Przejdź do treści

5 zasad bezpiecznego grillowania

5 zasad bezpiecznego grillowania
Na grillu unikaj mięs i ryb w gotowej marynacie. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Kto się oprze grillowanym pysznościom, gdy sezon w pełni? Nikt, oczywiście. Ale można grillować i grillować… Oto kilka najważniejszych zasad bezpiecznego grillowania. Bo może być i pysznie, i zdrowo.

Po pierwsze: wybierz najlepsze produkty

Wybieraj dobrej jakości, świeże mięsa i ryby. Marynatę najbezpieczniej przyrządzić samodzielnie (możesz zrobić ją z piwa!). Unikaj mięs i ryb w gotowej marynacie, w której składzie często prócz oleju i przypraw znajdziesz mnóstwo kontrowersyjnych dodatków E ‒ https://www.hellozdrowie.pl/lifestyle/na-tropie-e-dodatkow. Ponadto takie mięso czy ryby przed zamarynowaniem przez producenta już mogą być nie najlepszej jakości. Zestawy w marketach z radosną etykietką „gotowe na grilla” zostawiamy na półce.

I pamiętaj, że grill nie jest związany nierozerwalnym węzłem małżeńskim z kiełbasą. To akurat najmniej szczęśliwy wybór. Lepiej postaw na rybę. Ale z mrożonych ryb – wybierz świeżą. Możesz wybrać całe tuszki, które po zgrillowaniu będą kusić chrupiącą skórką. Pamiętaj o warzywach, a nawet owocach, z udziałem których możesz przygotować pyszne szaszłyki.

Po drugie: zadbaj o czystość grilla

Zalegający na grillowych kratkach tłuszcz w wyniku kolejnego grillowania ulega zwęgleniu i stanowi źródło toksycznych związków, które przechodzą do grillowanych potraw. Dlatego koniecznie przed każdym użyciem i po grillowaniu umyj dokładnie grilla, tak by pozbyć się tłuszczu oraz czarnych naleciałości na kratkach.

Po trzecie: nie grilluj na otwartym ogniu

Pamiętaj o tackach przeznaczonych do tego celu. Kapiący z mięsa czy ryb tłuszcz przyczynia się do powstawania groźnych dla zdrowia tzw. wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). Mimo wdzięcznej nazwy nie służą zdrowiu, lecz przyczyniają się m.in. do powstawania nowotworów. Specjalne aluminiowe tacki do barbecue sprawiają, że tłuszcz nie wycieka na ogień, co ogranicza powstawanie tych niebezpiecznych związków.

Po czwarte: zadbaj o dodatki

A szczególnie o sałatki ze świeżych warzyw. Nie tylko dlatego, że warzywa w ogóle są zdrowe i powinny stanowić składnik każdego posiłku. Jak się okazuje, zawarte w świeżych warzywach antyoksydanty walczą ze skutkami działania innych niebezpiecznych związków: amin heterocyklicznych (HCA), czyli związków termicznego rozkładu aminokwasów i białek. One również mają działanie rakotwórcze. By je zminimalizować, do każdej porcji mięsa zjedz porządną ilość surowych warzyw lub przynajmniej skrop danie sokiem z cytryny. A najlepiej będzie, gdy marynatę do mięsa i ryb przygotujesz na bazie soku z cytryny. Dlaczego? Dowiedziono, że obecny m.in. w cytrusach kwas askorbinowy znacznie zmniejsza ilość HCA.

Po piąte: nie objadaj się

Planujesz w weekend grilla? Świetnie! Korzystaj z dnia wolnego od pracy, pięknej pogody, czas spędź z bliskimi, a daniami z grilla się… delektuj, a nie obżeraj. Może zamiast kolejnej kiełbaski warto rozejrzeć się za bardziej wartościową alternatywą? Wybierz chude mięsa i ryby, nie zapomnij o świeżych warzywach. Jedz powoli, świadomie. Zadbaj o apetyczny wygląd potraw. Przed włożeniem kęsa do ust powąchaj danie, poczuj jego zapach, a nawet smak, zanim jeszcze weźmiesz je do ust. Nie masz pomysłu, co wrzucić na grilla? Wykorzystaj nasz przepis na pikantne szaszłyki z łososia i ananasa na ostro!

Pikantne szaszłyki z łososia i ananasa na ostro

5 zasad bezpiecznego grillowania

Składniki na 2 porcje:

– 200 g filetu z łososia
– 4 plastry świeżego ananasa
– świeża kolendra lub natka pietruszki (1/2 pęczka)
– drewniane szpikulce na szaszłyki (4-6 szt.)

Marynata:

– 2 łyżki oliwy z oliwek
– ½ świeżej papryczki chilli, drobno pokrojonej
– 1 ząbek czosnku
– sok z 1 limonki lub cytryny
– szczypta soli
– świeżo zmielony pieprz

Filet z łososia oraz plastry ananasa pokrój w dużą kostkę. Rybę zamarynuj w marynacie powstałej z wymieszania wszystkich jej składników przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie na szpikulce do szaszłyków nabijaj na przemian rybę oraz ananasa. Upiecz na grillu, wykorzystując w tym celu aluminiowe tacki. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny lub limonki.

Smacznego grillowania!

Małgorzata Różańska, dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Grill i piwo – zdrowy duet?

Grill i piwo – zdrowy duet?

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla

8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

Wege grill na majówkę

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Kobieta

„Kompulsywne objadanie się jest jak branie na kredyt energii, której nie masz” – alarmuje dietetyczka

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Ciastka

Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?