amin heterocyklicznych (HCA), czyli związków termicznego rozkładu aminokwasów i białek. One również mają działanie rakotwórcze. By je zminimalizować, do każdej porcji mięsa zjedz porządną ilość surowych warzyw lub przynajmniej skrop danie sokiem z cytryny. A najlepiej będzie, gdy marynatę do mięsa i ryb przygotujesz na bazie soku z cytryny. Dlaczego? Dowiedziono, że obecny m.in. w cytrusach kwas askorbinowy znacznie zmniejsza ilość HCA.

Po piąte: nie objadaj się

Planujesz w weekend grilla? Świetnie! Korzystaj z dnia wolnego od pracy, pięknej pogody, czas spędź z bliskimi, a daniami z grilla się… delektuj, a nie obżeraj. Może zamiast kolejnej kiełbaski warto rozejrzeć się za bardziej wartościową alternatywą? Wybierz chude mięsa i ryby, nie zapomnij o świeżych warzywach. Jedz powoli, świadomie. Zadbaj o apetyczny wygląd potraw. Przed włożeniem kęsa do ust powąchaj danie, poczuj jego zapach, a nawet smak, zanim jeszcze weźmiesz je do ust. Nie masz pomysłu, co wrzucić na grilla? Wykorzystaj nasz przepis na pikantne szaszłyki z łososia i ananasa na ostro!

Pikantne szaszłyki z łososia i ananasa na ostro

Składniki na 2 porcje:

– 200 g filetu z łososia
– 4 plastry świeżego ananasa
– świeża kolendra lub natka pietruszki (1/2 pęczka)
– drewniane szpikulce na szaszłyki (4-6 szt.)

Marynata:

– 2 łyżki oliwy z oliwek
– ½ świeżej papryczki chilli, drobno pokrojonej
– 1 ząbek czosnku
– sok z 1 limonki lub cytryny
– szczypta soli
– świeżo zmielony pieprz

Filet z łososia oraz plastry ananasa pokrój w dużą kostkę. Rybę zamarynuj w marynacie powstałej z wymieszania wszystkich jej składników przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie na szpikulce do szaszłyków nabijaj na przemian rybę oraz ananasa. Upiecz na grillu, wykorzystując w tym celu aluminiowe tacki. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny lub limonki.

Smacznego grillowania!

Małgorzata Różańska, dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Folia aluminiowa - wszystko, co chciałabyś o niej wiedzieć

Czy można piec w folii aluminiowej i czy jest jakaś różnica pomiędzy stroną matową i błyszczącą? Odpowiada dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak

7 zasad grillowania dobrych dla wątroby

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla

Oto 8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla. Na pewno go nie zapomnisz!

Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia człowieka. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie

Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Grill i piwo – zdrowy duet?

Grill i piwo – zdrowy duet?

Wege grill na majówkę

Quiche – klasyka francuskiej kuchni, która syci i zachwyca smakiem. Przepisy

Berberys – zastosowanie w kuchni, kosmetologii i suplementach diety

Czym jest inozytol i czy jego stosowanie jest bezpieczne? Inozytol a zespół policystycznych jajników

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

10 dietetycznych mitów, w które nie warto wierzyć. Wśród nich jest ten o czekoladzie

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Zioła na cukrzycę – jakie są naturalne metody wspomagające leczenie cukrzycy?

Zastosowanie i właściwości gumy ksantanowej. Co warto o niej wiedzieć? 

Jak selen i cynk działają na potencję i libido?

Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu

Czujesz, że "jedziesz na oparach"? Michał Kot podpowiada, z czego to może wynikać i dzięki czemu zyskasz więcej energii

Czujesz, że „jedziesz na oparach”? Michał Kot podpowiada, z czego to może wynikać i dzięki czemu zyskasz więcej energii

Naturalny antybiotyk – jak działa, przeciwwskazania, domowe przepisy   

Kuchnia molekularna – na czym polega, stosowane techniki, domowe potrawy molekularne

×