HelloZdrowie

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru Rawpixel.xom

Nie słodzisz kawy ani herbaty, unikasz napojów typu cola i słodyczy. Wydaje się więc, że kto jak kto, ale ty nie masz problemów z ilością cukru w diecie. Uważaj, jest on nagminnie dodawany przez producentów żywności do przetworzonych produktów. Może się okazać, że jesz go więcej, niż ci się wydaje.

Kiedy czytasz etykiety produktów, twoją czujność powinny wzbudzić takie składniki: maltoza, fruktoza, sorbitol, glukoza, syrop kukurydziany, melasa, dekstryna. Między innymi pod tymi nazwami kryje się właśnie cukier. Można go znaleźć nie tylko w słodkich produktach, ale też takich, po których raczej się go nie spodziewamy – w chlebie, sosie wytrawnym do makaronu czy wędlinie. Nadmiar cukru zwiększa poziom cholesterolu we krwi, ryzyko rozwoju miażdżycy i nadciśnienia tętniczego, może zaostrzyć stany zapalne w stawach, przyczyniać się do otyłości brzusznej i stłuszczenia wątroby, grozi cukrzycą i zawałem serca. Niekorzystnie wpływa na układ pokarmowy, prowadząc do infekcji grzybiczych, utrudnia koncentrację, wywołuje problemy z pamięcią, a nawet podnosi ryzyko depresji. Dużo tego.

Ale żeby była jasność – nie zachęcamy do całkowitego wycięcia cukru z posiłków. To jest naprawdę trudne, a może stać się obsesją. Warto jednak, żebyś wiedziała, czy nie spożywasz go za dużo. No właśnie, a ile to jest za dużo? Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dziennie nie przyjmować więcej niż 6 łyżeczek cukru w przypadku kobiet i 9 w przypadku mężczyzn. Trudno to dokładnie wyliczyć. Zamiast tego obserwuj swój organizm i zobacz, czy nie zauważyłaś u siebie któregoś z poniższych objawów.

Oto 7 zaskakujących oznak, że możesz jeść za dużo cukru.

Sucha skóra

Cukier odbiera jej elastyczność poprzez negatywny wpływ na komórki kolagenowe. Przyspiesza odwadnianie organizmu, co może wywołać zaburzenia w gospodarce wodno-elektrolitowej, a to bezpośrednio odbija się na wyglądzie skóry – robi się szorstka i sucha. Nadmiar cukru może też wywoływać stany zapalne i u wielu osób powodować wypryski i trądzik. Dzieje się tak, gdyż dochodzi do procesu glikacji białek. W jego wyniku powstają cząsteczki uszkadzające kolagen i elastynę. A to wiadomo, co oznacza – skóra traci grubość i jędrność. Cząsteczki te powodują także nadmierną produkcję wolnych rodników i powstawanie stanów zapalnych.

Problemy ze snem

Cukier działa pobudzająco i dodaje energii (na jakiś czas), dlatego jedzenie słodkich potraw wieczorem może skończyć się bezsenną nocą. Poziom glukozy we krwi rośnie, trzustka uwalnia insulinę, co pomaga w ponownym pobraniu cukru do komórek, zapewniając im energię do działania. Kolacja bogata w cukier przygotowuje organizm do aktywności, zamiast do relaksu i snu. Możesz mieć więc problemy z zaśnięciem. Ale nie tylko! Badania opublikowane na łamach „Journal of Clinical Sleep Medicine” wykazały, że osoby, których dieta jest bogata w cukier, zwykle śpią płycej i wykazują większy niepokój w nocy niż ci, którzy nie przesadzają ze słodkościami. Zbyt duża ilość cukru w diecie powoduje, że więcej jemy wieczorem i często do późna, co niekorzystnie wpływa na jakość snu. Z kolei zakłócony sen wywołuje następnego dnia jeszcze większy głód i błędne koło się zamyka. Na kolację wybieraj produkty bogate w tryptofan, który polepszy twój sen – pomaga bowiem w wytworzeniu neuroprzekaźnika przygotowującego cię do snu. Tryptofan znajdziesz w fasoli, soczewicy, orzechach, produktach pełnoziarnistych i drobiu.

Zmiana smaku

Kubki smakowe na języku szybko przyzwyczajają się i nadmiar cukru sprawia, że smakołyki, które do tej pory były dla ciebie słodkie, teraz przestają tak smakować. Podobnie może się wydarzyć z owocami. Kiedyś, gdy miałaś ochotę na coś słodkiego, wystarczyło zjeść banana lub arbuza. Teraz owoce przestały być dla ciebie słodkie? To znak, że przesadzasz z ilością cukru w diecie.

Trudności ze skupieniem

Mówi się, że glukoza jest ulubionym pożywieniem mózgu, a powszechnym objawem zbyt niskiego poziomu cukru we krwi są problemy z koncentracją i jasnym myśleniem. Możesz więc pomyśleć, że spożywanie potraw z duża ilością cukru pomoże ci uniknąć umysłowych trudności. Jednak tak nie jest. Ciągłe wzrosty i spadki stężenia glukozy rozregulowują liczne procesy w organizmie. Według organizacji Food for the Brain duże wahania poziomu glukozy są główną przyczyną zaburzeń nastroju. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego uważają, że nadmierne spożywanie fruktozy przekłada się na szybsze starzenie komórek układu nerwowego, a badacze z Uniwersytetu w Montrealu ustalili, że za duża ilość cukru w diecie niekorzystnie odbija się na pamięci i zdolnościach poznawczych. Więc jeśli nadużywasz cukru, często możesz czuć się nieobecna, nie móc zebrać myśli ani skupić się.

Wysokie ciśnienie krwi

Nie jest tajemnicą, że nadmiar cukru negatywnie wpływa na układ krążenia i zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca. Jednak rzadziej mówi się o tym, że może też powodować podwyższone ciśnienie krwi. Z eksperymentu naukowców z Imperial College w Londynie wynika, że już 8-tygodniowy nadmiaru cukru w diecie negatywnie wpływa na wartości ciśnienia. Podwyższa się zarówno to skurczowe, jak i rozkurczowe. Jeśli u danej osoby 25 proc. przyjmowanych kalorii stanowi cukier, zwiększa się trzykrotnie ryzyko śmierci z powodu choroby serca. Inne badania wykazały, że zwłaszcza niebezpieczne dla układu krążenia są słodzone napoje gazowane. Więcej niż półtorej szklanki dziennie takiego napoju w diecie oznacza większe ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego.

Słodkie zachcianki

Im więcej jesz produktów z cukrem, tym większą będziesz mieć na nie ochotę. To uzależniające – według wielu badań cukier uzależnia nawet 8 razy silniej niż kokaina! Zwiększa się wydzielanie dopaminy, hormonu odpowiadającego m.in. za odczuwanie przyjemności i organizm będzie się coraz częściej i więcej domagał węglowodanów prostych oraz słodyczy, żeby osiągnąć ten stan.

Wypadanie włosów

Za tym problemem może stać wiele schorzeń, ale jednym z winowajców jest właśnie nadmiar cukru. Wpływa na gospodarkę hormonalną, zaburzając ją. Gdy organizm często musi wytwarzać spore ilości insuliny, aby zmniejszyć stężenie glukozy, może dojść do zmian w poziomach hormonów płciowych. Powstaje DHT, czyli dihydrotestosteron, który osłabia mieszki włosów. Przez niego również dochodzi do skrócenia ich fazy wzrostu. Efekt – zaczyna się łysienie androgenowe.

Zobacz także

Zainteresują cię również:

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

„Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier”. Psychodietetyczka podkreśla, że to dzięki nim przeżyliśmy po 1989 roku

Cukier trzcinowy zamiast białego – to na pewno dobra zmiana? Odpowiada dietetyczka

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Cukier uzależnia – objawy i sposoby walki z uzależnieniem

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Lubisz słodkie napoje? Mają negatywny wpływ na twoje zdrowie

Nie możesz obejść się bez cukru? Wypróbuj jego zdrowsze zamienniki

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Kontroluj cukier! Podpowiadamy, jakie produkty ci w tym pomogą

Niekoniecznie Dietetycznie: „Jeśli odrzucasz syrop glukozowo-fruktozowy na rzecz cukru, to niepotrzebnie. Oba są siebie warte”

Cukier, który szkodzi wątrobie

Aspartam – czego jeszcze o nim nie wiesz? O jego wadach i zaletach rozmawiamy z dietetyczką Zofią Suszką

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Cukier waniliowy czy wanilinowy? Ekspertki z Czytamy Etykiety alarmują, żeby dokładnie czytać etykiety