HelloZdrowie

5 produktów, których lepiej unikać zimą

5 produktów, których lepiej unikać zimą Istock.com

Jesienią i zimą lubimy się rozgrzać, by uniknąć choróbska. Gorąca herbata albo mleko? Wbrew pozorom niekoniecznie. Sprawdźcie, jak nie wyziębiać organizmu, gdy za oknem coraz zimniej.

Według zasad tradycyjnej medycyny chińskiej każde jedzenie ma energię, która oddziałuje na nasz organizm. Są potrawy działające rozgrzewająco (yang), wyziębiająco (yin) lub neutralne. Jak się nietrudno domyślić, gdy robi się zimno, powinniśmy rezygnować z potraw wyziębiających.

Oto lista produktów, którym w okresie jesienno-zimowym mówimy nie:

Herbata

Dla beduinów parująca herbata to podstawowy napój. Być może nie zaglądali do podręczników chińskiej medycyny, ale doskonale wiedzą, że wypicie tego gorącego naparu aktywuje wewnętrzny klimatyzator. Na szczęście nie musimy całkiem rezygnować z herbaty. Jej energię możemy zmienić, dodając rozgrzewające dodatki, takie jak imbir czy kardamon.

Cytrusy

Nie bez powodu nie rosną one w naszej szerokości geograficznej. Owoce cytrusowe mają silne właściwości wychładzające i organizm musi włożyć wiele wysiłku w „ogrzanie” ich przed strawieniem. Szukasz źródeł witaminy C? Dzienne zapotrzebowanie zaspokoi łyżka posiekanej natki.

Mleko krowie

A także jego przetwory (jogurt, kefir, śmietana etc.) osłabiają nas w walce z wirusami. Nie dość, że działają wyziębiająco, to jeszcze zwiększają ilość produkowanego przez organizm śluzu. Jego nadmiar zwiększa prawdopodobieństwo infekcji układu oddechowego i problemów jelitowych. Na szczęście nie musisz żyć bez nabiału – wystarczy zamienić mleko krowie na kozie.

Białe pieczywo

Kanapka na śniadanie i biegiem do pracy? Po takim śniadaniu będziesz trząść się z zimna. Rano lepiej zjeść owsiankę lub kaszę jaglaną na ciepło z rozgrzewającymi przyprawami, np. cynamonem.

Surowe warzywa i owoce

Według chińskich podręczników wychładzają organizm, jednak ich ugotowanie zmienia energię z yin na yang. Zamiast sałatki owocowej zimą przygotuj aromatyczne pieczone jabłka. Surówki możesz zastąpić warzywami gotowanymi na parze, dzięki czemu zachowają większość witamin i składników odżywczych.

Zainteresują cię również:

Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem

Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić

Melisa – herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Dlaczego jesienią i zimą tyjemy ? Odpowiedź jest bardziej skomplikowana, niż myślisz

Pij wodę, gdy jest zimno!

Herbata – nie tylko o 17:00! Na co zwrócić uwagę, zanim będziemy się nią delektować?

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

Czystek – właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Mleko z miodem i czosnkiem, syrop z cebuli – przepis, działanie

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zielona herbata w ciąży a kwas foliowy. Czy można ją pić?

Imbirówka na spirytusie? Przepis na nalewkę na wódce

Bergamotka to skarbnica witamin A i C. Poznaj jej właściwości i działanie

Herbata z kopru włoskiego może szkodzić. Sprawdź, kiedy lepiej jej unikać

Kombucha – co to jest i czy warto ją pić? Jak zrobić kombuchę w domu?

GIS wycofał ze sprzedaży herbatę z Lidla. „Stanowi ryzyko dla zdrowia”

Herbata z cytryną jest zdrowa? Kiedy pić herbatę z dodatkami?

Rooibos – dlaczego warto pić napar z czerwonokrzewu? Tłumaczy dietetyk

Dodajesz plasterki cytrusów do herbaty? Mama Chemik podpowiada, których owoców lepiej unikać

Lubisz herbatę? Chemiczka tłumaczy, czego najprawdopodobniej o niej (jeszcze!) nie wiesz

Nie popijaj tym leków! Na szczycie czarnej listy jest… sok grejpfrutowy

Picie wody z cytryną oczyszcza organizm z toksyn, odkwasza i chroni przed przeziębieniem? Dietetyczka wyznała, co o tym sądzi

Pomelo – jakie właściwości zdrowotne ma ten owoc? Jak obrać pomelo?