Przejdź do treści

Dieta na dobrą pamięć i koncentrację. Stek z tuńczyka i sałatka szpinakowo-truskawkowa

3 produkty na dobrą pamięć i koncentrację
Czerwone owoce jagodowe kryją w sobie antocyjany – silne antyoksydanty, które poprawiają pamięć. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dynia nie lubi chłodu lodówki
Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo
Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście sama chemia? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz
Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście „sama chemia”? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz
Miód spadziowy – właściwości, skład, cena
Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty
6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój
Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól

Masz kłopoty z koncentracją, nauka sprawia ci trudności i wciąż masz wrażenie, że o czymś zapomniałeś? Dostosuj dietę do potrzeb mózgu! Zobacz, czego nie może zabraknąć na talerzu, by centrum dowodzenia działało sprawnie.

Po pierwsze: czerwone owoce jagodowe

Dlaczego warto jeść jeżyny, borówki, truskawki, maliny i czerwone winogrona? Bo kryją w sobie antocyjany – silne antyoksydanty, które poprawiają pamięć. Dowiedli tego m.in. badacze z University of Reading i Peninsula Medical School w Wielkiej Brytanii. 12-tygodniowe badania pokazały, że osoby, które regularnie jadły jagody, miały lepsze wyniki w testach pamięciowych w porównaniu z grupą kontrolną. Naukowcy tłumaczą to wpływem antocyjanów na zwiększenie liczby połączeń komórek w mózgu. Potwierdzają to także naukowcy z University of East England i Harvard University na łamach „Neurology”. Udało im się dowieść, że antocyjany zawarte w czerwonych owocach jagodowych obniżają ryzyko wystąpienia chorób degeneracyjnych mózgu. Uczeni doszli do tych wniosków po przeanalizowaniu danych 130 tysięcy kobiet i mężczyzn, wśród których 800 zachorowało na chorobę Parkinsona w ciągu 20 lat od rozpoczęcia badania. Okazało się, że mężczyźni, którzy jedli najwięcej czerwonych owoców spośród badanych, byli o 40 proc. mniej zagrożeni chorobą Parkinsona w porównaniu do tych, którzy jedli tych owoców najmniej.

Szpinak

Szpinak dla mózgu? Tak! Bo zawiera kwas foliowy, który obniża stężenie homocysteiny we krwi. Homocysteina jest aminokwasem otrzymywanym głównie z białka zwierzęcego. Jej wysokie stężenie we krwi zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i – jak się okazuje – również chorób degeneracyjnych mózgu. Kwas foliowy obniża ryzyko choroby Alzheimera, której objawem jest utrata pamięci. W badaniach nad chorobą Alzheimera zaobserwowano większe ryzyko zachorowania u ludzi, u których stężenie kwasu foliowego było niskie, a homocysteiny wysokie.

Nie przepadasz za szpinakiem? Pamiętaj, że to niekoniecznie mdła zielona breja! Wypróbuj przepis Pawła Lorocha na pyszne naleśniki, a może polubisz się wreszcie z tym megazdrowym warzywem. A jeśli nie dasz się przekonać, by uzupełnić kwas foliowy sięgaj po inne zielone warzywa: sałatę, kapustę, brokuły, brukselkę, natkę pietruszki, itd.), a także po soję, drożdże i wątróbkę.

Olej z ryb morskich

Badania pokazują, że im mniej kwasów omega-3 (EPA i DHA) w diecie, tym mniejsza ich zawartość w mózgu, a to oznacza słabszą zdolność uczenia się i gorsze zapamiętywanie. By uzupełnić kwasy omega-3, trzeba koniecznie pilnować, by dieta była bogata w tłuste ryby morskie, takie jak: śledź, tuńczyk, makrela, łosoś oraz pstrąg z jezior, a także w olej z ryb morskich.

Jak często jeść ryby, by były efekty? Można nawet codziennie, ale minimum to dwa razy w tygodniu.

Odkryto również, że niski poziom DHA w mózgu ma związek z pogorszeniem funkcji poznawczych oraz chorobą Alzheimera, bo tłuszcz ten chroni komórki nerwowe przed patologicznymi zmianami. Dlatego kwasy tłuszczowe omega-3 uznano za jeden z głównych czynników obniżających ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.

Przepis na danie „dla mózgu”

3 produkty na dobrą pamięć i koncentrację

Grillowany stek z tuńczyka plus sałatka ze świeżego szpinaku i truskawek

Składniki na 2 porcje:

– 2 steki z tuńczyka (każdy po ok. 150 g)

Marynata:
– sok i starta skórka z ½ cytryny,
– 3 łyżki oliwy z oliwek,
– szczypta soli,
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
– świeżo zmielony czarny pieprz,
– drobno posiekana papryczka chilli (ilość wedle uznania, można ominąć).

Sałatka:
– 2 garście surowych liście szpinaku,
– garść rukoli,
– 10 dużych sztuk świeżych truskawek.

Sos:
– łyżeczka miodu,
– łyżeczka soku z cytryny,
– 2 łyżki oliwy z oliwek.

Jak zrobić?

Składniki marynaty wymieszać ze sobą w miseczce. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem filety z tuńczyka przełożyć na talerz i wysmarować powstałą marynatą. Talerz przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (może być na całą noc, im dłużej, tym mocniejszy smak i aromat będzie mieć tuńczyk). Po tym czasie tuńczyka wyjąć, rozgrzać piekarnik (opcja grill) i grillować steki po mniej więcej 5 minut z każdej strony (zależnie od grubości).

Podawać w towarzystwie sałatki ze świeżego szpinaku i truskawek:

Liście szpinaku i rukoli umyć, osuszyć, wymieszać. Ułożyć na talerzu. Umyte i osuszone truskawki przekroić na połówki i położyć na liściach. Składniki sosu wymieszać i polać sałatkę.

Małgorzata Różańska, dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ewa Wojciechowska

Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Fot: Unsplash

9 zalet chleba, których nie doceniamy

Damian Parol / Archiwum prywatne

„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

zielone warzywa

Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Jedzenie dobre dla mózgu

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Dieta dla mózgu. Co jeść, by mieć dobrą pamięć i sprawny umysł?

Twój mózg też chce dobrze zjeść! Czego nie może zabraknąć w diecie dla mózgu?

Lecytyna sojowa (E322) - czym jest i gdzie się ją stosuje?

Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie się ją stosuje?

Problemy ze skupieniem

Nie możesz się skupić? Odpowiedź na pytanie „dlaczego?” możesz znaleźć na talerzu

Spożywcze wampiry energetyczne

Spożywcze wampiry energetyczne. 6 produktów, przez które będziesz się czuć jeszcze bardziej zmęczona

Pamięć decyduje o tym, co zjemy

Pamięć decyduje o tym, co zjemy. Tłumaczymy, dlaczego tak się dzieje

pizza

6 produktów najgorszych dla mózgu

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Danie z łososiem

Dieta a depresja. Dietetyczka wymienia składniki, które wpływają na nasz nastrój

Czekolada poprawia koncentrację, obniża stres i ciśnienie krwi

Czekolada poprawia koncentrację. Ale nie każda

Kobieta w kapeluszu i kręconych włosach stoi na targu,patrzy się na nas,, w jednej ręce ma kubek z pomidorami, w drugiej trzyma jednego pomidora zakrywając sobie nim oko

Dieta na lepszą pamięć i koncentrację. Co powinno znaleźć się w naszym menu? Wymieniają dietetycy

istockphoto.com

Chcesz wspomóc swoją pamięć i koncentrację? Sięgnij po… przekąski!

kawa

Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu

seniorzy siedzą na ławce

Demencja dotyczy tylko seniorów? Zadbaj o swój mózg już teraz. Sprawdź, co radzi lekarka Magdalena Jutrzenka

Po co urozmaicać dietę?

Po co urozmaicać dietę?

Brak energii, zły nastrój? Przyczyna może być prozaiczna

Dopadł cię energetyczny zjazd? Poznaj 6 produktów, z którymi wygrasz ze zmęczeniem

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kawa / istockphoto.com

Kawa i cholesterol. Koniec z espresso i „sypaną”?

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami