Przejdź do treści

Arbuz, pomarańcze i spółka. Jedzenie, które koniecznie musisz umyć

Arbuz, pomarańcze i spółka. Jedzenie, które koniecznie musisz umyć Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Czasami wydaje nam się, że pewne produkty nie wymagają mycia, choćby dlatego, że obieramy je ze skórki. Nic bardziej mylnego.

W czasie pandemii koronawirusa zaczęliśmy bardziej dbać, aby produkty, które przynosimy ze sklepów do domu, były czyste i zdezynfekowane. Mycie produktów, a w szczególności warzyw i owoców, jest jednak równie ważne niezależnie od tego, czy mamy pandemię czy nie. Dowiedz się, które produkty w szczególności zasługują na twoją uwagę.

 Warzywa i owoce, które jemy bez skórki

Jeśli myślisz, że pozbycie się skórki załatwia problem bakterii i innych zanieczyszczeń znajdujących się na owocach i warzywach, jesteś w błędzie. Mogą się one bowiem przenosić, kiedy je kroisz czy obierasz. Wszystko, co znajduję się na owocach i warzywach, może być przetransportowane do ich wnętrza poprzez nóż w momencie, gdy zaczynasz je kroić.

Dotyczy to owoców i warzyw takich jak:

Czereśnie na talerzu

Truskawki, maliny i jagody

Nawet, jeśli w markecie kupujemy te popularne owoce zapakowane w kubeczki, należy pamiętać, aby umyć je dokładnie przed spożyciem. Mogą one być pokryte bakteriami lub innymi zanieczyszczeniami. Nigdy nie ma gwarancji, że zostały one wcześniej umyte, więc niezależnie od tego, czy kupujesz je w sklepie czy na bazarku, pamiętaj o ich dokładnym wypłukaniu.

Sałata

Warzywa liściaste są główną przyczyną chorób przenoszonych przez żywność. Dlatego sałatę należy dokładnie umyć, a następnie wywirować w suszarce do sałaty. Jeśli masz taką możliwość, możesz również zakupić sałatę pakowaną, która została uprzednio umyta. Jednak i ją – dla pewności – warto jeszcze raz opłukać.

Świeże zioła

Wydawać by się mogło, że świeże zioła które mamy w kuchni są czyste, jednak mogą one zbierać kurz i inne zanieczyszczenia z domu. Warto zatem delikatnie opłukać je wodą przed użyciem. Można je następnie odsączyć na papierowym ręczniku.

Cytryna wpada do wody

Owoce morza

Jeśli nie chcesz poczuć chrzęstu piasku w swojej buzi, pamiętaj, aby zawsze dokładnie płukać muszle i inne owoce morza.

Fasola w puszce

Płyn, w którym pływa fasola, nie jest nam do niczego potrzebny, dlatego go wylewamy. Warto jednak opłukać następnie fasolę, by pozbyć się resztek płynu. Jest on bowiem bogaty w sód, który w nadmiarze może nam zaszkodzić. A dodatkowa wilgoć w fasoli może spowodować, że przygotowywane przez nas danie nie będzie już tak smaczne.

Ryż

Doskonaląc swoje umiejętności kulinarne, powinnaś wiedzieć, że ryż należy wypłukać przez ugotowaniem. Dzięki temu będzie on bardziej puszysty, a mniej chrupiący.

 

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: